Folksjukdomar i Sverige och hur du undviker dem

Läkare-skriver

Folksjukdom är inte ett ord som kan användas hur som helst, utan det är ett begrepp som definieras av svenska socialstyrelsen.

Människan må ha kommit långt i den teknologiska utvecklingen, men när det kommer till sjukdomar så har vi fortfarande en lång väg att gå. Socialstyrelsen rapporterar att Sverige har hela 6 folksjukdomar idag.

Vilka folksjukdomar har Sverige

Den senaste rapporten från socialstyrelsen släpptes 2009 och där identifierar man 6 olika folksjukdomar:

  • Psykisk ohälsa
  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Allergier
  • Olycksfallskador
  • Rörelseorganens sjukdomar
  • Tumörsjukdomar

Man rapporter även om diabetes, övervikt och demenssjukdomar i de senaste rapporterna.

Medellivslängden i Sverige idag är 80 år för män och 84 år för kvinnor. 1970 så var medellivslängden för män 72 år och för kvinnor 77 år.  Vi går med andra ord i rätt riktning, men står ändå inför stora utmaningar när det kommer till folkhälsan.

Läs på Folksjukdomar.se på om du vill lära dig mer om situationen i Sverige idag.

Kan man undvika folksjukdomar

Både ja och nej. Inget är hugget i sten, utan även de mest renläriga individer kan drabbas av elakartade sjukdomar. Men ett hälsosamt liv kan och kommer att förbättra dina chanser för ett långt och hälsosamt liv.

När allt kommer till kritan så handlar det om fyra saker:

  • Ät bra mat
  • Stressa inte
  • Var fysiskt aktiv
  • Sov tillräckligt

Det är enkelt på pappret, men desto svårare i verkligheten. Jobbet är stressigt, man sitter på kontoret hela dagen, man slänger i sig lunchen och orkar inte laga nyttig mat till middag. Det blir en snöbollseffekt där det ena problemet leder till det andra. Är du stressad så påverkar det din sömn, som sedermera gör dig trött och du slutar träna. Om du inte tränar så är du mindre hungrig och får därför i dig för lite näring.

Genom att leva sunt och hälsosamt så minskar du risken för de allra vanligaste folksjukdomarna: allra främst hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa och diabetes.

Vill du öka chanserna för att leva ett långt och kvalitativt liv utan folksjukdomar? Allt du behöver göra är att röra på dig, äta rätt, stressa mindre och sova tillräckligt. Börja motverka folksjukdomar innan det är försent.

Sjuk-tjej

Vad händer när du lever sunt

När du styrketränar eller motionerar så händer en mängd olika reaktioner i din kropp och hjärna. Blodcirkulationen ökar, musklerna blir starkare och magsmältningen sätts igång.

I hjärnan så frisläpps hormoner som förbättrar ditt välmående och som gör din hjärna skarpare. Just därför brukar man rekommendera människor som fastnat i ett arbete eller som har ångest, att gå ut och röra på sig. Det både gör dig mer avslappnad och kan få dig att komma på nya idéer.

Just den fysiska aktiviteten är något vi har försummat de senaste 20 åren i Sverige. Våra kroppar och hjärnor är inte gjorda för att sitta och arbeta på ett kontor, framför en datorskärm, 8 timmar i streck. Det är dags att vi ändrar på det.