Skapa det ultimata hemmet för återhämtning

Bra-hem-för-avslappning

Som vi nyligen skrev om på Startvikt är det i många fall inte stress i sig som leder till utmattning, utan snarare brist på återhämtning. I dagens hektiska samhälle är det viktigare än någonsin med en harmonisk hemmiljö där vi kan släppa jobbet, andas ut och få ny energi.

Men hur skapar man egentligen ett hem som är optimalt för avslappning? Nedan ger vi några enkla tips som förvandlar ditt hem till en plats där du verkligen kan koppla av och ladda batterierna.

Bestäm zoner där du får använda din mobil

Att gränsen mellan arbete och fritid har suddats ut alltmer är ingen nyhet. Att svara på jobbmail efter arbetstid är idag vardag för många. I Internetstiftelsen i Sveriges årliga rapport ”Svenskarna och internet 2017” framgick det att hela 51 % av svenskarna läser jobbmail även under semestern.

Det finns även forskning som visar att överanvändning av mobiltelefonen, även om det inte är jobbrelaterat, kan göra oss mer stressade. En tredjedel av alla nordbor plockar upp mobiltelefonen redan inom fem minuter efter att de vaknat.

Ett enkelt knep för att minska mobil- och jobbstressen i hemmet är att skapa en mobilzon. Detta är helt enkelt en zon där du är tillåten att använda mobilen, exempelvis vid laddningsstationen i hallen eller köket.

Även om det kan kännas frustrerande och svårt i början så kan en mobilzon hjälpa dig att släppa de ständiga tankarna på att du måste hålla dig uppdaterad och istället spendera mer tid med partner och familj.

bild-på-mobil

Tänk på att inredning och städning gör skillnad

Låt oss göra en enkel övning.

Föreställ dig att du befinner dig i ett stökigt rum. Väggarna har en skrikig och intensiv röd färg. Möblerna är utslitna och fallfärdiga. På golvet ligger kläder slängda överallt. På det dammiga bordet står gamla matrester.

Är detta ett rum som kommer göra att du känner dig lugn och harmonisk?

Troligtvis inte.

Att inredning och städning gör skillnad på hur du känner dig när du befinner dig i ett rum råder det inget tvivel om.

Några enkla tips på hur du kan göra dina rum mer harmoniska genom inredning och städning är:

Välj inredning som får dig att trivas

Med tanke på att vi spenderar en stor tid av vår tid i hemmet kan det verkligen vara värt att lägga några extra slantar för att få inredning som du verkligen trivs med. Exempelvis har inredningsbutiken https://www.oscarclothilde.com/ mängder med härliga möbler och inredningsprylar som kan ge ditt hem den där extra mysfaktorn. Produkterna finns både online och i Oscar & Clothildes butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Färgerna kan påverka ditt humör

Det finns vetenskapliga belägg för att olika färger kan påverka hur vi känner oss. Man brukar säga att grönt generellt får oss att slappna av, medan rött faktiskt kan öka pulsen och blodtrycket. Se därför till att välja färger (både för väggarna och inredning) med omsorg.

Möblera inte för mycket

Ett vanligt misstag är att övermöblera rum, vilket lätt kan göra att rummet känns litet och instängt. Se därför till att bara investera i de nödvändigaste möblerna och eventuellt några små dekorationer som du tycker om.

Glöm inte växterna

Flera studier har visat att personer som spenderar tid i naturen och grönområden generellt känner sig lugnare och mer harmoniska. Så varför inte ta vara på forskningsresultaten och förvandla ditt vardagsrum till en liten botanisk trädgård?

Gör städning till en vana

Att hålla rent och snyggt är A och O för att skapa harmoni i ett rum. Oavsett hur snyggt du har inrett kommer du aldrig att finna lugn om det ligger kläder utslängda över hela golvet eller stora dammtussar under soffan.

Gör det till en vana att alltid plocka undan efter att du använt något så slipper du städångest som bygger upp sig i samma takt som klädhögen växer.

Välstädat-vardagsrum

En god natts sömn ska vara en självklarhet!

Om du måste välja ett rum att prioritera i ditt hem så är det utan tvekan sovrummet. Oavsett hur du spenderar dina dagar så är det alltid här som den riktiga återhämtningen sker. Det är nämligen när vi sover som kroppen verkligen slappnar av och laddar sina batterier.

Det finns oändligt många tips på hur du kan skapa en god sovmiljö. Några av de viktigaste är:
• Se till att sovrummet alltid är mörkt
• Optimal temperatur för sömn är mellan 15.5 och 20 grader
• Investera i en riktigt bra kudde och madrass
• Håll alltid rent
• Ha inte mobiltelefonen bredvid sängen – köp istället en väckarklocka