Bild-på-varmvatten

Dricka varmt vatten [7 hälsofördelar till bättre hälsa]

Att dricka varmt vatten är en främmande sak för många människor. Kallvatten är nog föredraget av majoriteten. Men är det nyttigt att dricka varmvatten och finns det fördelar med att skruva på den röda kranen istället för den blå?

Det kanske inte är gott, eller ens bekvämt att dricka varmt vatten. Men studier visar på att det finns flera hälsofördelar med att dricka varmvatten. Inte nog med att varmt vatten innehåller mineraler som kallvatten saknar – här är ett par andra fördelar.

7 Anledningar till att börja dricka varmt vatten

Det finns fler anledningar till att dricka varmvatten än att inte göra det. Här presenterar vi några av de främsta huvudanledningarna till varför många människor väljer att skippa kaffet, te och kallvattnet på morgonen – och istället dricker varmvatten. Oftast i kombination med citron eller honung.

Det här är 7 anledningar till att dricka vattnet varmt istället för kallt på morgonen.

1. Det rensar matsmältningssystemet

Varmvatten är vida känt för att hjälpa kroppen att rensa bort giftiga ämnen. Vatten hjälper matsmältningen att bryta ner det du äter – om det dessutom är varmt vatten så bryts maten ner ännu snabbare.

Att dricka kallvatten i samband med måltid kan faktiskt göra matsmältningsprocessen långsammare, vilket är anledningen till varför läkare ofta rekommenderar att dricka ljummet eller varmt vatten efter måltider.

Om du vill börja dagen på ett hälsosamt sätt där du rensar ut gifterna i tarmarna och dessutom sätter fart på matsmältningssystemet – drick då kokt vatten. Gärna med en citron i.

Barn-dricker-vatten

2. Det lugnar ditt nervsystem

Att dricka varmt vatten kan ha en lugnande effekt på dig och din kropp. Människor som har smärtor i kroppen eller känner sig stressade, kan ibland hitta lindring genom att dricka varmt vatten.

3. Det lindrar förstoppning

Vatten, och då framförallt varmvatten, fungerar som ett glidmedel för dina inre organ. Vattnet assisterar inte bara kroppens matsmältning, utan får även saken och ting att passera genom kroppen på ett smidigare sätt. En anledning till förstoppning kan vara uttorkning.

Framförallt varmt vatten hjälper kroppen vid förstoppning då det värmer upp organen och tarmarna, vilket kan ge dig en förbättrad tarmrörelse.

4. Förbättrad blodcirkulation

Vatten renar kroppen från giftämnen, och då också fettreserverar som lagras i blodflödet. Genom att eliminera dessa får du en bättre blodcirkulation – vilket leder till bättre syreupptag, som i sin tur påverkar hela kroppen och hjärnans funktion.

En bra start på dagen är alltså att dricka varmt vatten för att få igång blodcirkulationen och rensa blodet från fettreserver.

Vatten-och-blodcirkulation

5. Minskar risken för uttorkning

Det spelar ingen roll om du dricker varmvatten eller kallvatten, det är fortfarande vätska som tas upp av kroppen. Se därför till att alltid dricka tillräckligt med vatten varje dag för att inte bli uttorkad.

Viss forskning visar däremot att varmvatten minskar din törst, vilket inte är bra om du lever i ett varmt klimat eller vid tillfälle av träning. Om du tränar eller är ute i solen så kommer du att behöva dricka vatten regelbundet, och då fyller törsten en viktig funktion. Dessutom är det ju godare att dricka kallvatten en het sommardag!

6. Gynnar viktnedgång

Vatten har länge varit en del av många dieter vars syfte är att få dig att gå ner i vikt. Vatten inte bara dämpar din aptit, det hjälper dig också att absorbera vitaminer och mineraler. I addition till det så hjälper vatten din kropp att bli av med giftiga ämnen, vilket förbättrar blodcirkulationen och ämnesomsättningen. Din blodcirkulation och metabolism påverkar dina resultat när du vill gå ner i vikt.

Den här studien visar också på att varmvatten kan öka en persons metabolism med rykande 30% – vilket givetvis är välkommet för den som vill gå ner i vikt.

7. Kan hjälpa vid förkylning

Att dricka varmt vatten kan hjälpa mot förkylningar och bildningen av slem i näsa och hals. Som du vet så brukar varm ånga vara ett botemedel när man har en snuva då hettan ”öppnar upp” och löser upp slem och giftämnen som samlats i näsa och hals. Varmvatten får samma funktion när du dricker det och är därför ett bra tillägg till övriga hemkurer för att bli kvitt förkylningen.

Om du är förkyld är det starkt rekommenderat att koka vatten och dricka. Dels för den helande effekten, men också för att du då kokar bort bakterier som kan ha samlats i vanligt kranvatten.

Läs gärna vår artikel om hur immunförsvaret fungerar för att besegra din förkylning snabbare.

Blanda gärna varmvatten med citron eller honung

Det finns väldigt många positiva effekter med att äta/dricka citron eller honung. De båda hjälper kroppen med nedbrytningen av mat, rensar kroppen från gifter och de innehåller ämnen som förbättrar immunförsvaret. Listan kan göras lång, då de påverkar allt från kvaliteten på ditt hår – till förbättrad andedräkt och balanserade pH-nivåer.

Därför är det vanligt att folk blandar honung eller citron i sitt varma vatten på morgonen. Dels ökar det hälsofördelarna, men det är även himmelskt gott! Honung och varmvatten är en personlig favorit som jag starkt rekommenderar.

Bild-på-citron

Sammanfattning

Att dricka varmt vatten är nyttigt och som du ser här ovan finns det många fördelar med att starta dagen med en kopp varmvatten. Gärna med lite citron eller honung i, då det har extra många positiva effekter på dig och din kropp.

Kom ihåg att varmvatten inte är ett botemedel mot sjukdomar, men det kan assistera kroppen i att vara mer hälsosam och välmående. Om du är förkyld så kan huvudvärkstabletter, nässpray och halstabletter fortfarande vara det bästa sättet för att bli frisk – men att dricka varmt vatten kan definitivt hjälpa till och snabba upp återhämtningen. Förlita dig bara inte helt på vatten som medicin.

Var även försiktig när du dricker så att du inte bränner dig. När vi talar om varmvattnets goda effekter så pratar vi inte om så pass varmt vatten att det kokar i glaset. Det ska vara varmt nog för att dricka utan att du bränner dig på tungan.

Om du blandar i citron eller honung i koppen på morgonen så har du en extremt hälsosam dryck att förtära. Inte många drinkar kan slå en sådan kombination vad gäller smak och hälsofördelar.

Rulla till toppen