Aminosyror_och_BCAA

Vad är BCAA [Den Ultimata Guiden till Aminosyror]

Vad är BCAA och varför använder så många fysiskt aktiva det som kosttillskott? Vad finns det för fördelar och nackdelar med BCAA och vad händer i kroppen när du tar det? Är det bara folk som styrketränar som tar aminosyror – eller också konditionstränande?

Vi har svaren på allt du kan tänkas vilja veta om BCAA och kosttillskott.

Det här är den ultimata guiden till BCAA och aminosyror!

Vad är aminosyror och BCAA

Först och främst, aminosyror är BCAA. Ordet BCAA är en förkortning för ”branched chain amino acids”. BCAA består av tre olika grenade aminosyror; leucin, icoleucin och valin. De tre går att finna i bland annat rött kött, kyckling, kalkon och mejeriprodukter.

När du äter mejeriprodukter och animaliskt protein så måste aminosyrorna behandlas av magen, vilket resulterar i ett långsamt upptag. Ett BCAA-tillskott behöver däremot inte brytas ner och tas därför upp extremt fort av kroppen och av den anledningen brukar man ta sitt kosttillskott innan, under eller efter träning.

Kroppen kan själv inte producera dessa essentiella aminosyror, så vi måste få i oss dem via kosten.

BCAA och träning

Bcaa_och_träning

Som du säkert redan vet så är protein kroppens byggsten för att tillverka och underhålla muskler. Byggstenen i själva proteinet är aminosyrorna. Där har du även svaret på varför det är så attraktivt för kroppsbyggare och idrottare att ta BCAA – det är byggstenarnas byggstenar!

Flera studier pekar på att BCAA förbättrar musklernas proteinsyntes. En annan anledning till varför det är populärt bland kroppsbyggare att använda BCAA är att det tas upp nästan omgående av kroppen. Eftersom BCAA inte behöver brytas ner av kroppen, så tas det upp av musklerna och kroppen väldigt snabbt – vilket gör det till ett utmärkt tillägg till proteintillskott och en proteinrik kost.

Effekt på muskler och testosteron

Bild_på_kroppsbyggare

BCAA assisterar kroppen i att reparera, återhämta och bygga upp musklerna. Hos vissa människor kan BCAA även öka ämnesomsättningen och dämpa hungern, det sistnämnda gäller däremot inte alla människor. Aminosyror kan med andra ord användas oavsett om du vill gå ner eller upp i vikt, om du vill bygga muskler eller bara bibehålla muskler.

Aminosyrorna inte bara förbättrar dina musklers välmående, utan halterna av testosteron höjs också när du tränar med BCAA i kroppen. Forskning visar på att om du tar BCAA i och med träning så behåller du den höga testosteronnivån under en längre tid efter träningstillfället, än om du inte hade tagit aminosyror. BCAA höjer alltså din prestationsförmåga och förbättrar dina resultat.

Testosteron är en nödvändighet för att kunna bygga muskler, vilket gör BCAA till ett naturligt och högst viktigt tillägg i kosten för att optimera din träning och muskeltillväxt.

När ska man ta BCAA

En vanlig fråga som alltid får ett annorlunda svar beroende på vem du frågar. Eftersom aminosyrorna tas upp av kroppen på rekordsnabb tid, så brukar man vanligtvis dricka BCAA innan, under eller efter träning. Ibland vid alla tre tillfällen. Det är högst individuellt vad man föredrar.

Eftersom man vill förminska muskelnedbrytningen, förbättra och öka återhämtningen och muskeltillväxten så är det rekommenderat att du dricker din shake i anslutning till när du tränar. Vanligtvis brukar man rekommendera folk att ta BCAA före och efter träningen för att få maximal effekt.

Drick i direkt anslutning till träning så behöver du inte oroa dig för att dricka vid fel tillfälle eller att kroppen inte gör det bästa av aminosyrorna.

Hur stor dos ska man ta

Bild_på_mätinstrument_för_bcaa

Först och främst bör du läsa instruktionerna på burken du har köpt. Om du har köpt burken från en väletablerad tillverkare/försäljare så har de skrivit ett rekommenderat intag på etiketten.

Den vanliga måttstocken är att du 2-4 gånger om dagen kan ta 5 gram-doser.

Du kan med andra ord dricka en shake innan träning, för att sedan hälla 5 gram kosttillskott i vattenflaskan som du dricker ur under träningen och sedan dricker 5 gram till när passet är klart. Det är det vanligaste schemat och sättet att ta BCAA.

Kosttillskott och BCAA

Kroppen kan själv inte producera dessa tre essentiella aminosyror, så vi förlitar oss på kosten när det gäller leucin, icoleucin och valin. Det är inte alla människor som får i sig tillräckligt av dessa grenade aminosyror, även om de äter mycket kött.

Om du vill optimera din träning så är det rekommenderat att använda sig av BCAA som kosttillskott, och då i anknytning till träning för att få bäst resultat. Här två bra val av BCAA-kosttillskott som både är pålitliga och väl beprövade. För att inte nämna att de är två av de mest populära kosttillskotten på marknaden idag.BSN Amino-X

Bra för återhämtning
Bekämpar muskeltrötthet
0 gram socker
Dämpar muskelnedbrytning

Du har säkert sett burken förut. Den har hängt med ett tag och toppar många listor över BCAA-kosttillskott. Den är utformad för att stimulera proteinsyntesen och innehåller även Vitamin D – vilket är bra för oss som bor i nordliga Europa.

