Bild-på-mediterande-man

Vad är meditation [6 Anledningar till att meditera mera]

Vad är meditation för någonting, vart kommer det från och hur gör man? Jag ser det som ett friskhetstecken när någon vill veta mer om meditation. Oftast är det för att man själv är spirituellt intresserad eller för att man vill prova om det kan ge några hälsofördelar.

Meditation är ett ganska brett begrepp som kan innebära flera olika saker. Alla former av meditation är inte likadana – även om de båda beskrivs som meditering.

Det här är en snabb och enkel introduktion till vad meditation är. Med ett litet kliv in i harmonin och välmåendets värld så listar vi 6 anledningar till att börja utöva meditation.

Vad betyder meditation

Att meditera är en högst spirituell upplevelse. Det är ett inre rum människor går till för att finna harmoni, förståelse och erfarenhet. Man blickar inåt för att komma till sans och acceptans. Man blir ett med livet och sig själv.

Meditation är när man lägger all fokus och koncentration på en tanke, aktivitet eller ett objekt. Man hamnar oftast i ett tillstånd som är att ses som självhypnos, där lugn infinner sig och yttre påverkan är som bortsprungen. Meditation är ett effektivt sätt att reducera stress.

Det finns flera olika sätt att utöva meditation och inget behöver vara fel. Man kan meditera i sittandes position med stängda ögon och repetera ett mantra. Men meditation kan även utföras i form av yoga, pilates eller till och med i en kristen bön.

Ordet meditation kan ha flera olika betydelser och översättningar, beroende på vilken spirituell gren eller vilket land som använder ordet. Vissa menar på att meditation betyder ”reflektion”, andra säger att det betyder ”akten att ge all din uppmärksamhet till en sak” eller ”att röra sig mot mitten”.

Det är debatterat både vad ordet meditation och själva akten innebär, då praktiserande och yttrandet kan skilja sig mellan utövande. Och kanske är det bäst så. Människan, det inre väsendet och universum är en levande organism som ständigt är i rörelse – och meditationen kan fungera som en metafor och återspegling av verkligheten. Du kan meditera både stillasittande och i rörelse.

mediterande-staty

Hur mediterar man

När du mediterar så går du in i dig själv, du blir ett med dig själv och samtiden. Hur du uppnår den sinnesstämningen är upp till dig och du är fri att göra vad du önskar för att finna inre frid och förståelse.

Vissa människor ber till Gud, andra utövar yoga. Vissa mediterar genom att sitta still och upprepa ett mantra – andra människor ser det som mediterande att jogga i skogen.

Det finns många olika typer av system och ritualer inom buddhismen och hinduismen för att kunna meditera. Det är övningar och ritualer som har hjälpt väldigt många personer att komma närmre sig själv. På senare tid har de två filosofiska lärorna spritt sig till västvärlden och det finns idag utbildningar inom buddhism, hinduism, yoga, pilates och meditation i princip överallt.

Vad är meditation bra för

Västerlänningar använder ofta meditation som ett sätt för att reducera stress, ångest och för att finna lugn. I och med det moderna samhället så menar många på att vi tappat kontakt med det spirituella livet och håller på att förlora oss själva i materialism och ytlighet.

Funderar du på att börja meditera? Det finns många anledningar till att göra det. Här är ett par av dem.

tjej-utöver-yoga

Reducerar stress och ångest

Meditation handlar om att finna lugn, frid och harmoni. Att koppla av och komma bort från jordelivets problem och hets. Att meditera kan vara ett bra botemedel för att bättre kunna hantera stress och ångest som kommer med ditt vardagliga liv.

Förbättrar koncentrationsförmågan

Meditation handlar oftast om att ”centrera sig själv”, om att rikta all fokus på en och samma sak. Vare sig det är att röra kroppen på rätt sätt, att andas djupt och metodiskt eller att upprepa ett visst mantra. Du glömmer bort omvärldens krav och problem och riktar istället all fokus på fullständig och kompromisslös koncentration. Precis som med allt annat: om du tränar på någonting tillräckligt mycket så blir du inom sinom tid bättre på det.

Ökad självkännedom och säkerhet

När man stänger av alla externa influenser: musik, konversationer, bilder och all annan information som flödar in i hjärnan – så kommer man närmre sig själv.

Många människor är rädda för att stängas in i ett rum och bli ensamma. Man är rädd för att vara själv med sina egna tankar, det egna jag:et. Det är vanligt att folk som börjat meditera menar på att de nu är mer trygga i sig själva. De är inte längre rädda för att vara ensamma. Man har slutligen lärt känna sig själv.

Ökad glädje

Meditation är att ses som en naturlig kur mot ångest, stress och nedstämdhet. När man mediterar så hamnar man i ett lugnt och harmoniskt tillstånd. Det fysiska och psykiska hamnar i en plats bland lugn och acceptans. Blodcirkulationen kan förbättras och syreupptagningen likaså – och de båda står i direkt korrelation med ditt psyke. Det är svårt att ha en arg kropp och ett glatt huvud och vice versa.

När du mediterar så tar du hand om kropp, hjärna och själ. Det är en renande upplevelse som kan vara ett bra botemedel för den som är ledsen och nedstämd.

Det stabiliserar dig

Istället för ”multi-tasking” så koncentrerar du dig på en sak. Inte nog med att vi lever i en tid där vi tar in ett överflöd av information hela tiden – vi försöker också göra flera saker samtidigt. Det ökar stressnivån och kan resultera i negativa bieffekter så som depression, försämrat immunförsvar och dålig sömn. Till slut hamnar man i en ond cirkel där det ena leder till det andra och man vet inte riktigt vad det är som gör att man ”mår som man mår”.

När du mediterar så letar du lugn, fokus och kopplar bort dig från omvärldens negativa (och positiva) influenser för ett tag.

Minskad risk för sjukdom

Meditation assisterar dig i att sänka blodtrycket och att hålla stressnivåerna nere. Stress är en bov idag, och ligger till grund för många sjukdomar. Meditation kan minska risken för några av de värsta sjukdomarna så som depression, cancer, stroke och alzheimer.

mediterande-person

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att meditation är bra för hälsan och välmåendet. Meditation är ett väldigt brett begrepp som innefattar väldigt många olika typer av utförande. Det finns något för alla, då möjligheterna är nästintill oändliga.

Jag kan starkt rekommendera varje människa att prova på meditation. Det är ett perfekt sätt att inte bara leva hälsosammare och ta en paus från vardagens stress, men även för att komma i kontakt med sig själv. Sitt inre jag. Det kan bli en riktigt spännande upplevelse!

Rulla till toppen