Gör pengar oss lyckliga och hälsosamma?

Hög-av-mynt

Frågan är ofta på tapeten i sociala sammanhang och diskussioner: är pengar lika med lycka och hälsa?

Till synes en ganska simpel fråga, men vi människor har en tendens att blanda in ego och förutfattade meningar i frågor som rör pengar och välmående. Svaren och åsikterna kan därför skilja sig en hel del.

Med egot åt sidan så är det dags att vi bemöter den här frågan en gång för alla.

Gör pengar oss lyckliga och hälsosamma

Allt beror på hur vi formulerar frågan.

Kan pengar göra oss mer hälsosamma? Ja.
Gör pengar oss hälsosamma? Inte nödvändigtvis.

Det finns en stark och tydlig korrelation mellan pengar och välmående. Pengar kan innebära att du har bättre vårdmöjligheter, du har råd med eventuella mediciner, du har råd att med långa och avkopplande semestrar. Du har tillräckligt med pengar för att inte behöva oroa och stressa dig varje dag över din ekonomi. Du har råd att äta mat av god kvalitet och leva i ett tryggt och fint område.

Om du dessutom har så pass mycket pengar att du inte behöver jobba, eller bara gör det på deltid, så är det ännu en variabel att räkna med. Att inte behöva slita och stressa 8 timmar per dag på ett jobb man avskyr, med människor man ogillar, är också till din hälsas fördel.

Pengar innebär möjligheter. Men det är inte alla människor, rika som fattiga, som tar vara på de möjligheterna. Och för dem spelar det ingen roll hur stort ett litet bankkontot är – de lever ändå ohälsosamt.

Glada-på-parkbänk

Investera i din hälsa och.. dina pengar!

Pengar kan alltså innebära frihet, vilket kan resultera i välmående. I Sverige har vi på senare år anammat en attityd som ser ner på affärsmän, företagare och investerare. De anses vara giriga och elaka.

Så behöver givetvis inte vara fallet.

Nästa gång du träffar en miljonär, eller någon som aspirerar att bli miljonär, börja diskutera med denne på ett öppet sätt. Fråga om hälsa, frihet och investeringar. Många av dem är driftiga och gillar pengar, men det är sällan enbart på grund av ytlighet eller jakten på status. Många gånger är det jakten på frihet, jakten på välmående.

Många av oss kommer att jobba 8-5 tills vi är 65 år. Vi tränar på fritiden och försöker hålla våra kroppar i trim, så att vi kan leva långa och hälsosamma liv. Men sällan lägger vi ner tid på att ackumulera pengar, så att man slipper tortera kropp och sinne med ett 8-5 kontorsjobb.

Börja spendera tid på att försöka komma ur en dålig jobbsituation. Agera utifrån premissen att dina arbetstider och arbetsförhållanden är något som sakta, men säkert, kommer att ta kål på dig och din hälsa. Vill du verkligen sitta 8 timmar per dag i 30 år framför en dator? Ett sådant jobb är inte hälsosamt och du gör bäst i att ta dig därifrån.

Och hur gör man det?

Genom att investera i sin ekonomi.

Hur investerar du i din ekonomi

Det finns hundratals med strategier och vägar att gå.

Du kan leva snålare och därmed gå ner i tid på jobbet. Du kan börja skriva böcker och försöka få en bokdeal. Du kan börja skapa smycken hemma och sälja på nätet. Du kan börja investera i aktier och du kan starta en egen firma. Du kan börja frilansa som designer eller skribent.

Vägarna är oändliga.

Du måste däremot omprogrammera hur du tänker och ser på pengar. Om vi tar lån som exempel: många av oss tar lån till en bil och ett hus. Att ta lån för en bil är en av de värsta investeringarna du någonsin kan göra. Det är en förlustaffär. Bilen kommer att sjunka i värde så fort du sätter dig i den.

Vad rika människor gör är att de tar lån för att sedan försöka dubblera de pengarna.

Låt säga att jag tar ett lån hos Moank, så gör jag det inte för att konsumera saker – utan för att skapa mer pengar. Jag använder de pengarna för att investera i en startup eller för att köpa ett hus som kan renoveras och sedan säljas för mer än jag köpte det för. Pengar skapar nämligen pengar. Ju mer pengar du lägger in, desto mer kan du få ut.

Vad många människor gör är att de tar ett lån och sedan köper en produkt eller tjänst som inte kommer att generera dem några pengar. Allt de gjorde var att köpa jättedyr elektronik och står nu i skuld. Istället för att dubblera de pengarna, så valde man att bränna pengarna på något som i det långa loppet ger ågren, stress och dålig hälsa.

Så är pengar lika med hälsa?

Om du följer rätt väg, då är svaret ett ringande: ja!

Vem tror du mår bäst: han som tvingas sitta 8 timmar på en kontorsstol även fast han är förkyld och har feber eller han som kan vakna klockan 9 på morgonen och inleda dagen med en kopp kaffe på balkongen?

Utan tvekan den sistnämnda. Problemet är att många av oss inte tror att den sistnämnda personen är möjlig. Man måste ha fötts med silversked i munnen eller vunnit på lotto för att kunna uppnå det drömlivet. Men det är fel. Allt du behöver göra är att utbilda dig i pengar och börja investera din tid i dina pengar.