Good-morning-bild

8 smarta tips för att stressa mindre

Stress får lov att ses som ett av modern tids värsta fiender. Stress ligger till grund för många sjukdomar och kan påverka allt från våra relationer till hur vi tar hand om kroppen. Man förskjuter träningen, man ligger hellre på soffan efter jobbet än att vara produktiv och man äter snabbmat istället för att laga något nyttigt.

Stress påverkar oss alla på olika vis och även om det inte påverkar din träning, dina relationer eller maten du äter – så förstör det din kropp. Stress är inte bra för varken hjärtat eller hjärnan.

Här är några tips på hur du kan minska på stressen i ditt liv och leva ett mer avslappnat och harmoniskt liv.

1. Ta vara på din sömn

När vi sover så repareras kroppen, både mentalt och fysiskt. Därför är det ytterst viktigt att sova bra när man har en stressig period i livet. Din hjärna kommer att behöva bearbeta alla de intryck du tagit till dig den senaste tiden, och din kropp kommer behöva vila och repareras.

Om du har sömnproblem så rekommenderar jag dig att ändra på rutinen och maximera dina förutsättningar för att somna snabbare och dessutom sova bättre. Vädra rummet, stäng av alla skärmar två timmar innan läggdags – och kanske till och med meditera precis innan du ska sova.

Läs gärna vår artikel om magnesiumtabletter. Magnesium har bevisat positiv effekt på sömnen.

2. Acceptera saker du inte kan påverka

Den egna hjärnan kan ibland sätta käppar i hjulet för oss. Att tänka på vad som kan hända är oftast värre än vad som faktiskt kommer hända. Oroa dig inte i onödan och då framförallt inte över saker som du inte kan påverka.

Har du ett viktigt möte imorgon där det är viktigt att du ger ett bra intryck? Förbered dig under dagen vad gäller vilka kläder du ska använda och hur din presentation ska utföras. Men stanna efter det. Det finns ingen anledning att tänka på morgondagens möte när du ska sova. Alla dessa ”tänk om” kommer med största säkerhet inte att ske och du behöver sömnen för ett fräscht och vaket sinne.

Om du har sökt ett jobb du verkligen vill ha så är det naturligt att du känner dig exalterad och förväntansfull. Men låt det inte lämna dig sömnlös på nätterna. Efter din intervju så ligger avgörandet i andra människors händer. De kommer att komma till en slutsats oavsett om du stressar upp dig och oroar dig där hemma.

tänk-positivt-bild

3. Skriv listor och anteckningar

Vi kan ibland ha många bollar i luften. Därför kan det vara bra att skriva listor och anteckningar, kanske till och med ha en kalender i mobilen. Inköpslistor, saker som måste göras på jobbet, planering inför en familjemedlems födelsedag och andra ”måsten”, kan resultera i stress.

Istället för att förlita dig helt på ditt minne så rekommenderar jag dig att skriva ner allt. Att oroa sig för att glömma saker eller att kämpa för att komma ihåg något kan lätt bli en anledning till stress. Eliminera den orsaken!

4. Multitasking

Att göra flera olika saker samtidigt kan låta effektivt, men frågan är om det verkligen är det i alla lägen. Om du riktar din fokus på flera olika saker samtidigt så inte bara stressar du dig själv och din hjärna, du riskerar också att inte arbeta optimalt.

Koncentrera dig på en sak åt gången så översvämmar du inte hjärnan med information och du kan dessutom göra ett bättre och mer precist arbete.

5. Ät hälsosamt

Det gamla ordspråket ”du är vad du äter” passar in bra här. Om du ofta äter processad snabbmat så kommer din kropp.. Mja. Du kommer inte att bli processad snabbmat själv, men du får i dig en massa dåliga ämnen som kroppen inte behöver.

Tomma kalorier, färgämnen och fyllnader är billigt och säljs således på snabbmatsrestauranger. Om du fyller kroppen med gift så kommer du att må därefter. Ät hellre frukt till mellanmål än något från godisautomaten. Spendera hellre tid på att laga nyttig mat än att gå den enkla vägen till pizzerian. Det kan vara jobbigt i början, men det tar inte lång tid innan du märker stor skillnad i koncentrationsförmåga, energi och välmående.

Ät nyttigt – mindre stress!

6. Rör på dig

Fysisk aktivitet stimulerar så många processer i din kropp och hjärna. Endorfiner är kroppens morfin, vilken utlöses i din hjärna när du tränar. Det skapar harmoni och lugn. Om du känner dig stressad är det starkt rekommenderat att antingen gå till gymmet eller ge dig ut i löpspåret.

Det behövs heller inte intensiv träning varje dag för att utlösa endorfiner, utan det räcker ofta med 40 minuters fysisk aktivitet per dag för minska på stressnivån.

7. Våga säga nej!

Jag förstår, man vill vara snäll och vara alla till lags. Men att alltid svara ”ja” på saker och ting kan vara självdestruktivt. Lär dig att säga nej om du inte vill gå ut på krogen efter jobbet, eller om du redan har mycket på jobbet och därför inte kan ta på dig fler projekt.

Att säga nej kommer inte att förstöra hur människor ser på dig, snarare kommer de att se dig som en ärlig person. En positiv bonus. Följ ditt hjärta och gör det du vill, men var även villig att gå den extra milen om någon verkligen behöver din hjälp.

8. Identifiera stressen

Om du ofta känner dig utmattad och stressad, så är det viktigt att identifiera vad det är som gör dig stressad. För att kunna eliminera ett visst element i ditt liv så måste du först identifiera vad det är som orsakar det. I det här fallet stress.

kvinna-stressar

Rulla till toppen