Vad är grönt te och hur nyttigt är det – egentligen?

artikel-om-te

Man brukar säga att grönt te är en av de nyttigaste dryckerna i världen. Kvällspressen älskar stora rubriker om ”hur grönt te helar din mage” och hälsofanatiker går upp i varv så fort de får prata om mirakeldrycken. Det började med en kinesisk odling och blev till hela världens medicin mot, ja, i princip allt.

Men hur är det egentligen – är grönt te verkligen så nyttigt?

Det är dags att vi tar reda på det, en gång för alla!

Vad är grönt te?

Ursprungligen kommer grönt te från Kina, men har senare odlats utöver hela Asien. Det gröna teet görs från bladen som kommer från Camellia sinensis.

I Kina så användes grönt te främst i medicinsk syfte, men blev snabbt en traditionell dryck som har blivit synonymt med Kinesisk kultur. Det var först under 1600-talet som grönt te introducerades till Europa, då europeiska präster hade fattat tyckte för ”medicinen” under sina resor till Asien.

Kan det ses som en medicin?

Både ja och nej. I Kina har man använt grönt te i medicinskt syfte under flera hundra år och det har på senare tid använts på ett snarlikt sätt i Europa. Det finns forskning som tyder på positiva hälsoeffekter, framförallt på grund av antioxidanterna i grönt te som är oerhört bra för magen och immunförsvaret.

I viss västerländsk forskning menar man på att de positiva hälsoeffekterna av att dricka grönt te är relativt svaga. Men det finns även en stor grupp forskare på andra sidan som menar på att te kan ha en stor påverkan på den allmänna hälsan.

Oavsett debatterna forskarna mellan, så är det klart är att teet har använts i kinesisk medicin under flera hundra år och det har bekräftats att bladen är sprängfyllda med nyttigheter.  Otaliga empiriska studier stöder även det faktum att grönt te har en helande effekt. Så med största sannolikhet kan det göra dig gott att implementera grönt te i din vardagliga rutin.

3 positiva effekter med grönt te

Det finns olika typer av grönt te, men den fundamentala kompositionen av antioxidanter är oftast densamma. Smak och styrka kan däremot variera. Om du någon gång har provat grönt te men inte gillat det, så behöver du inte utesluta drycken helt och hållet. Med största sannolikhet finns det en typ som passar dig!

I Sverige finns det ett par butiker i storstäderna som har ett bra utbud av olika tesorter, men av uppenbara skäl återfinns det största sortimentet på nätet. Jag kan rekommendera London Tea exchange, som ursprungligen kommer från London – känt för sin exklusiva premium teer. Få ekologiska teer håller sådan kvalité som dem. Där hittar du ekologiskt grönt te man kan dricka för att slippa få i sig onödiga gifter.

Om du bestämmer dig på att testa ett grönt te – här är några positiva hälsoeffekter du kan förvänta dig!

1. Förbättrad fokus och mental förmåga

Koffein är en stimulant som inte bara finns i kaffe, utan även i grönt te. Mängden är inte lika stor som i en kopp kaffe – men det är till tedrickarens fördel! Det är inte så mycket att du riskerar att känna dig stressad eller darrig, men tillräckligt för att du ska kunna åtnjuta koffeinets positiva hälsoeffekter.

Koffein höjer din koncentrationsförmåga och stärker ditt minne, vilket ofta göra dig mer produktiv och skarp i tanken!

2. Minimerar risken för Alzheimer’s

Grönt te gör dig inte bara skarpare, forskning visar också på att det kan minska risken för Alzheimers och demens. Anledningen tros vara den kraftfulla antioxidanten Catechin som finns i grönt te.

3. Motverkar bakterier, virus och dålig munhälsa

Antioxidanten Catchin hjälper inte bara mot Alzheimers, utan fäktar även bort skadliga bakterier och virus. Framförallt influensavirus (innan de har brutit ut till fullo) bekämpas tappert av antioxidaterna i grönt te.

Studier visar också på att Catchin hjälper mot karies, plack och dålig andedräkt. Eftersom dålig andedräkt är vanligt förekommande efter en god natts sömn – så är det rekommenderat att dricka lite grönt te till frukosten.