bild-på-cigarett

Vad händer i kroppen när man röker [Rökning och påverkan]

Att rökning är dåligt har nog inte undgått någon – men vad händer i kroppen när man röker? Vilka organ påverkas och vilka negativa effekter har rökning på din kropp?

Vi har studerat rökningens negativa effekter på människokroppen för att få en bättre förståelse för exakt vad det är som sker när du andas in tobaksröken.

Hur påverkar rökning kroppen

För enkelhetens skull har vi gått från topp till tå för att beskriva de olika organen och kroppsfunktionernas påverkan av rökning. Vi börjar med huvudet och ansiktet och avslutar med fötterna.

Hjärnan

Kemikalierna du röker går till hjärnan och nikotinet når hjärnan 10-15 sekunder efter att du har inhalerat röken. Väl i hjärnan så påverkar nikotinet en hel del funktioner under drygt 40-50 minuter efter röktillfället. Bland annat så påverkar nikotinet den del i hjärnan som styr vårt humör.

Rökare tenderar att bli gladare och mer avslappnade för en kortare stund efter att de har rökt. Men när hjärnan inte får nikotin tillräckligt ofta så sparkar abstinensen igång och effekten blir istället den motsatta. Man blir ångestladdad, lättirriterad, trött och ibland arg.

Rökning blockerar artärer i hjärnan, vilket begränsar eller stänger av blodtillförsel. Det är då stroke inträffar. En rökare har drygt en och en halv större chans att få stroke än en icke-rökare.

Ökad risk för: stroke, hjärnblödning och ateroskleros

Ansikte och hud

Rökning gör så att dina blodkärl drar ihop sig, vilket gör att huden inte får blod och syre i tillräckligt stora mängder eller tillräckligt effektivt. Detta resulterar i att rökare ibland kan ha en gråare ansiktsfärg och har lättare att få rynkor än icke-rökare.

När du röker så får du röken i ansiktet och på läpparna. Du torkar ut läppar och ansikte, samtidigt som en hel del kemikalier hamnar i dina porer och i ditt system. Din hud åldras därmed snabbare, du får rynkor och huden blir slappare. Dålig hud är att ses som en vanlig bieffekt av rökning.

Ökad risk för: gråstarr, rynkor och finnar

Mun och tänder

Tänder-och-rökning
Rökning ger gula tänder på grund av tjäran och nikotinet i cigaretterna. Rökningen i sig torkar ut munnen och slemhinnorna, men även kemikalierna förstör tandköttet och ökar risken för tandlossning.

Ökad risk för: Försämrat smaksinne, tandlossning och cancer i munhålan

Halsen

I halsen har vi hårstrån som skyddar mot infektioner och sjukdomar. Dessa hårstrån förstörs när du röker, vilket ökar risken för inflammation och sjukdom. Smuts och bakterier kommer därmed enklare in i och skadar din kropp.

Risken att få cancer i strupen/halsen ökar avsevärt om du röker.

Ökad risk för: Cancer i luftstrupen, matstrupen och struphuvudet

Lungor

Lungorna tar stor skada av rökning. Syre behövs för att hjärnan och hjärtat ska kunna fungera. Rökning försämrar upptaget av syre, vilket gör att kroppen mindre effektivt tar upp och leverera syre till kroppens alla organ.

Ökad risk för: Astma, KOL, bronkit, emfysem, lungcancer och att flimmerhåren slutar att fungera.

Hjärtat

hjärtat-och-rökning
Nikotinet i cigaretter stressar kroppen oerhört mycket. Hjärtat slår snabbare, blodtrycket höjs och blodcirkulationen försämras.

Som ett resultat höjs också risken för hjärtattack, proppar och kärlkramp. Cigaretter må lugna dig mentalt för en kortare stund, men det stressar kroppen oerhört mycket.

Ökad risk för: hjärtinfarkt, höjt blodtryck, att kranskärlen blir trängre och mer stress på hjärtat.

Magen

Det kan låta konstigt, men cigarettrökning påverkar magen i allra högsta grad. Framförallt magkatarr och magsår kan komma som ett resultat av rökning. Om man har magkatarr eller magsår är det starkt rekommenderat att sluta röka för snabbare läkning.

Ökad risk för: magsår, magkatarr, cancer i magsäcken, diabetes och bukspottkörtelcancer.

Händer och naglar

Blodcirkulationen försämras när du röker och ett av symptomen är att händerna blir kalla och stela. Eksem kan vara en bieffekt av rökning också. Det är vanligt att rökare får gula naglar.

Läs gärna vår artikel om hur du får bättre hår och naglar.

Ökad risk för: Gula naglar, eksem och kalla och stela händer.

Könsorganen

Rökning försämrar hormonproduktionen vilket gör så att mannens spermier inte blir lika starka. Kvinnans äggstockar och hormoner påverkas också negativt av rökning. Det kan även vara svårare för män att få erektion i och med att blodkärlen drar ihop sig vid rökning.

Ökad risk för: Cancer i njurar och urinblåsan.

Fötter

Precis som med händerna så riskerar du att få kalla och stela fötter på grund av den försämrade blodcirkulationen i och med rökning.

Ökad risk: Kalla och stela fötter. Kärlförträngningar i benen.

är-rökning-farligt

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att rökning dödar dig sakta men säkert. Det är en onyttig vana som inte hör ihop med en hälsosam livsstil.

Du och din kropp tar stor skada av rökning, men även människorna runt dig skadas. Passiv rökning är även det farligt och om någon röker i hushållet så påverkas övriga i huset också. Så om inte för dig själv – sluta röka för dina nära och kära. Din familj och dina vänner vill säkerligen ha dig vid liv så länge det går, och med tanke på den förhöjda risken för allvarliga sjukdomar så vore det bra att fimpa. En gång för alla.

Rulla till toppen