Aldrig mer dålig andedräkt på morgonen [6 smarta knep]

Är du en av dem som lider av dålig andedräkt på morgonen? Det finns många möjligheter till varför man får dålig andedräkt och därmed finns det också flera olika svar på hur man blir av med den dåliga odören från munnen.

Faktum är att det brukar gå ganska snabbt att bli av med den dåliga lukten så fort man har identifierat vad det är som orsakar den.

Vad är orsaken till dålig andedräkt?

Orsakerna kan vara många. Den dåliga lukten kan komma från magen, halsen, tänderna och munnen – din uppgift är att hitta vilken av dem det är. I majoriteten av fallen finns problemet i munnen och inte i halsen eller magen.

Varför luktar andedräkten sämre på morgonen?

Kollar_status_på_mun_och_tänder

Många människor har en dålig andedräkt på morgonen för att sedan vara helt ok under dagen. En anledning är att under dagen så producerar man mer saliv i munnen, medan salivproduktionen förminskas när man sover – vilket ger utrymme för bakterier att leva rövare och orsaka dåliga lukter.

En torr mun brukar vanligtvis lukta mer än en mun med normal salivproduktion.

Att sova med öppen mun kan ge en sämre andedräkt

Eftersom en dålig andedräkt i början på dagen för det mesta beror på den förminskade salivproduktionen när man sover, så blir den ännu sämre när du sover med munnen öppen. När man sover med en öppen mun så är det oftast för att man andas genom munnen och inte näsan, vilket förminskar salivproduktionen ännu mer. Det torkar ut munhålan och ger mer utrymme för bakterier att frodas.

Dålig munhygien – så förbättrar du den

Tandläkare har sagt det förut och de kommer att säga det igen – du måste använda tandtråd! Nu har du en till anledning till att börja flossa och inte bara för att få tyst på tandläkaren. Här nedan är ett par anledningar till att använda tungskrapa, tandtråd och SB12 för att bli kvitt en dålig andedräkt på morgonen.

SB12 är en vanlig produkt för att förbättra munhälsan och få en bättre andedräkt. Om du har problem med en dålig andedräkt på morgonen och folk lutar sig tillbaka när du pratar – då kan det vara en god idé att prova SB12.

SB12 Duo


Mat mellan tänderna

När du äter så fastnar mat mellan dina tänder, både synligt och osynligt. Du vet själv hur maten kan stinka när den stått framme på middagsbordet för ett par timmar – tänk dig då vad som händer i din mun när bakterier går lös på maten mellan dina tänder. Om man inte använder tandtråd så kan mat fastna mellan gliporna i flera dagar.

Mat mellan tänderna är en vanlig anledning till en dålig andedräkt på morgonen, men också när folk luktar illa under dagen.

Lösning: Tandtråd

iWhite Tandtråd


Tungan säger allt om din hälsa

Att läkare tittar på din tunga så fort du är sjuk är någonting de har gjort under en väldigt lång tid, både i Europa och i Asien. Anledningen är att tungan avslöjar en hel del om hur du mår och då framförallt hur din mun mår. Bakterier och plack sitter på tungan, och då gärna i tungans sprickor, vilket ofta resulterar i en dålig andedräkt på morgonen.

Antingen använder du en tungskrapa eller tandborsten för att göra rent på tungan. Rekommenderat är att använda en tungskrapa då den är gjord för ändamålet och för att du ska slippa behöva byta tandborste oftare.

Använd både morgon och kväll.

Lösning: Tungskrapa

TePe Tungskrapa


Håll bakterierna i munnen i schack

Som tidigare konstaterat så finns det bra och dåliga bakterier. De båda finns i din mun och de båda har en vital uppgift för att upprätthålla en normal salivproduktion och munhälsa. Av en eller annan anledning så kan bakteriebalansen ibland vara rubbad i munnen, vilket kan orsaka dålig andedräkt på morgonen och efter måltid. Även om balansen inte är dålig så är det viktigt att alltid borsta tänderna två gånger om dagen!

Lösning: En bra tandkräm

Dr Hauschka Tandkräm Mint


Brist på zink kan ge dålig andedräkt

Om du har brist på vissa vitaminer eller mineraler så kan det orsaka en dålig andedräkt. I huvudsak zinkbrist kan resultera i en illaluktande doft från munnen. Ett bra sätt att undvika vitaminbrist är att äta multivitamin. Jag kan rekommendera att läsa vår artikel om just multivitamin i den här artikeln.

Lösning: Tillskott av zink (Du kan läsa mer om zink i vår artikel om zinktillskott)

Reflex Nutrition Zink Matrix


Nikotin kan orsaka dålig lukt

Både snus och rökning kan ge dig en dålig andedräkt på morgonen och vid tidpunkter då du inte har ätit tillräckligt med mat och är hungrig. Snus påverkar magsyran och salivproduktionen, och de båda står i direkt anknytning till munhälsa och andedräkt. Rökning torkar ut munnen och halsen och påverkar salivproduktionen också. Inte bra om du vill bli av med en förpestande andedräkt.

Lösning: Sluta med nikotin

På den här sidan hittar du sugtabletter och plåster för att bli av med nikotinberoende.


Testa om du har en dålig andedräkt på morgonen

Många brukar rekommendera att du kupar handen, andas in i kupan och sedan andas in. Det testet kommer inte att avslöja speciellt mycket, såvida du inte har en extremt illaluktande andedräkt.

Slicka istället på handleden, andas (flåsa) sedan så varm luft från munnen som möjligt på handleden. Gör detta 2-3 gånger och lukta sedan på handleden. Luktar det illa? Då är det dags att göra någonting åt det. Notera att det här testet kommer inte avslöja exakt hur dina andedräkt luktar, men det ger ett ärligare svar än något annat snabbtest utan utrustning.

Rulla till toppen