Ta hand om ryggen när du tränar – Så skyddar du den

Gymtränande-man

När vi människor tränar och tävlar i olika idrotter så tillkommer, tyvärr, skador. Några av oss tycks vara mer olyckliga än andra. Vissa får allvarligare skador, medan andra kommer undan med vrickade fötter och stukade händer.

Har man riktigt mycket otur eller inte är tillräckligt försiktig, så löper man risk att skada ryggen. En av de viktigaste komponenterna i vår fysiologi.

Om du någonsin har skadat ryggen så vet du att det kommer att påverka i princip allt i din kropp. Axlarna kan göra ont, man kan inte sitta rakt och huvudet och knäna värker. Ryggont kan vara en riktigt deprimerande sak.

Skydda alltid ryggen

Framförallt när man styrketränar så är det viktigt att vara försiktig med ryggen. Lyft rätt, lyft inte för tungt och använd rätt utrustning.

1.) Använd rätt form

Den största anledningen till att folk pajar ryggen när de styrketränar är för att de inte använder rätt form. Studera varje träningstyp och lyft med fokus på hållningen. Ta tips från mer erfarna och fråga dem om du har några frågor.

Till och med bodybuilders som lyft skrot i 20 år kan ibland skada sig. Oftast är det en kombination av dålig form, för mycket vikter och långvarigt slitage.

Se alltid till att du lyfter på korrekt sätt!

2.) Rätt utrustning och stöd

Det finns regler på gymmet om vad man ska och inte ska använda diverse redskap till. Många gånger är det för att man inte ska ta upp onödig plats genom att använda utrustning till något det inte är lämpat för. Det går att göra benböj med bänkpressens skivstång – men du kommer inte att bli populär på gymmet.

Men det finns även ett riskelement. Det finns säkerhetsanordningar vid många maskiner och ibland även fria vikter. De är till för att skydda dig från eventuella skador och olyckor. Om du inte använder utrustningen korrekt så finns det en risk för att säkerheten inte hjälper dig, eftersom du inte använder utrustningen på rätt sätt.

En annan viktig sak är att använda rätt stöd för handleder, knän och ryggen när du lyfter. Allra främst när du lyfter tyngre än vanligt. Sportsrehab.se ett bra utbud av utrustning för styrketränande, framförallt deras stöd för ländryggen som är mycket användbart. Det är starkt rekommenderat vid bänkpress och dead lifts.

3.) Lyft inte för tungt

Det är lätt att hamna i en egotripp när man lyfter. Både för sig själv, men också för att imponera på andra. Men en vanlig anledning till att folk pajar rygg och axlar är för att de lyfter för tungt.

Lyft hellre för lite än för mycket.

Faktum är att du inte bara riskerar att skada dig när du slänger på för mycket vikt – din träning riskerar att bli lidande också. Om vikten är för tung för dig att hantera, så kommer du att kompensera lyftet genom att använda andra muskelgrupper som du inte ska träna i just den övningen.

Med mindre tyngd så är det lättare att fokusera på den muskelgrupp du ämnar aktivera.

Var alltid försiktig när du tränar!