hälsosam_bild_på_probiotika

Bästa probiotikan – Kosttillskott för bättre tarmhälsa

Är det dags att börja ta hand om magen? Svaret är ja, hoppas jag. I så fall har du kommit rätt! Det har vuxit fram en stark kultur kring probiotika den senaste tiden och många menar på att det kan göra underverk för både mage och tarm.

Så vad är egentligen bäst-i-test – vilken är den bästa probiotikan? Vad är fördelar respektive nackdelar med probiotika? Frågorna är många och vi har svaret.

Låt oss ta reda på det!

Bästa probiotikan

NamnAntal bakterier
Probiotic Vital10 miljarder Till butik
Probion Active


2 miljarder Till butik
Probi Mage10 miljarder Till butik

Vad är probiotika?

Probiotika är bakterier vars uppdrag är att förbättra tarmfloran och kroppens immunförsvar.

Bli inte skrämd av ordet ”bakterier”, det finns nämligen bra och dåliga bakterier. För att en probiotika ska få kallas probiotika så måste den innehålla bakterier som kan överleva i magtrakens sura miljöer – samt vara nyttig för människan.

I människans matsmältningssystem så lever drygt 400 till 500 olika typer av bakterier (probiotika) som bekämpar tillväxten av dåliga bakterier. Det är alltså en absolut nödvändighet att ha goda bakterier i kroppen för att kunna leva ett friskt och hälsosamt liv.

De goda bakterierna motarbetar de dåliga bakterierna i magen och tarmen.

Var finns probiotika?

Mejeriprodukter brukar innehålla mycket probiotika, och då framförallt yoghurt. Det finns även speciell yoghurt där man marknadsför ett ”stort antal goda bakterier”.

Det finns även probiotika-tabletter som ibland rekommenderas av läkare för de som lider av magproblem. Då probiotika sägs hjälpa både matsmältningsprocessen och immunförsvaret så är det framförallt rekommenderat för personer med en strulig mage. Dessa kosttillskott är inte alla likadana, utan de har olika antal bakterier och kommer från olika typer av stammar och kulturer. Alla bakterier arbetar inte på samma sätt och ger inte samma fördelar.

Längre ner i artikeln listar vi jag de viktigaste stammarna. För att en probiotika ska klassas som ”den bästa probiotikan” så är det rekommenderat att produkten har minst en av de stammarna i innehållsförteckningen.

Probiotikabild

Är probiotika bra för magen?

Vissa säger ja och andra säger nej. Probiotikans främsta uppgift är att minska antalet dåliga bakterier i magen och tarmen. Detta görs genom att sänka pH-nivån i magen så att det blir en surare omgivning för de dåliga bakterierna. Probiotikan drar även till sig näring så att det blir mindre över till de dåliga bakterierna.

Det resulterar i att de dåliga bakterierna sakta minskar då de inte får tillräckligt med näring och miljön blir svårare att överleva i.

Forskning visar också på att olika typer av stammar i probiotika kan ge dig olika typer av fördelar. Vissa kulturer av bakterier kan sänka ditt kolesterolvärde och andra kan sänka laktosvärdet. Vissa bakterier sätter sig i tunntarmen, med andra hellre arbetar i tjocktarmen.


Bäst-i-test probiotika

Nyttigt_kosttillskott

Probi Mage

Varje kapsel innehåller 10 miljarder bakterier.
Innehåller Lactobacillus plantarum.
Enbart goda recensioner på Svensktkosttillskott.
Väldigt populär
Kolla pris

Stammar i den bästa probiotikan

Det finns flera typer av stammar i probiotika. För att ett kosttillskott ska platsa på min lista över ”bästa probiotikan” så ska den innehålla minst en av dessa stammar.

Här är några av de viktigaste som kan vara bra att titta efter när du ska köpa ett kosttillskott:

L. Acidophilus – Sätter sig i tunntarmen och hjälper kroppen att absorbera/ta upp näring. Assisterar även i hanteringen av mejeriprodukter.

B. Bifidum – Finns i tunntarmen och tjocktarmen. En mycket viktig bakterie för att processa mejeriprodukter. Framförallt för äldre människor då det blir svårare att processa mejeriprodukter med åldern. B. Bifidum hjälper även till att bryta ner fett, kolhydrater och protein i mindre delar för att lättare bearbetas av kroppen.

B. Longum – Motarbetar dåliga bakterier och gifter väldigt effektivt. En av de vanligaste bakterierna i vuxna människors magar.

L. Fermentum – assisterar kroppen i att neutralisera biprodukter i matstmälningsprocessen.

L. Rhamnosus – Den här stammen kan motverka diarré. Om du är på semester och drabbas av tillfällig magsjukdom så kan det vara bra att leta efter probiotika innehållande L. Rhamnous.

Bakterier och sjukdomar

Olika studier har givit olika resultat när det kommer till sjukdomar i mag- och tarmtrakten. Många läkare menar på att probiotika kan hjälpa den som lider av IBS (irritabel tarm), IBD, inflammationer eller andra svårigheter och sjukdomar i magen och matsmältningen.

Det finns däremot kritiker som menar på att probiotika inte hjälper utan snarare kan skada dig. Viss forskning menar på att probiotika kan öka risken för allergier. Å andra sidan finns det väldigt många människor som har minskat sina sjukdomssymptom och fått en friskare tarmflora genom att använda probiotika – så debatten fortsätter.

bild_på_äpple

Den bästa probiotikan passar inte alla

Precis som med allt annat som rör kroppen så finns det ingen ”one size fit all”-tablett. Det kosttillskott som passar dig bra kan påverka din kompis på ett helt annat sätt. Därför är det viktigt att börja försiktigt och med produkter som är väletablerade och beprövade.

När jag skriver om den bästa probiotikan så syftar jag på den generella recensionen och responsen från användare, samt antalet och typen av stammar och bakterier. Det finns nämligen kosttillskott på marknaden som säljs till ett dyrt pris, men knappt innehåller någon probiotika alls – alternativt stammar och kulturer som inte är optimala för en förbättrad maghälsa. Därför är det viktigt att veta vad man ska leta efter och vad man själv behöver.

För att gå ner i vikt krävs god maghälsa

För att lyckas gå ner i vikt så är en av förutsättningarna att du har en hälsosam kropp. Magen styr hela kroppen och om magen är ur funktion så är resten av kroppen det också. Om man har magproblem så kan en av anledningarna vara att du har för många dåliga bakterier i magen, vilket kan ge dig en svullen mage, sura uppstötningar och smärtor i magtrakten.

Många människor skulle må bra av att äta mat med mycket probiotika, eller ta ett kosttillskott, för att förbättra magfunktionen. Allt startar i magen – så ta hand om den på bästa sätt!

Rulla till toppen