Så minskar du risken för utbrändhet på jobbet – 5 tips

Artikel-om-avslappning

Stress och utbrändhet är en av vår tids absolut största folksjukdomar. Bara sedan 2010 har antalet sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom sexdubblats. Vad som ligger bakom den oroväckande trenden är fortfarande inte klarlagt, men många experter tror att ett tuffare arbetsklimat med högre tempo kan ha en betydande påverkan.

Men hur gör man för att minska risken för att bli utbränd?

På Starvikt har vi har tidigare skrivit om vad du kan göra för att minska på stressen i vardagen. Nedan ger vi fem konkreta tips för hur du kan dra ner på jobbstressen och hitta balans i arbetslivet.

Lär dig skillnaden mellan positiv och negativ stress

Till skillnad från vad många tror så måste stress inte alltid vara dåligt. Stress kan i vissa fall vara positivt och hjälpa oss att fokusera och prestera på topp – och på de flesta arbetsplatser kommer det från och till vara ett högt tempo.

Det som är farligt är när vi utsetts för stress under längre perioder utan tillräckligt med återhämtning. Exempelvis när du alltid känner att du inte räcker till på arbetsplatsen, vecka efter vecka, månad efter månad.

Bra-och-dålig-stress

Återhämtning är A och O

I många fall är det inte stressen i sig som leder till utmattning, utan snarare bristen på återhämtning. Eftersom vi idag ständigt är kontaktbara suddas gränsen mellan arbete och fritid ut alltmer. Att svara på jobbmail efter arbetstid och ta samtal på lediga dagar är något som dessvärre förväntas från många arbetsgivare.

För att minska risken för utmattning är det viktigt att du regelbundet får stunder av återhämtning, både på jobb och fritiden. Detta kan vara alltifrån att ta en promenad i skogen till att läsa en bok eller meditera. Det enda viktiga är att aktiviteten får dig att slappna av och släppa jobbet för en stund.

Författaren Davis-Laack, som hjälper företag att minska risken för utbrändhet bland de anställda, rekommenderar att ta en 10-minuters paus minst en gång varannan timme under arbetsdagen.

Gör inte allt själv

Perfektionism och ett för stort ansvarstagande är två typiska personlighetsdrag bland många som går in i väggen. Att vilja ha kontroll över allt arbete och ständigt vara rädd för att göra misstag bidrar oftast till konstant stress, som på sikt kan leda till utmattning.

Mikael Pawlo, medgrundare till Mr Green – ett av Sveriges största nätcasinon som erbjuder bland annat blackjack, baccarat och roulette – tipsar i podcasten Startuppodden om vikten av att göra det man själv är duktig på och ta hjälp med resten av andra.

  • Min filosofi är att man ska veta vad man är bra på och fokusera på det. Tro inte att du kan göra allt själv. Omge dig med bra folk annars blir man arbetsnarkoman och får ”gör-det-själv-sjukan”, säger Pawlo i intervjun.

Håll koll på tidiga varningssignaler

Utmattning kommer sällan som ett brev på posten, utan snarare smygande under en längre period. Det är därför viktigt att hålla koll på varningssignaler så att du tidigt kan identifiera om du är på väg att drabbas av utmattningssyndrom.

I en intervju med Expressen listar läkaren och författaren Anna Voltaire sex tidiga tecken på utbrändhet:

  • Värk i kropp och leder
  • Lättirriterad
  • Försämrat minne
  • Försämrat immunförsvar – du blir sjuk oftare
  • Känslighet för ljud
  • Problem med sömn

Ta hjälp av familj, chef och kollegor

Eva Jakobsen, arbetsmiljökonsulent på danska journalistförbundet, tipsar i en intervju med tidningen NyTeknik om att säga till när jobbstressen blir för mycket.

  • Säg högt att du känner dig stressad – till din familj, dina kolleger och din chef. Be om hjälp.

Förhoppningsvis kommer omgivningen att vara stöttande och hjälpa dig att hitta strategier för att få mer balans, både på arbetsplatsen och i vardagen.