bild-på-saker-som-förbättrar-immunförsvaret

Så kan du stärka immunförsvaret [13 råvaror och kosttillskott]

Vårt immunförsvar är en fundamental del i våra liv och utan ett fungerande immunsystem riskerar hela ditt liv att hamna i obalans. Om du ofta är sjuk så kommer det att ha en negativ inverkan på ditt allmänna välmående.

Så det är dags att göra någonting som borde ha gjorts för länge, länge sen.

Det är dags att stärka immunförsvaret!

I den här artikeln kommer vi att gå igenom livsmedel och kosttillskott som hjälper dig att förbättra immunförsvaret.

Mat som förbättrar immunförsvaret

Här nedan har vi listat 8 livsmedel som hjälper kroppen att stärka immunförsvaret. Längre ner i artikeln listar vi de bästa kosttillskotten du kan ta för att leva ett friskare och mer välmående liv. Kosttillskott som förbättrar ditt immunförsvar.

Citrusfrukter

En gammal klassiker. Citrusfrukter innehåller väldigt mycket vitamin C, vilket hjälper kroppen att bygga upp immunförsvaret. Studier visar på att C-vitamin ökar produktionen av vita blodceller som skyddar kroppen mot bakterier och inflammationer. Många huskurer innehåller minst en citrusfrukt.

Våra kroppar kan varken producera eller lagra C-vitamin, så det är högst vitalt att få i sig det varje dag. Därför kan det vara rekommenderat att äta minst en citrusfrukt per dag. Ett gott och enkelt mellanmål som stärker kroppens naturliga försvar.

Citrusfrukter innefattar bland annat apelsin, citron, lime och klementin.

Broccoli

En av de nyttigaste grönsakerna du kan servera på middagsbordet. Broccolin är sprängfylld med mineraler och vitaminer. Inte bara innehåller den en hel del antioxidanter och fiber, men även vitamin A, C och E.

Forskning visar på att broccoli både stärker immunförsvaret och motverkar cancer.

bild-på-broccli

Röd paprika

C-vitamin står i direkt anknytning till immunförsvaret. Och när man pratar om C-vitamin så är det oftast apelsiner och citroner man nämner. Men visste du att röd paprika innehåller nästan dubbelt så mycket vitamin C som en citrusfrukt? Om du inte redan visste det – nu vet du!

En personlig favorit. Man kan använda röd paprika till nästan all form av matlagning och går till och med bra att äta som en vanlig frukt. Hugg in bara! Men glöm inte bort att ta bort kärnorna först.

Om du vill förbättra ditt immunförsvar – börja implementera paprikor i dina måltider!

Vitlök

Lök gör inga under för din andedräkt, men den kan göra under för ditt immunförsvar. Vitlöken är känd för att kämpa mot dålig bakterie. Många svenska huskurer består av vitlök just därför att det är ett bra sätt att stärka immunförsvaret.

Är du sjuk? Se till att du får i dig vitlök!

Yoghurt

Jag har under hela mitt liv ätit yoghurt i stora mängder. Det är en bra källa till vitamin D, som forskning menar på hjälper till att förbättra kroppens immunförsvar. D-vitamin hjälper även till att reglera immunförsvaret.

Se till att du köper en yoghurt med ”en levande bakteriekultur” och som inte innehåller (så mycket) tillagt socker. En naturell yoghurt med en bra bakteriekultur och utan smak är ett bra sätt att förbättra ett nedsatt immunförsvar.

Kiwi

Precis som många andra kombattanter i den här listan så innehåller kiwi en hel del vitamin C – men även Vitamin K, kalium och folsyra. Ett gott och nyttigt sätt att ta steget mot ett friskare liv.

bild-på-kiwi

Fet fisk

Många hälsomedvetna människor äter fet fisk för att det är bra för hjärtat på grund av det nyttiga fettet. Men faktum är att fet fisk och Omega 3 även hjälper kroppen att motverka inflammation och sjukdom. Med andra ord – det stärker ditt immunförsvar.

Ägg

Inte bara rik på protein, men även proppfull med antioxidanter och nyttiga fetter. Man brukar rekommendera ägg som en bra start på dagen och är därför vanligt förekommen till frukost – i alla fall hos mig. Det du har hört om ägg är, oftast sant. Supernyttigt!

Bild-på-ägg

Kosttillskott för att stärka immunförsvaret

Mineraler och vitaminer står i direkt korrelation med ditt välmående och din hälsa. Det är inte alltid man får i sig tillräckligt av allt och brist på ett visst ämne är inte helt ovanligt i västvärlden.

Det finns en del kosttillskott vars förmåga att stärka immunförsvaret har gjort dem till standardsupplement hos många människor. Det är snabbt och enkelt att ta en tablett på morgonen i samband med frukosten.

Följande kosttillskott hjälper dig att stärka immunförsvaret och att motverka elaka sjukdomar.

