bild-på-blåbär

5 anledningar till varför du borde äta blåbär

Vi kan skatta oss lyckliga i Norden – inte bara för vår rika och intressanta historia, men även för vad vår natur har att erbjuda. Då syftar jag främst på blåbär!

Blåbär är otroligt bra för dig – men vad är det i blåbär som är så nyttigt och hur påverkar det din kropp?

Låt oss ta reda på mer om det här magiska lilla bäret vi valt att kalla blåbär!

Varför är blåbär nyttiga

De blå små bären innehåller en mängd olika näringsämnen som fyller en viktig funktion i människokroppen. Blåbär är verkligen proppfyllda med nyttigheter.

150 gram blåbär innehåller ungefär:

Kalorier: 86 gram
Fett: 0.5 gram
Kolhydrater: 21.74 gram
Protein: 1.11 gram
Fibrer: 4 gram
Vitamin A: 2% av RDI
Vitamin C: 24% av RDI
Vitamin K: 36% av RDI
Mangan: 25% av RDI

Med andra ord innehåller blåbär väldigt mycket Vitamin C och K, samtidigt som du får i dig mycket mangan.

Forskare tror idag att blåbär är det livsmedel bland frukt, grönsaker och bär (som vi äter i västvärlden) som innehåller mest antioxidanter.

Bild-på-massa-blåbär

Vitaminerna i blåbär

Att veta hur många procent av varje vitamin det finns i blåbär kanske inte säger så mycket, mer än att det är nyttigt. Här ser du vad de olika vitaminerna i ett blåbär gör för dig.

Vitamin A

Bra för: ögonhälsan, stödjer immunförsvaret och motverkar inflammationer. Även bra för huden och läkningen vid sår.
Symptom vid brist: Försämrad syn och torr hud. Kan även resultera i förhöjd risk för infektioner.

Vitamin C

Bra för: Huden och kroppens absorbering av mineraler. Motverkar förkylningar och skyddar mot fria radikaler. Förstärker även immunförsvaret och kan förbättra prestationsförmågan vid fysisk aktivitet.
Symptom vid brist: Svullet tandkött, försämrad sårläkning, torrt hår och försvagat immunsystem. Matsmältningsproblem och viktuppgång kan även vara tecken på brist på vitamin C.

Vitamin K

Bra för: Hjärtat och skelettet. Motverkar cancer och förbättrar hjärnfunktionen.
Symptom vid brist: Svart avföring innehållande blod. Får enkelt blåmärken.

Om du vill läsa mer om vitaminer så rekommenderar jag vår artikel om multivitamin.

sylt-paj-blåbär

5 Fördelar med att äta blåbär

Fördelarna med att äta blåbär är många, här är några av dem:

Det smakar gott

Man använder blåbärssmak till allt från juicer till kosttillskott och glass. Det är helt enkelt en populär smak som människor (och djur) uppskattar. Och tur är väl det – med tanke på hur nyttiga blåbär är!

Om man plockar färska blåbär så behöver man inte tillsätta någonting för att det ska smaka gott. De är också ett perfekt tillägg till smoothies och milkshakes. Smarrigt en varm sommardag!

Antioxidanter

Blåbär är fyllda med antioxidanter som inte bara kan förminska risken för cancer, men även stärka immunförsvaret och sänka blodtrycket hos vissa människor.

Nuförtiden har det blivit populärt att marknadsföra produkter med att de är ”fyllda av antioxidanter”. Faktum är att få saker på vår jord innehåller så många antioxidanter som blåbär – så om man letar efter livsmedel innehållande mycket antioxidanter, då är blåbär ett givet val.

Kort sagt är det ett mirakelbär som motarbetar cancer, förstärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och kan reducera inflammationer.

Många näringsämnen

Utöver den stora andelen antioxidanter så finns det även många vitaminer, mineraler och fibrer i blåbär. Ytterst viktiga saker för att du ska fungera optimalt och leva ett hälsosamt liv. Blåbär innehåller inte bara många näringsämnen, det finns även mycket av det!

Lågt sockervärde

Om man följer GI-metoden eller gärna äter mat med lågt glykemiskt index, så brukar man vilja hålla sig undan frukt och bär. De brukar innehålla mycket socker, vilket kan resultera i instabilt blodsocker och, enligt vissa forskare, därmed höja risken för vissa sjukdomar. Däribland diabetes.

Blåbär är ett undantag. Enligt glykemiskt index har det blå lilla bäret 4 av 100, vilket ses som lågt.

Går att blanda med mycket

Blåbär fungerar till så mycket. Du kan äta dem som de är och du kan kombinera dessa härligheter med andra rätter och livsmedel. Du kan göra milkshakes, du kan ha dem på pannkakorna eller i gröten. Endast kreativiteten sätter gränser.

Blåbärspaj

Sammanfattning

Blåbär är supernyttigt och supergott (enligt många). Men var noga med att, som med allt annat, inte överkonsumera blåbär. Se även till att skölja dina blåbär innan du äter dem, oavsett om du har köpt dem i butik eller plockat dem själv. Om de är köpta i butik så är det extra viktigt, då de troligtvis är besprutade med olika medel.

Så om du någonsin har funderat på om blåbär är nyttiga – jag hoppas att den här artikeln var svar nog. Blåbär är en otroligt bra källa till vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Blåbär har egenskaper som motverkar cancer, inflammationer, högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Det är ett ganska bra CV för ett så litet bär.

Rulla till toppen