Att komma igång med löpning

Bild-på-tränande-kvinna

Det är inte nödvändigt att köpa ett dyrt gymkort för att komma i form. Att springa en runda i spåret är utmärkt träning som ger fantastiska resultat. Dessutom krävs det inte särskilt mycket utrustning, utan det räcker egentligen med ett par bra löparskor.

Löpning har många fördelar jämfört med andra former av träning. Lungfunktionen förbättras när man springer, eftersom de små blodkärlen runt lungorna ökar när syreförbrukningen förhöjs. Att träna i frisk luft är också mycket bra för lungorna. Löpning stärker muskler och skelett vilket ger en stark kropp med ökad smidighet. Att springa kan även leda till att ämnesomsättningen under vila ökar, vilket minskar risken för övervikt. Löpning har dock inte bara fysiska effekter. En studie som utfördes år 2016 visade att löpning kan kopplas till skapandet av nya hjärnceller i hippocampus, en del av hjärnan där minnen lagras och skapas. Många upplever även att de blir lyckligare av att löpa, eftersom hormoner som noradrenalin, dopamin och serotonin frisätts efter en löprunda.

Alla som vill kan i princip springa, men för att komma igång med löpning på rätt sätt krävs det lite förberedelser. Här listar vi några smarta tips som gör att du kan komma igång snabbt.

Skynda långsamt i början

Ett misstag som många nybörjare gör är att ta ut sig för fort genom att springa alldeles för långa eller jobbiga pass i början. För att inte slita ut kroppen och för att förebygga skador är det viktigt att träna upp sig i långsam takt. Det är bäst att sätta igång med ett kortare pass som varvar rask gång med joggning. Vid varje pass ökar man sedan tiden som man joggar och passet kan förlängas varje vecka. Att börja på plan mark är också en bra idé, för att sedan gå över till mer kuperad terräng när konditionen och musklerna har tränats upp.

Använd rätt utrustning

Det krävs inte någon dyr utrustning för att börja springa, men bra löparskor är ett måste att investera i. Pulsklockor och tekniskt avancerade träningskläder är något man kan lägga till senare, men utan ett par löpskor som passar är det svårt att hitta rätt löpteknik. Det är en bra idé att köpa skorna från en skobutik som specialiserar sig just på löpning. Alla fötter är olika och därför är det bäst att gå till en specialist.

 Hitta motivationen och håll den uppe

Även om många löpare föredrar att springa själva i naturen kan det vara smart att gå ihop med en vän eller ett löparlag för att hålla motivationen uppe. Att träna tillsammans med någon kan göra att man tar det mer på allvar och utmanar sig själv lite mer. Löpare som hellre springer själva kan istället motivera sig genom att sätta upp tydliga mål och försöka förbättra sina resultat.

Sätt upp ett mål

Många som löper börjar så småningom att springa maraton för att utmana sig själva. Flera löpare väljer dessutom att springa för välgörenhet. Den som springer kan sätta upp en välgörenhetsinsamling som stöttande sponsorer kan skänka till under loppet. Det kan vara privatpersoner som donerar, men även företag kan komma in och sponsra en löpare. Lokala ICA-butiker brukar kunna sponsra i olika maraton och även spelbolag sponsrar allt fler sporter inklusive löpning.

Glöm inte vilodagar

Att löpa är roligt, men det är mycket viktigt att ta tillräckligt med vilodagar mellan passen. Annars kan inte kroppen återhämta sig och risken för skador blir större. Att springa tre eller fyra dagar i veckan är lagom och ger tillräckligt med vila. Självklart går det att köra annan träning på vilodagarna, som till exempel styrketräning. Att låta bli konditionsträning på en vilodag är dock ett måste.