Vitamin C

En av de bästa källorna till ett starkare immunförsvar. Så till den grad att om du går en längre tid med brist på vitamin C så försämras ditt immunförsvar. Med andra ord blir du sjukare oftare och längre när du inte får i dig tillräckligt med vitamin C.

Ett vanligt och viktigt kosttillskott, framförallt då vi förlitar oss på kosten när det kommer till det här vitaminet. Kroppen kan varken lagra eller producera vitamin C.


C-vitamin

Healthwell Vitamin C

♦ 300 tabletter
♦ 1 tablett innehåller 500 mg C-vitamin

Kolla pris

Vitamin B12

Återfinns framförallt i kyckling, fisk och gröna grönsaker. Vitaminet stimulerar ämnesomsättningen, immunförsvaret och celldelningen i kroppen. Upptaget av vitamin B12 kan försämras med åldern, vilket kan göra ett kosttillskott nödvändigt.

Holistic B-12

♦ 100 tabletter
♦ 1 tabletter innehåller 1000 µg B12

Kolla pris

Zink

Du behöver zink för att ha ett normalt och fungerande immunsystem. Zink påverkar många delar av kroppen – men framförallt hormonproduktionen, immunförsvaret, hjärnan, levern och njurarna. Ett vanligt supplement hos människor som vill må bättre eller som helt enkelt vill ta hand om kroppen och minska risken för sjukdomar.

Fairing Zink

♦ 100 kapslar
♦ 30 mg Zink per tablett
♦ Toppar vår lista över de bästa zinktillskotten

Kolla pris

Probiotika

Du hittar ofta probiotika i naturell yoghurt, men det är även vanligt att folk använder det som ett kosttillskott också. Faktum är att probiotika har blivit väldigt populärt på senare tid, med all rätt. Det stabiliserar magen såväl som immunförsvaret och är ett måste för den som vill stärka immunförsvaret och maghälsan.

Nyttigt_kosttillskott

Probi mage

♦ 10 miljarder bra bakterier per tablett
♦ Vann vår bäst-i-test probiotika

Kolla pris

Omega-3

Fiskolja, även känt som Omega-3, har nästan blivit till en standard i det svenska folkhemmet. Omega-3 är otroligt viktigt och nyttigt för oss människor och det stärker inte bara immunsystemet, utan motverkar också hjärt- och kärlsjukdomar.

Om man inte äter tillräckligt med fisk så är Omega-3 nästan ett måste. Men även för folk som äter fisk varje vecka så är Omega-3 starkt rekommenderat. Det innehåller helt enkelt så pass nyttiga saker att alla kan dra fördelar av det.

Om du vill leva ett friskt och långt liv så är Omega-3 bland det bästa du kan använda.

Self Omninutrition Active Marine Omega-3

♦ 3000mg Omega-3 per portion
♦ Väldigt billig
♦ Värt varenda krona!

Kolla pris

Kan man kombinera mat och kosttillskott

Ja, utan tvekan. Faktum är att i princip alla människor som tar ett kosttillskott kombinerar det med mat. Om du äter sju apelsiner och två röda paprikor varje dag så finns ingen anledning att köpa ett kosttillskott för vitamin C. Din kropp får redan i sig tillräckligt med C-vitamin och det är därmed pengar kastade i sjön. Men det finns med all säkerhet andra tillskott du kan använda som förbättrar immunsystemet.

Se till att inte överkonsumera någonting, men se också till att du inte lider brist av någonting.

Det finns minst ett kosttillskott här ovan som kommer att förbättra ditt välmående och ditt immunförsvar. Allt du behöver göra är att identifiera vad det är du inte äter speciellt ofta och sedan se till att du får i dig tillräckligt av det varje dag.

Sammanfattning

Vi behöver flera olika mineraler och vitaminer per dag för att fungera optimalt. Om man inte får i sig ett visst ämne och därmed får brist, så riskerar man att bli sjuk och kommer inte att fungera optimalt.

Om du är sjuk ofta och letar efter ett sätt att stärka immunförsvaret så finns det många enkla och billiga vägar att gå. Faktum är att det är enklare nu än det någonsin har varit att få i sig tillräckligt av de viktiga ämnen som krävs för ett hälsosamt immunsystem.

Personligen kan jag starkt rekommendera Omega-3 och probiotika till den som vill leva ett hälsosamt och sunt liv. De båda kosttillskotten är billiga, men framförallt otroligt viktiga och bra för våra kroppar. Få medel kan ge så mycket som fiskolja och probiotika.

Immunförsvaret är ett komplext system som behöver vår omvårdnad. För att kunna njuta av ett starkt immunförsvar så behöver du befria dig från stress, sova tillräckligt och se till så att du får i dig alla de ämnen som kroppen behöver för att kunna fungera.

Rulla till toppen