Naturliga eller syntetiska kosttillskott – vad ska man välja?

bild-på-tabletter

Hälsa är livet och livet är hälsa. Kliché, men sant. Utan vår hälsa så har vi inte mycket att erbjuda eller ta emot.

Det finns så mycket information där ute idag att man knappt vet ut eller in. Med mängder av olika kosttillskott, teorier om hur man ska träna och olika matupplägg – så är det lätt att man blir förvirrad.

Hur ska man egentligen leva? Vad ska man äta och är det värt att investera i ett naturligt kosttillskott?

Dags att vi tar reda på det!

Tiden vi lever i och dess konsekvenser

Vår förståelse för kroppen och vår hälsa har aldrig varit bättre. Vår forskning och våra läkemedel har nått höjder som man inte trodde var möjliga. Lägg därtill hälsosamma trender som gör att många människor strävar efter att leva ett mer aktivt och välmående liv.

Men vi lever samtidigt i väldigt förvirrande tider. Trots ovanstående positiva aspekter, så lever vi också väldigt ohälsosamt.

Vi äter allt fler läkemedel och kosttillskott som innehåller saker som förstör våra kroppar. Man äter det ena eller det andra för att må bättre eller för att bli av med vissa symptom. Som en konsekvens får man andra problem och symptom, som vi sedermera äter andra läkemedel för att bli av med. Det blir en ond cirkel till slut.

I takt med att vår förståelse för hälsa ökar och likaså möjligheten för vanliga människor att dela och ta del av information, så växer även andelen missvisande information. Varje dag konsumerar vi information och idéer som vi tror är hälsosam fakta, men som i själva verket är farliga gissningar och påståenden.

Kombinera allt detta med stressen och pressen många känner varje dag. Att spendera 8-9 timmar per dag på ett stressigt kontor är allt annat än bra, vare sig för hjärtat eller hjärnan.

Men den här artikeln handlar inte om hur  vi rör på oss. Den här gången riktar vi fokus på något som många av oss äter dagligen. Närmaste bestämt: kosttillskott.

Att använda kosttillskott eller inte

Det finns inget piller eller kosttillskott som kan ersätta bra mat. Inget.

Däremot finns det kosttillskott och tabletter som är utmärkta som ett tillägg till en hälsosam kosthållning. Faktum är att de kan vara riktigt fördelaktigt om man lider brist på en viss mineral eller vitamin.

Problemet är att hitta rätt kosttillskott. Många av de som finns på marknaden idag innehåller ämnen vars syfte är att göra konsistensen på pulvret bättre, för att höja produktens livslängd eller för att smaka på ett visst sätt. Dessa ämnen är allt som oftast inte bra för dig.

Resultat blir att du köper en produkt som innehåller en del bra ämnen, men också en hel del dåliga ämnen. Är det verkligen värt det då? Inte alltid.

Men det finns de kosttillskott som inte är fullproppade med E-ämnen och socker. Då främst naturliga kosttillskott.

Naturligt eller syntetiskt kosttillskott

Vi rekommenderar givetvis att man försöker köpa produkter som är så naturliga som möjligt.

Men vad innebär det egentligen när ett kosttillskott är naturligt?

Man hör folk prata om att något är dåligt för att det ”innehåller kemikalier”. Frågan är då hur de ser på vatten, eftersom vatten är uppbyggt av kemikalierna väte och syre.

Vad dessa människor egentligen syftar på är att något är gjort i ett laboratorium, det vill säga det är konstgjort eller syntetiskt. Men även då kan det bli problematiskt, då allt som tillverkas i ett laboratorium inte är farligt. Likaså behöver allt i naturen inte vara hälsosamt. Flugsvamp, någon?

Så vad är skillnaden på ett naturligt och syntetiskt kosttillskott? Varför är det ena bättre än det andra?

Den korta versionen

Det är ingen skillnad på en syntetisk mineral och en organisk (naturell) mineral per se. De båda är samma ämne.

Skillnaden är att i syntetiska kosttillskott så är vitaminerna och mineralerna bundna till salter eller andra molekyler som människokroppen har problem med att bryta ner. Det vill säga, mer tas upp av kroppen från en organisk källa, än en syntetisk sådan.

Men eftersom det är dyrt att producera kosttillskott där mineralerna och vitaminerna är bundna till organiska salter, så går man den billiga vägen.

Den största anledningen till att använda naturliga kosttillskott är för att de, allt som oftast, inte innehåller dåliga tillsättningsmedel. I kommersiella kosttillskott så hittar man onödigt mycket socker, salter, färgämnen och annat som är skadligt för kroppen. I naturliga produkter slipper man sådant, eller i alla fall större mängder av dem. Det kostar mer, men å andra sidan är det mer hälsosamt och är det något man ska betala för så är det sitt välmående.

Kom ihåg att aldrig överdosera någonting. Om du redan får i dig  tillräckligt med mineral Y och vitamin X, så kan det skada dig om du börjar äta kosttillskott med dessa vitaminer och mineraler. Det gäller både syntetiska och naturliga kosttillskott.

Precis som med allt annat – var försiktig, överkonsumera inte och läs innehållsförteckningen innan du börjar med en ny kosthållning.