Cykla dig till bättre hälsa

Fler och fler väljer att låta bilen stå kvar i garaget och tar istället cykeln. Efter att elcykeln gjorde storstilad entré på cykelmarknaden har det blivit ännu lättare att få den där viktiga vardagsmotionen, som hjälper dig att både må och se bättre ut.

Att fysisk aktivitet har stora positiva effekter på hälsan känner de flesta till. Att ta cykeln till och från jobbet några gånger i veckan kan hjälpa att motverka både övervikt och sjukdomar som bland annat högt blodtryck, benskörhet och hjärtkärlsjukdomar.

2017 presenterades en studie med över 250 000 cykelpendlare i Storbritannien, som följdes av forskarna under fem års tid. Den påvisade att regelbunden cykling kan minska risken att drabbas av cancer med 45 %, och mest dramatisk var cyklingens förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, som är den främsta dödsorsaken hos såväl kvinnor som män.

Det visade sig att cykelpendlare löper en 46% lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar – och en 52 procent lägre risk att dö till följd av hjärtkärlproblem

Regelbunden motion är oerhört viktigt för den som vill leva länge och må bra – men många prioriterar i dag bort träningen på grund av tidsbrist. Då kan cykelpendling vara ett perfekt sätt att få in träning i vardagen, menar forskarna.

Och fördelarna tar inte slut där, vi har listat några fler:

 1. Ett miljövänligt alternativ
  Visst kan det vara lockande att köra bil till jobbet om man bor en bit därifrån, men dessvärre gör inte det miljön någon nytta. Avgasutsläpp är en stor bov när det gäller miljöföroreningar, särskilt i innerstäderna. Fordonsutsläpp, inklusive koldioxid, kväveoxider, kolmonoxid och kolväten, har länkats inte bara till klimatförändringar utan även till negativ hälsopåverkan hos oss människor. Så om fler kunde hoppa upp på cykelsadeln istället för att sjunka ner i bilsätet, skulle det påverka både vår miljö och vår hälsa i en positiv riktning.
 2. Du sparar pengar
  Att cykla till jobbet är billigare än att både fylla bilen med bensin eller köpa buss- och pendeltågskort. Dessutom är cykling en billigare motionsform i längden om man jämför med ett gymkort.
 3. Allsidig träning
  Vem vill inte ha snygga ben och vältränad rumpa? Cykling är perfekt träning för att tajta till både lår och bakdel, och anses vara en av de absolut bästa träningsformerna för underkroppen, samt skonsam mot knän och leder.
 4. Klarare sinne
  Cykling är mer än fysisk träning, det är också bra för vår hjärna. Forskning visar att 30 minuters cykling förbättrar både minne och koncentration. Testpersonerna som cyklade innan de gjorde ett mentalt test, visade bättre resultat gällande logiskt tänkande och planering än de som inte motionerade. Forskarna tror att det handlar om att den ökade blodcirkulationen som sker när vi trampar på cykeln, leder mer näring och syre till hjärnan och därmed kan vi tänka klarare.
 5. Midjemåttet minskar
  Cykling är att effektivt sätt att öka förbränningen och att bränna fett, då cykling är lika effektivt som att springa när det kommer till att träna benen och rumpan. Samtidigt är det en betydligt skonsammare träning för kroppen. Skaderisken är mycket lägre vid cykling än vid löpning, och ändå kan du bränna upp till 420 kalorier per timme om du cyklar i ett medelhögt tempo.
 6. Du kan cykla året runt
  Vintern är här, men det finns ingen anledning till att du inte kan fortsätta cykla. Med den utrustning som finns idag kan du fortsätta cykla hela vintern, och på HelloRider hittar du allt du behöver för en säker och bekväm cykling = ett långt liv.