PWO_och_träning

Bästa PWO [Den ultimata guiden till prestationshöjare]

Förut brukade man ladda upp med bananer, ris och pasta innan träningspasset. Nuförtiden pratar man om PWO (pre-workout) som ska ge dig den energi och pump som förbättrar dina resultat och prestationer i träningslokalen.

Men vilken är egentligen den bästa PWO där ute? Vad är det i en PWO som höjer din fokus och energi och vad ska man titta efter innan man köper ett kosttillskott?

I den här guiden hittar du allt du behöver veta om PWO.

Bästa PWO

RAW Rampage

Stark formel
Ger en bra pump
Populär världen över
3 goda smaker

Innehåller bland annat: koffein, taurin, kreatin, rosenrot, magnesium och zink.

Är du orkeslös och behöver piggas upp lite? RAW Rampage får ses som både en mental och fysisk spark i rumpan. Den sätter igång både kroppen och hjärnan så att du är redo för kommande träningspass.

En av de mest populära PWO-tillskotten och många verkar få de där efterlängtade stickningarna i kroppen efter att ha tagit kosttillskottet.

Definitivt ett topp-val som kommer i 3 olika smaker och för ett överkomligt pris. Starkt rekommenderat för dig som vill ”slakta” på gymmet.

Kolla pris

Mutant Madness

6 olika smaker!
335g koffein per portion
Långvarig energi
Väletablerat pulver

Innehåller bland annat: koffein, Vitamin B12, Magnesium, Beta-alanin, L-citrullin och kanel.

Mutant Madness hör också till toppskiktet av PWO-tillskott. Det har vunnit många listor som den bästa PWO på marknaden. Men alla behöver och vill inte ha samma sak i sina prestationshöjande kosttillskott, så det vore dumt att utse EN vinnare som bäst-i-test.

Mutant Madness kommer i 6 olika smaker och en burk innehåller 50 portioner. Den hjälper dig definitivt att vakna upp inför ett tungt träningspass. Mutant Madness består av 335mg koffein per portion.

Kolla pris

Core Performance

Jämn energitillförsel
Utvecklad av idrottare
Innehåller kokosolja

Core Performance innehåller bland annat Kokosolja, Beta-alanin, Rosenrot, Kreatin, rödbetsjuicepulver och L-teanin.

Svenskt kosttillskott har bra produkter, de brukar vara ett säkert val när man inte vet vad man ska köpa. Så även i det här fallet är Core Performance ett ganska säkert kort om du behöver hjälp med att bli mer energisk och uppiggad inför dagens träning.

Den är lättlöslig (enkelt att blanda) och innehåller lite koffein i jämförelse med andra kosttillskott. Det enda negativa med Core Performance är att den endast finns i en smak. Även om den är god och jag har inte sett någon klaga på smaken, så är det alltid fint att kunna varva mellan olika smaker.

Kolla pris

PWO utan koffein

Aldrig Vila Nova

Ett alternativ till dem som inte vill dricka koffein. En så kallad ”stimfri PWO”. En portion innehåller 100 mg Rosenrot, vilket motverkar utmattning och trötthet.

Ett svenskt kosttillskott som kommer i två smaker: Pear slushie och Planetary peach. En av de bästa PWO för dig som inte vill ha koffein, men fortfarande vill känna pumpen i musklerna.

Kolla pris

PWO utan kreatin

Better You Organic PWO

Mig veterligen är Better You Organic fri från kreatin. I alla fall i skrivande stund. Om du letar efter ett organiskt och naturligt kosttillskott så är det här troligtvis den bästa PWO för dig. Den har en annorlunda smak, men inget som stoppar den från att slinka ner.

Ett naturligt och bra val! Om du vill ha en prestationshöjare som är så naturlig som möjligt så är nog det här en vinnare och den bästa PWO för dig.

Kolla pris

Vad är PWO?

PWO är en förkortning för det engelska ”pre-workout”, vilket i runda slängar betyder ”före träning”. Man kan blanda sin egen PWO, men också köpa ett färdigt pulver – som är den vanligaste metoden. PWO kallas också för prestationshöjare.

Ett PWO’s syfte är att höja dina prestationer och ge dig bättre resultat. Hur ett kosttillskott uppnår detta skiljer sig mellan olika produkter vad gäller innehåll.

Vanligtvis brukar en PWO förbättra din koncentrationsförmåga, förse dig med energi, ge dig mer fokus och ha en allmänt uppiggande effekt. Vissa kosttillskott innehåller även andra livsmedel som även stimulerar proteinsyntesen. Längre ner i artikeln hittar du mer om det exakta innehållet i den här typen av kosttillskott, samt vilken effekt de har på kropp och träning.

