Bild_på_multivitamin

Bästa multivitaminet [En guide till kosttillskott]

Så du har hittat denna magiska värld av multivitamin och undrar nu ”vilket är det bästa multivitaminet”? Vi har svaret. I början av artikeln hittar du de bästa multivitaminerna på marknaden 2018, tätt därefter hittar du svaren på alla frågor du kan tänkas ha kring vitaminer och dess kosttillskott. Vad är nackdelar respektive fördelar med att ta multivitamin och vilka vitaminer gör vad i kroppen?

Men nog om det! Låt oss gå rakt på sak och svara på din fråga: vilket är det bästa multivitaminet idag?

Här nedan hittar du de bästa multivitamin-kosttillskotten på marknaden.

Bästa multivitaminet

NamnFör vem
Healthwells MultiVitaminerMän & kvinnor Till butik
Self Omninutrition MultivitaminMän & kvinnor Till butik
Optimum Nutrition Opti-WomenKvinnor Till butik
Optimum Nutrition Opti-MenMän Till butik

Bästa multivitaminet för män och kvinnor

Healthwells MultiVitaminer

Innehåller betakaroten
Mycket C-vitamin
Mycket E-vitamin
Kokosolja

Ett komplett kosttillskott av multivitamin som innehåller samtliga vitaminer din kropp behöver. Med 300% av det rekommenderade dagintaget av Vitamin D (solljus-vitaminet) så lämpar det sig bra för de som bor i Sverige. Det finns även en hel del Vitamin E som assisterar kroppen i att producera röda blodceller. En portion består också av 200% av det rekommenderade dagliga intaget av Biotin – vilken hjälper kroppen i hormonproduktionen samt hanteringen av proteiner och kolhydrater.

Definitivt ett säkert och beprövat kort om du letar efter en bra multivitamin. De har även lagt i kokosolja (som är extremt nyttigt), vilket hjälper kroppen att ta upp alla de fettlösliga vitaminerna. En populärt multivitamin av en anledning.

Kolla pris

Self Omninutrition Multivitamin

Mest balanserade multivitaminen
Extremt mycket B12-vitamin
Väldigt positiva recensioner

När jag letar efter multivitamin så tittar jag oftast efter D-vitamin och Biotin, då jag anser de två vara mest fördelaktiga för oss i nordligare Europa. Self Omninutrition innehåller 150% av det rekommenderade dagliga intaget av Biotin och 150% RDI av vitamin-D. Det är lägre än ovanstående kosttillskott, vilket inte behöver vara en dålig sak.

Om man vill börja lite lättare och inte konsumera för mycket i onödan, och dessutom använda ett kosttillskott som har enbart positiva recensioner på Svensktkosttillskott.se – då är Self omninutrition det bästa multivitaminet du kan köpa. Prisvärt och säkert. Bäst-i-test om man kollar recensionerna här nedan.

Kolla pris

Bästa multivitaminet för kvinnor

Optimum Nutrition Opti-Women

Framtagen för kvinnor
Över 40 ingredienser
Vegetariska kapslar
Mycket B-vitamin

Optimum nutrition har tagit fram en multivitamin för kvinnor och en för män. Om du som kvinna vill ha bättre förutsättningar för att gå ner i vikt, bygga muskler eller helt enkelt ha en hälsosam kropp och hjärna – då gör det här multivitaminet jobbet. En tablett innehåller 23 vitaminer och över 40 ingredienser.

Som kvinna är det viktigt att få i sig tillräckligt med järn, kalcium, folsyra och Vitamin B (för bättre hud, naglar, hår och ämnesomsättning) – så av den anledningen finner du mycket av det i den här burken. Om du ska dela burken med en manlig familjemedlem eller bekant så finns det bättre val för att passa er båda. Om du som tjej ska använda hela burken – då kan jag inte tänka mig ett bättre val än den här.

Tillägg även att tabletterna är VÄLDIGT lätta att svälja. Om du är rädd för stora tabletter eller att de ska fastna i halsen, då är det ännu en anledning att köra på Opti-women.

Kolla pris

Bästa multivitaminet för män


Optimum Nutrition Opti-Men

Innehåller Zink & Magnesium
Bra för muskelökning
Framtagen för män
Innehåller BCAA

Om man letar efter det bästa multivitaminet som är speciellt framtaget för män – så faller min röst på Optimum nutrition. En bomb av näring och vitaminer, för att uttrycka mig milt. Den innehåller inte bara vitaminer och antioxidanter, utan även Glutamin och BCAA för en bättre muskeltillväxt. Om du är du en fysiskt aktiv man, eller planerar att bli det, så är det här troligtvis det bästa multivitaminet för att ha en hälsosam kropp med god muskeltillväxt.

