kallvatten

Duscha kallt – För ditt välmående [7 överlägsna fördelar]

Att börja duscha kallt låter inte speciellt lockande. För egen del är kallduschar associerat med intensiv smärta, andnöd och en plötslig talang för opera. Med viss överdrift, förvisso, men det är knappast skönt. I alla fall inte till en början – men sen insåg jag vad jag missat!

Jag har tidigare läst att kallduschar kan vara bra för det ena och det andra, men jag avfärdade det alltid som mumbo-jumbo – tills jag själv provade.

Faktum är att kallduschar har många fördelar och 7 av dem ska vi gå igenom nu!

Duscha kallt – vilka fördelar finns det?

Att duscha kallt bär med sig många fördelar. Jag önskar att jag kunde ge dig en punktlista med varenda positiv aspekt med att ”utsätta” sig för kallduschar, men det skulle bli både tröttsamt och långt.

Därför har vi satt samman 7 positiva fördelar med att stänga av varmvattnet och sätta på kallvattenkranen istället.

Du blir mer alert och energisk

Du tänker säkert ”det är klart man blir pigg av kallduschar, det är ju rena rama tortyren” och ja, du har rätt. Men, det är en sak att prata om det och en annan att faktiskt uppleva det.

När du duschar kallt på morgonen så sätter du igång hjärtat, musklerna och varenda liten cell i huden. Ditt syreupptag förbättras avsevärt och blodcirkulationen likaså. Det kommer att påverka dig mentalt hela dagen framåt, det är någonting som man måste uppleva för att förstå. Precis som att du förstår att ett gruskorn i skon är jobbig och irriterande, men det är en helt annan sak när du själv upplever det i förstahand.

Varken kaffe, energidryck eller ett skrikande barn kan väcka dig så bra som en kalldusch. Det må vara jobbigt den första minuten, men det resulterar i energi och mental pigghet många timmar framåt.

Förbättrar fertiliteten hos män

Forskning pekar på att män som badar i varmvatten löper större risk för infertilitet, och män som duschar i kallvatten förbättrar sin spermaproduktion. Man har även genomfört tester där män som vanligtvis tar varma bad ”tvingas” genomlida kalla duschar istället. Resultaten i dessa studier har visat att spermaproduktionen hos dessa män har ökat markant. Forskningsresultaten visar på en ökning mellan 90% och 150%. Det är en enorm ökning, bara med hjälp av kallt vatten!

Om du är rädd om din fertilitet och vill ha barn i framtiden – ta kalla duschar och undvik varma bad!

Stärker hår & hud

När man duschar eller badar varmt så öppnas porerna i huden. Detta gör så att de naturliga oljorna som finns i skinnet töms och samtidigt stormar bakterier och smuts in. Oljorna i skinnet fungerar som ett skydd, men ser också till att huden är mjuk, ren och fin. Varmvatten torkar ut både huden och hår(botten).

När du duschar kallt så behåller huden en stor del av dessa oljor och porerna öppnas inte upp och välkomnar bakterier. Istället håller kallvattnet din hud och ditt hår fräscht och friskt.

Kallvatten-bild

Höjer musklernas återhämtningsförmåga efter träning

Det har blivit till ett vanligt inslag i en elitidrottares vardag nuförtiden – isbad. Det är väldigt vanligt i idrotter där det är mycket fysisk kontakt och/eller där mycket stress läggs på musklerna. Styrkelyftare och ishockeyspelare har bra användning för ett isbad eller en kalldusch efter hård träning.

Varför?

När du kyler ner musklerna så ökar blodcirkulationen, vilket hjälper kroppen att återhämta och återuppbygga musklerna. Det hjälper även mot ömmande muskler och minskar risken för svullnad, blåmärken och smärtor efter tung fysisk ansträngning.

Stärker ditt immunförsvar

När du duschar kallt så ökar antalet vita blodceller, vilket är kroppens försvar mot infektioner och inflammationer. Ja, mot alla inkräktare. Läkare menar på att när du tar kalla duschar så stimuleras kroppens immunförsvar och fler vita blodceller produceras.

En vanlig anledning till varför många duschar kallt istället för varmt är just för att det stärker immunförsvaret. Se bara till att du inte är nerkyld och blöt när går ut från huset, då det kan göra dig sjuk. Se till att duscha en tid innan du ska ut på morgonen och torka dig ordentligt efter duschen.

Bränner fett

Att duscha kallt inte bara ger dig energi och stärker din hud – det bränner fett också!

När din kropp känner sig frusen och kall så aktiveras olika processer i kroppen som försöker att värma upp dig. Det är det bruna fettet som sätter igång och det bränner en hel del kalorier. Det behövs mycket energi (kalorier) för att värma upp kroppen – vilket resulterar i att du bränner fett.

Läs gärna vår artikel om kosttillskott för viktminskning.

Att gå ner i vikt behöver alltså inte betyda att du måste sitta i en bastu och svettas som en gris. Att aktivera de bruna fetterna fungerar bra det också. Men försätt dig inte i fara genom att utsätta dig för extrem mycket kyla. Att duscha kallt på morgonen räcker gott och väl!

Minskar stress

Forskning som sträcker sig bort mot tidiga 90-talet bekräftar att kallduschar faktiskt kan reducera dina stressnivåer. I motsats till vad man skulle kunna tro. Men faktum är att när du duschar i kallvatten förminskas andelen urinsyra i kroppen, både under tiden som du duschar och en tid efteråt. Man ser också att antioxidanten glutation ökar när man utsätter sig för lite kallare duschar.

Både urinsyra och glutation påverkar dina stressnivåer. Och vem vill inte känna mindre stress i hektiska tider som dessa? En bra anledning till att börja ta uppfriskande duschar!

Hur länge ska man duscha kallt

Man behöver inte duscha i kallvatten under 20 minuter, jag tror inte ens att det skulle vara speciellt hälsovänligt. Istället rekommenderar jag att du hoppar in i duschen, tvättar dig som vanligt och sedan hoppar ut. Du behöver inte lida någon längre tid, utan det räcker med att duscha i 5-10 minuter för att både bli ren och för att ta del av kallduschens positiva effekter.

Badrumsbild

Börja ljummet – sluta kallt

Det finns ingen manual för hur man ”ska duscha kallt”, följ istället ditt eget hjärta. Jag själv brukar börja med ljummet för att under duschens gång vrida på den blå kranen så att vattnet blir kallare och kallare. Oftast är det efter att jag har tvättat av mig balsam och schampo som jag börjar vrida på det kallaste vattnet.

Sammanfattning

Jag vet, det låter horribelt och varför skulle man vilja utsätta sig för något så plågsamt som en kalldusch? På morgonen dessutom! Men med ont kommer ibland gott, och i det här fallet är det onda endast obekvämt. Fördelarna du kan få, för resten av dagen, slår den minuterlånga obekvämheten med hästlängder!

Själv tar jag inte kalla duschar varje dag, utan det brukar bli varannan dag. De perioder då jag duschar i varmvatten (de är så sköna!) så märker jag verkligen skillnaden. Varma duschar ger mig inte den där energin och uppvaknandet som jag får av att duscha kallt.

Rulla till toppen