Eftersom ingen PWO är den andre lik, så ger de alla olika fördelar och effekter. Men grundidén är att en PWO ska förbättra dina fokus och koncentrationsförmåga, samt förse dig med energi för att orka med ett hårt och intensivt träningspass. Man tar alltid PWO precis innan träning för att få maximal effekt under träningspasset.

Fördelar med PWO


Förbättrad koncentration

När då är på gymmet eller i träningslokalen så är det viktigt att ha 100% fokus på det du gör. Att vara ”ett med situationen” är en fantastisk känsla som garanterat förbättrar sättet du tränar på och därmed också dina resultat.

Mer energi

En PWO inte bara förbättrar din fokus, utan även din fysiska energinivå. Allra främst prestationshöjare som innehåller koffein. Många kosttillskott innehåller också något som heter beta alanin, vilket hjälper dig att hålla energinivån uppe under en längre period.

Förbättrad styrka

En del PWW innehåller BCAA (aminosyror) som står i direkt anknytning till kroppens benägenhet att bygga muskler. Men den bästa PWO behöver inte innehålla BCAA för att du ska kunna bygga muskler – din förbättrade koncentrationsförmåga och den förhöjda energin kommer att resultera i en mer effektiv träning som ger dig bättre resultat.

Snabb återhämtning

Vissa PWO innehåller ämnen som gynnar återhämtning och uppbyggnad av musklerna.

Viktnedgång

PWO är inte designad för att du ska gå ner i vikt. Men koffein höjer och snabbar upp din ämnesomsättning, som i sin tur resulterar i viktnedgång. Det går givetvis alldeles utmärkt att gå upp i vikt även om du tar PWO. Koffein är däremot en bra komponent för den som vill gå ner i vikt.

Nackdelar med PWO


Uttorkning

Du måste dricka mycket vatten när du tar PWO, framförallt om det innehåller både koffein och kreatin. De båda suger åt sig vatten och kan torka ut kroppen om du inte dricker tillräckligt mycket vätska. Se därför till att alltid ha en vattenflaska nära till hands.

Oregelbundna hjärtslag

Om du använder ett PWO-tillskott så ska du göra det innan hård träning. Inte innan yogan eller balettlektionen. PWO är utformat för den som ska genomföra tung fysiskt ansträngning och som behöver mer energi och fokus. Det är ett populärt kosttillskott bland de som styrketränar.

Om du ligger på soffan hela dagen och dricker kaffe och Redbull så kommer du att få en liknande effekt. Hjärtat kommer att slå hårdare, magen kan krascha och det kan rycka i musklerna. Se därför till att använda kosttillskottet vid rätt tillfälle!

Använd ej vid sjukdom

Eftersom PWO kan pumpa dig full med ämnen som sätter igång hjärtat och musklerna, så bör du undvika PWO om du har hälsoproblem. Framförallt om det gäller hjärtat. Om du har någon sjukdom så bör du rådfråga läkare innan du provar en prestationshöjare.

Män_styrketränar_ihop_bild

Vad brukar en pre-workout innehålla

En PWO innehåller ofta mer än bara tre ämnen, det här är däremot de ämnen som brukar utgöra basen för en pre-workout. Det finns olika varianter av kosttillskottet och det går att köpa PWO fri från koffein, BCAA och beta-alanin. Kombinationerna är nästintill oändliga.

Här är de tre vanligaste ingredienserna i ett pre-workout-pulver.

Koffein

En stimulant som brukar utgöra basen för PWO. Det finns människor som vill köpa PWO utan koffein, men enligt mig så innehåller den bästa PWO koffein då koffeinet har en så kraftfull effekt. Det är en stimulant som sätter igång dig både mentalt och fysiskt så att du kan prestera bättre på gymmet.

Läs gärna vår artikeln om koffeintabletter.

Beta-alanin

En icke essentiell aminosyra som ökar karnosinkoncentrationen i dina muskler. Detta motverkar utmattningen i musklerna och kroppen, vilket ger dig mer energi att fortsätta och förbättrar även din återhämtning efter träningen. Vissa människor känner ”stickningar” i musklerna när de har tagit PWO. Det är fullt normalt och inte farligt alls. Om man tycker att den stickande känslan är obehaglig så kan man välja ett kosttillskott som innehåller lite minder beta-alanin, alternativt ta en mindre portion/dos av det kosttillskott man för tillfället använder.