Kolla pris

 

Vad är multivitamin?

Multivitamin kan komma i flera olika former: tabletter, pulver, kapslar eller flytande vätska. I USA så måste en multivitamin innehålla minst 3 vitaminer för att få definieras som ett multivitamin. Det finns alltså olika typer av multivitamin, då de alla förser dig med olika typer av ämnen och i olika mängd.

Standarden för multivitamin idag är att de innehåller ”basen” för vad en människa behöver. Men antalet vitaminer, mineraler och dosering kan skilja sig mycket mellan tillverkare och modeller. Därför är det viktigt att hålla koll på vad produkten man tittar på innehåller, och just därför är den här artikeln så viktig där vi listar det bästa multivitaminet på marknaden.

Av den anledningen hittar du också multivitamin som riktar sig till kvinnor och andra som riktar sig till män.

Fruktskål_vitaminer

Varför multivitamin?

Framförallt är det väldigt behändigt, tidseffektivt och billigt. Människor behöver ett visst antal mineraler och vitaminer per dag för att kunna fungera på ett optimalt sätt.

Vi får i oss dessa ämnen genom maten vi äter, men det kan ibland vara svårt att veta om man faktiskt får i sig det man behöver. Även om man äter grönsaker till varje måltid och ett par frukter om dagen – så kan det vara bra att ta en multivitamin på morgonen. Vissa dagar kanske man heller inte hinner äta två äpplen, en banan och en apelsin och då kan det vara perfekt att fylla sitt RDI (rekommenderat dagligt intag) med en tablett.

Det var länge populärt att dricka C-vitamin och D-vitamin, men många människor har ersatt dessa kosttillskott med just multivitamin. Varför dricka enbart C-vitamin när man kan få i sig Vitamin A, C, D, E, Vitamin B1, B2, B6 och B12 – i en och samma tablett! Man sparar pengar och det är snabbt och enkelt.

Under 2000-talet så har amerikanska institut varnat för att stora delar av befolkningen kan potentiellt lida brist på kalcium, vitamin D och fibrer. Dessa återfinns oftast i multivitaminkosttillskott.

Vi i Norden har heller inte speciellt mycket solljus, vilket är människans allra viktigaste källa till D-vitamin. Därför ska det bästa multivitaminet innehålla mycket Vitamin D för att passa oss på lite nordligare breddgrader.

Det är individuellt vilken multivitamin som är bäst

När jag säger att det är individuellt vilket som är den bästa multivitaminet, så är det för att alla människor är unika. Eftersom våra kroppar och liv är annorlunda, så är även våra behov väldigt annorlunda.

Den som sitter på kontor hela dagarna kan vara i behov av mer vitamin D, medan den som har ett fysiskt krävande arbete utomhus kan vara i behov av vitamin C. Vi alla behöver båda vitaminerna, men vi behöver olika mycket. Detsamma gäller kvinnor och män, gamla och unga. En kvinna i klimakteriet behöver oftast inte samma dos och uppsättning vitaminer och mineraler som en 20-årig man som spenderar majoriteten av sin tid på gymmet eller på fotbollsplanen.

Om du vill kombinera vitaminer med mineraler så rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa ZMA kosttillskotten för att ge kroppen de bästa förutsättningarna.

Längre ner på sidan hittar du en lista på vilka vitaminer som gör vad i kroppen.

Fördelar med multivitamin

En av fördelarna med att ta det bästa multivitaminet som finns är att du förser kroppen med vital näring för att du ska kunna leva. Du kan inte enbart äta eller dricka multivitamin och ignorera ”riktig” mat. Ett kosttillskott fungerar som en bra addition till en hälsosam och nyttig kosthållning. Idrottsutövare är kända för att äta bra mat och idag är det snarare regel än undantag att man också använder sig av kosttillskott så som multivitamin.

Vitaminer och mineraler påverkar alla kroppens funktioner, allt från hjärnan, hjärtat och musklerna, till cellbildningen, håret och naglarna. Även ämnesomsättningen och koncentrationsförmågan påverkas i allra högsta grad av näringen du får i dig. Se därför till att få i dig rikligt med vitaminer varje dag!

