Vad är en kiropraktor och kan metoden verkligen hjälpa

Man-har-ryggbesvär

Precis som många andra så brukade jag vara ganska negativt inställd till att gå till en kiropraktor. Dels ogillar jag starkt när folk knäcker fingrar och ben och dels såg jag aldrig poängen med det hela.

Visst, man säger att det är nyttigt och kan hjälpa vid vissa skador. Men det säger man om mycket annat – som inte fungerar!

Ja, så tyckte och tänkte jag tidigare.

Tills jag faktiskt testade gå till en kiropraktor för ett problem med min axel och nacke.

Vad är en kiropraktor

En kiropraktor är någon som gör skäl för sin lön genom att knäcka folks ryggar med hjälp av sina händer.

En väldigt förenklad beskrivningen med glimten i ögat, givetvis.

Kiropraktik är en metod som främst används för att rätta till ryggbesvär. Man försöker alltså återställa den normala funktionen av ryggraden. Oftast gör man detta när människor har ont i ryggen, lider av långvarig migrän eller har andra problem, som mig, i exempelvis nacken eller axlarna.

Det råder delade meningar kring metoden och många menar på att den hör till kategorin alternativ medicin. Kiropraktiken är däremot väletablerad inom den västerländska vården och många läkare rekommenderar att gå till kiropraktorer vid rygg- och migränproblematik.

Även om man hela tiden forskar i ämnet, så är det inget som är hugget i sten. Det finns forskning som visar på att kiropraktik kan hjälpa vid yrsel, huvudvärk och vid vissa typer av smärtor.

Om du vill läsa mer om kiropraktik så rekommenderar vi att du läser vidare på Kiropraktikhögskolan i Solnas hemsida.

Vad hjälper en kiropraktor med

Omöjligt att svara på, då varje skada och kropp är unik.

Men det är rekommenderat att prova gå till en kiropraktor om man har:

  • Yrsel
  • Huvudvärk
  • Migrän
  • Ont i nacken
  • Ont i ryggen
  • Ont i axlarna

Detta är huvudelementen när det kommer till kiropraktikens tekniker. De alla är starkt anknyta till ryggraden.

Många människor har upplevt att huvudvärken har försvunnit helt efter att ha uppsökt en kiropraktor. Men även vid ont i ländryggen eller strama axlar.

En del människor uppsöker en kiropraktor även när de inte har allvarliga bekymmer. De ser det som en helande upplevelse, likt en massage.

Om du lider av ovanstående problem så rekommenderar vi att du provar gå till en kiropraktor. Det här är enligt många den bästa kiropraktorn i Stockholm. De går under parollen: Idrottsskadeexperten – Vi behandlar dom flesta skador och besvär. Och det är just vad man vill ha – en mångsidig specialist.

Det betyder att de har bred kunskap och erfarenhet inom olika delar av kroppen. Det ökar chansen för att du faktiskt får hjälp och blir läkt.

Fixar-ryggont

Vad är det som låter så mycket?

Jag själv var väldigt nyfiken på detta och ärligt talat ogillar jag ljudet. Är det kotorna som förflyttas när kiropraktorn ”knäcker” ryggraden?

Det är inget som går sönder eller förflyttas. Utan det är en så kallad kavitation som låter. Alltså en tryckförändring i din kropp där vätskor och luft trycks ihop eller dras ut.

Så du behöver inte oroa dig för att knakandet är kotor eller ben som går sönder. Det är endast luft och vätskor som sitter i ryggen som påverkas av tryckförändringen.