BCAA (grenade aminosyror)

BCAA består av leucin, isoleucin och valin – som hjälper dig i återhämtning och uppbyggnad av muskler. Med andra ord är BCAA mycket bra för den som vill öka muskeltillväxten.

Du kan läsa mer i vårt artikel om den bästa BCAA.

Man_med_kettlebell

Kan man göra en egen PWO

Det finns en del människor som blandar sin egen PWO, vilket kan vara både ekonomiskt och hälsosamt. Man sparar pengar och man har mer kontroll över vad det är man får i sig. Därmed inte sagt att det är optimalt, utan endast att möjligheten finns.

Här är ett kort, enkelt och vanligt recept för att göra sin egna PWO.

Koffein

Visst börjar det bli uppenbart? Jag är svag för koffein. Utan koffein så kommer det aldrig att vara den bästa PWO för mig. För att jag ska se ett kosttillskott som en bra prestationshöjare så behöver den innehålla koffein. Koffein drar igång dig både fysiskt och psykiskt, och som du säkert vet så behövs både hjärnan och kroppen när man tränar hårt och intensivt.

Bra för: Energi
Rekommenderad dos: 50-350 mg. Om du är osäker på hur mycket du behöver eller klarar av så är det bättre att börja med lite och sen öka dosen.

L- Citrullin

En aminosyra som brukar återfinnas i prestationshöjande kosttillskott. I huvudsak motverkar citrullin att musklerna blir uttorkade och snabbar upp muskelåterhämtningen. Kan orsaka gaser och uppblåst mage. Om du blandar din egen PWO och får magproblem så kan du prova utesluta L-citrullin då det brukar vara orsaken till strul med magen i dessa sammanhang.

Bra för: Återhämtning
Rekommenderas dos: 3-7 gram. Börja smått.

Beta-Alanin

Motverkar muskelutmattning och gör dig mer uthållig. Om du orkar lyfta längre och tyngre så kommer du att bli starkare och komma i bättre form. Enligt månge är beta-alanin ett måste för den bästa PWO, medan andra menar på att det inte alls är nödvändigt. Jag ser de positiva effekterna med den här aminosyran och stoppar gärna ner ett par gram i shaken.

Bra för: Uthållighet
Rekommenderad dos: 1-5 gram

Kreatin monohydrat

Inte alla pre-workouts innehåller kreatin, men många gör det. Bra för att ge dig mer energi och styrka i dina lyft.

Du kan läsa mer i vår artikel om det bästa kreatinet.

Bra för: Styrka och explosivitet
Rekommenderad dos: 5 gram

Det finns många andra saker du kan stoppa i dina prestationshöjande shakes, men dessa komponenter räcker gott och väl för att höja din prestationsförmåga.

PWO-burkar brukar räcka länge och de är inte speciellt dyra, så för mig blir det smidigare och snabbare att helt enkelt köpa ett färdigt pulver istället för att göra min egen pre-workout-dryck. Det är bekvämast så.

Kille_som_drömmer_om_större_kropp

Sammanfattning

En pre-workout-shake har sin plats för den som tränar intensivt och tungt. Ett sånt här pulver ger dig bättre koncentrationsförmåga, mer energi för att orka tunga lyft och en bättre återhämtning efter träningspasset. Det är ett effektivt sätt för att du ska nå bättre resultat snabbare.

Så länge man köper kosttillskott från välkända svenska återförsäljare så löper man minimal risk att köpa något som innehåller olagliga substanser. Om man dessutom köper från en pålitlig tillverkare så ser jag ingen som helst anledning till oro över att man får i sig något dåligt.

Däremot finns det produkter där man stoppat i ämnen som egentligen inte gör någonting, alternativt inte har någon uppiggande funktion – vilket är det man vill ha när man tar en PWO.

Det finns billiga och det finns dyra prestationshöjare och kosttillskotten kommer i så många olika kombinationer. Det är positivt för oss konsumenter då vi kan utesluta ämnen som vi anser inte är nödvändiga. Det betyder också att den bästa PWO inte nödvändigtvis är bra för alla. Vissa föredrar ett kosttillskott innehållande koffein för att få en bra pump och mycket energi i musklerna, medan andra föredrar en annan typ av innehållsförteckning.

Mitt råd är att du läser vår bäst-i-test-lista här uppe för att hitta den bästa PWO för dig. Vi har samlat de mest pålitliga och välbeprövade produkter vi kunnat, för din bekvämlighet.

Rulla till toppen