Så väljer du rätt skor för rätt aktivitet

Joggingskor

Med fysisk aktivitet tillkommer också skador, tyvärr. Allt från brutna ben, till skavsår och svullna fötter. De sistnämnda får anses vara de vanligaste problemen hos folk som tränar. I den här artikeln hade vi därför tänkt fokusera på fötter och skor. Hur väljer man rätt skor?

Det spelar ingen roll om du lyfter skrot på gymmet, löptränar i skogen eller träffar kompisarna för att spela pingis varje fredag. Utrustningen är viktig. Inte bara för att förbättra dina prestationer, men också för att undvika skador och för att öka din komfort.

Något som det slarvas mycket med nuförtiden är skorna. Man väljer sina skor baserat på deras utseende och inte deras funktionalitet. Det är till viss del förståeligt, män vill sällan springa runt i rosa skor som lyser i mörkret. Men det finns givetvis andra alternativ.

Vi har tidigare skrivit kort om det vitala i att välja rätt utrustning, nu är det dags att vi går in på djupet.

Typer av skor

Urvalet av skor är enormt och de alla har olika benämningar och kategorier. Man kan lätt tro att det inte är något skillnad på tennisskor och joggingskor, mer än designen. De båda ska ju användas vid intensiv rörelse.

Delvis rätt och delvis fel.

Joggingskor har oftast en inbyggd stötdämpning i sulorna, som gör att det blir mindre slitage på knän, rygg och höfter. Att springa långa distanser tär nämligen en hel del på kroppens alla leder och muskler. Tack vare den avancerade stötdämpningen så minskar man på slitaget och reducerar därmed risken för skador.

Tennisskor har en mer flexibel sula vars syfte är att stabilisera, men samtidigt följa med när användaren gör snabba vändningar. När man spelar tennis så springer man mycket i sidled och har ett glid från höger till vänster. Tennisskor är utformade för att skydda mot skador och slitage i de här rörelserna.

Tennisskorna är alltså inte gjorda för att springa flera mil i skogen eller på asfalt. Snarare är de gjorda för intensitet och flexibilitet på tennisbanor.

Det finns också basketskor med en hög hals som täcker och skyddar anklarna. Även det är bra för att minska risken för skador vid hopp och snabba vändningar.

Det är alltså mer än bara en marknadsföringsstrategi när man namnger och kategoriserar skor för idrottare. De alla är gjorda för olika typer av underlag och rörelsemönster. Om du använder fel skor så finns det risk för att dina fötter tar skada.

Viktigt att tänka på när man köper skor

Om du utövar en och samma aktivitet minst tre gånger i veckan, så gör du bäst i att välja en sko som passar den aktiviteten. Det vill säga om du löptränar ett par gånger i veckan så rekommenderar vi att du köper en löparsko.

Rätt storlek

Det cirkulerar en idé om att man ska köpa joggingskor som är en eller en halv storlek för liten. Man ska då få ett ”bättre grepp” och det ska kännas bättre när man springer.

Skippa det.

Du kommer att förstöra dina fötter och du kommer att springa på ett kompenserande sätt som kan skada dina knän. Köp istället en storlek som passar dig. Inte för smått och inte för stort. För stora skor kommer att orsaka slitningar på hälsenan, ge minskat stöd för foten och resultera i osköna blåsor.

Hälen ska vara stabil

Om hälen hela tiden glider ur skon, så har du fel storlek. Skon ska inte vara trång, men om hälen hela tiden glider upp och ner och nästan gör så att du tappar skon – då har du en för stor storlek.

Prova skon med träningsstrumpor på

När du provar skorna, se till att du gör det med de strumpor som du tränar i. Jag har sett människor som provar joggingskor i sina kontorsstrumpor. Men kontorsstrumpor är oerhört tunna och jag tvivlar på att deras träningstrumpor är av ett lika tunt tyg.

Du vill inte prova skorna i tunna strumpor, för att sedan komma hem och inse att skorna är för små när du har dina tjocka träningsstrumpor på dig.

Snörerna ska vara tajta

Snörerna är till för att spänna skorna så att de sitter stabilt och bra på foten. Det förhindrar att foten glider runt inuti. Men se till att snörena inte är för tajta, de ska inte stoppa blodcirkulationen i foten.

Skippa överflexibla skor

En ortopeds värsta fiende – skor som går att böja som om de vore gummi.

Skor ska till viss del vara flexibla, men om de är för rörliga så saknar de stabilitet. Om skon går att böja för mycket så har den med största sannolikhet väldigt lite stöd. Se därför till att känna på skon noga innan du börjar använda den.

Matcha skon med väderleken

Tro mig, du vill inte använda ett par skor som saknar ventilation när det är högsommar. Dina fötter kommer bokstavligen att gråta om du ger dig ut på en joggingtur.

Köp slutna skor om du använder dem utomhus i kyligare väder (året om för oss svenskar, nästan). Om du ska löpträna på sommaren så kan det vara bra att fokusera på skor som har hål för ventilation.

Nuförtiden köper de flesta av oss våra skor på nätet och inte i butik. Det fina med det är att det oftast blir billigare och urvalet är extremt mycket större. De flesta butikerna på Internet har dessutom öppet köp så att du kan skicka tillbaka skorna om du inte är nöjd.

De flesta av mina skor har varit köp hos Zalando, som har ett otroligt stort utbud av skor. Definitivt värt att spana in in. Inte helt sällan har de också bra kampanjer och reor, framförallt under diverse högtider.

Skor och skador

Många skador hade kunnat undvikas med hjälp av rätt utrustning. Det går inte att komma ifrån att många människor idag antingen använder dåliga skor, eller skor som inte är anpassade för ändamålet.

Skor som ger fel stöd vid fel aktivitet kan inte bara öka risken för att du vrickar och stukar foten, men även belasta fot och knän på olika sätt.

Även underlaget är av betydelse. I min ungdom så umgicks jag med en kille som var extraordinärt bra på alla typer av idrott. Från löpning, till fotboll och ishockey. En dag skulle vi ha ett mini-maraton i skolan, i vilken han förväntades vinna enkelt, som vanligt.

Jag låg en bit bakom honom mot slutet av loppet och gjorde allt jag kunde för att hinna ifatt. När det var drygt 50 meter kvar så började asfalten vi sprang på bli lite grusig. Inga problem för mig, men till min förvåning blev den självklara vinnare som Bambi på is. Han for upp i luften och dök ner i ett dike bredvid vägen.

Det visade sig att han sprang med inomhusskor gjorda för innebandy. Så fort underlaget byttes så tappade hans skor allt vad grepp och stabilitet heter. Som tur var så skadade han sig inte mer än att han fick blodiga knän, en stukad handled och några blåmärken. Att förlora loppet tycktes ha en större påverkan på honom.

Men det kunde ha slutat så mycket värre, allt på grund av att han använda fel skor för fel aktivitet.