Dåligt_med_mineraler

Nackdelar med multivitamin

Med förutsättningen innehållsförteckningen på paketet är korrekt, så överstiger ibland mängden vitaminer per tablett det rekommenderade dagliga intaget. Kritiker menar därför på att vissa kosttillskott gör att du överdoserar mängden vitaminer, vilket kan få negativa bieffekter. Den vanligaste bieffekten är att man helt enkelt kissar ut överflödet av vitamin, vilket är allt annat än ekonomiskt.

Det kan även förslappa människor att använda kosttillskott. Låt säga att du köper ”det bästa multivitaminet” som finns på marknaden och du ser att tabletten innehåller 600% av det RDI på en stor mängd vitaminer. Du vaggas då in i illusionen att du inte behöver äta riktig mat, frukt och grönsaker. Men multivitamin är inget magiskt piller som förser dig med allt kroppen behöver. Även om det är det bästa multivitaminet som går att finna – så är det fortfarande enbart ett kosttillskott och ska hanteras därefter.

Det är ett tillskott, inte en ersättning av någonting.

Det finns heller inte tillräckligt med forskning för att visa på att kosttillskott som multivitamin fungerar eller inte fungerar. Vissa forskare menar på att om du dricker 200% av det RDI behovet av Vitamin C, så kommer du att kissa ut 95% av vitaminet då kroppen inte kan hantera en så stor mängd C-vitamin på så kort tid. Det har däremot inte dykt upp forskning som till 100% bevisar eller motbevisar den tesen.

Som med allt annat gäller det att vara försiktig med vad du äter eller dricker. Om du känner obehag eller annan bieffekt så kan det vara bra att sluta ta multivitamin och/eller kontakta läkare för rådgivning.

Informationsbild_om_vitaminer

Viktiga vitaminer och dess funktioner

Vitaminer är viktiga för cellers funktioner, tillväxt och utveckling. De påverkar hela vårt system och utan dem skulle vi inte överleva. Det finns 13 vitala vitaminer som varje person behöver för att kunna fungera och verka på ett optimalt sätt. Här nedan ser du en lista på vitaminer och vilka fördelar de har för dig och din kropp.


Vitamin A – stärker och hjälper tänderna, skelettet, slemhinnor och huden.


Vitamin C – hjälper kroppen att absorbera järn. Assisterar även i att läka sår. Bra för tänderna och tandköttet.


Vitamin D – människans främsta källa till Vitamin D är solen. Det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin genom enbart kosten. Hjälper kroppen att absorbera kalcium och är därmed bra för tänder och skelett. Brist på D-vitamin är kopplat till psykiska sjukdomar. Starkt rekommenderat kosttillskott för Nordbor.


Vitamin E – hjälper kroppen att forma röda blodceller.


Vitamin K – kan vara bra för skelettets hälsa.


Vitamin B1 (Tiamin) – hjälper kroppen att omvandla kolhydrater till energi.


Vitamin B2 (Riboflavin) – viktig för kroppens utveckling/tillväxt och produktionen av röda blodceller. Arbetar bra tillsammans med andra B-vitaminer.


Vitamin B3 (Niacin) – hjälper dig att få en välmående och hälsosam hud.


Vitamin B5 (Pantotensyra) – en väldigt viktig komponent i ämnesomsättningen.


Vitamin B6 – Desto mer protein du får i dig, desto mer B6-vitamin behöver du – då vitamin B6 hjälper kroppen att hantera proteinet. Även bra för hjärnfunktionen.


Vitamin B7 (Biotin) – Bra för produktionen av hormoner och kolesterol. Vital för kroppens hantering av proteiner och kolhydrater.


Vitamin B9 (Folsyra) – hjälper till i produktionen av röda blodceller. En väldigt viktig vitamin för gravida kvinnor.


Vitamin B12 (Cyanokobalamin) – bra för det centrala nervsystemet. Bra för ämnesomsättningen och för produktionen av röda blodceller.


Det finns två grupperingar/kategorier av vitaminer.

Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens fettvävnad. Den här typen av vitamin absorberas bäst av kroppen i sällskap av fett (då framförallt mejeriprodukter).

Vattenlösliga vitaminer måste användas av kroppen direkt (förutom Vitamin B12). Om kroppen inte kan ta upp det vattenlösliga vitaminet direkt så lämnar det kroppen genom urinen.

Scrolla upp för att återkomma till vår lista där du finner det, enligt oss, bästa multivitaminet.

Rulla till toppen