Kolla pris


Core BCAA Powder

Billig
Populär
5 av 5 stjärnor
11 olika smaker (!)
100% vegan

Väldigt billig och recensionerna på Svensktkosttillskott talar sitt klara språk. Burken har funnits under en väldigt lång tid och i skrivande stund finns det över 100 recensioner och 5 av 5 stjärnor. Min egna favorit och med tanke på priset och att pulvret innehåller allt det man förväntar sig från ett BCAA.

Eftersom burken är så pass billig, och du säkert vill spara på den lilla frakten, så kan du tjäna en del på att slänga in ett proteinpulver i beställningen också. Istället för att köpa i omgångar och därmed betala frakt två gånger. Hur du än väljer att göra – ett bra val av BCAA!

Kolla pris

BCAA är en standardprodukt nuförtiden, men det gäller att kolla på innehållsförteckningen innan man köper BCAA. Vissa kosttillskott slänger nämligen i saker som du inte behöver.

Ovanstående är säkra val som har funnits på marknaden ett tag och många har nått bra resultat med hjälp av dem. Så jag själv krånglar aldrig till det utan håller mig till de saker som fungerar. Varför fixa något som inte är sönder?

Fördelar med BCAA

Muskelökning. Den  främsta anledningen till varför folk tar BCAA – för att det stimulerar musklerna så pass effektivt. Om du vill förbättra muskelåterhämtningen, uppbyggandet av musklerna och för att återhämta dig fortare efter träning – då är aminosyror ett bra kosttillskott för ändamålet.

Anti-katabola effekter. Katabolism är när kroppen använder musklerna som bränsle (energi) – det vill säga kroppen bryter ner dina muskler. BCAA motverkar den här naturliga funktionen i kroppen och försöker istället ta från fettreserverna istället för musklerna. Kort sammanfattat: du får behålla mer av dina muskler och de förbrukas inte som energi i lika hög grad som när du inte har tagit BCAA.

Pris. Kosttillskott brukar vara väldigt billiga. Trots det så är BCAA, i jämförelse med andra typer av kosttillskott, extremt billigt. För att bygga muskler, gå upp i vikt eller gå ner i vikt så är proteintillskott och BCAA standard bland fysiskt aktiva och de båda kosttillskotten är väldigt billiga. Du får något väldigt vitalt och gynnsamt till ett bra pris.

Testosteron. Som vi tidigare skrev så ökar BCAA dina testosteronnivåer, vilket är en förutsättning för att kunna bygga muskler.

Förbättrar immunförsvaret. BCAA minskar förlusten av Glutamin, vilket leder till att immunförsvarets funktion förbättras.

Energiproduktion. Inte nog med att BCAA förbättrar din muskeltillväxt och ser till så att dina muskler inte ”kannibaliserar” sig själva. Aminosyror kan användas av kroppen som energi för att bibehålla energinivåerna under uthållighetsträning så som konditionsträning.

Nackdelar med BCAA

Näringsersättning. Vissa människor tror att BCAA kan fungera som en ersättning av någonting, men så är det inte. Vegetarianer går miste om aminosyror när de slutar äta kött, så för dem är det viktigt att dricka BCAA – även om det inte fyller dem med allt de går miste av.

Men bara för att vegetarianer använder BCAA-tillskott som substitut, betyder det inte att det är optimalt. Du bör fortfarande hålla en normal kosthållning innehållande näring av god kvalitet. Kosttillskott som BCAA är endast ett kosttillskott, inte en ersättning.

Vitaminbrist. BCAA suger upp Vitamin B som en svamp, vilket är fullt naturligt. Det är så näring fungerar, de suger åt sig och tar hjälp av vitaminer och mineraler du har ätit. Om du äter en dålig kost och inte får i dig tillräckligt med vitamin B, så finns en viss risk för att du får brist på vitamin B. Se därför till att alltid äta en regelbunden och varierande kost där du får i dig alla vitala vitaminer och mineraler.

Varning till mammor. Det finns inte tillräckligt med studier som styrker att det skulle vara ofarligt för kvinnor att ta BCAA när de ammar eller är gravida. Därför är det rekommenderat att undvika dylika kosttillskott och istället börja använda dem när man är klar med amningen.

Viss medicin kan krocka. Det finns mediciner som kan påverkas av BCAA. Detta gäller alla kosttillskott. Om du använder någon medicin bör du rådfråga en läkare innan du provar kosttillskott som BCAA. Det är inte säkert att någonting kommer att påverkas negativt, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan när det gäller kropp och hälsa. Man tror att följande mediciner kan påverkas vid intag av BCAA:

– Kortikosteroid
– Medicin för diabetiker
– Thyroidmedicin

Slutsats: Är BCAA bra eller dåligt?

BCAA är ett erkänt och välanvänt kosttillskott som definitivt har en säker plats i köket, oavsett om du löptränar, styrketränar eller tränar fotboll. Aminosyrornas positiva effekter på musklerna och återhämtningen är för bra för att ignorera, i alla fall om du vill effektivisera din träning och nå bättre resultat. BCAA fungerar för både män och kvinnor, gamla som unga.

Det här är ett av de bästa kosttillskotten för den som är aktiv. Så länge du håller dig till den rekommenderade dosen och inte har några kända sjukdomar, så är BCAA inte att ses som ett farligt kosttillskott. Framförallt inte då aminosyror finns naturligt i maten som du dagligen äter. Aminosyror kan inte produceras av kroppen, men är vitalt för kroppens funktion.

Så vad är BCAA? Ett utmärkt verktyg för dig om du vill optimera din träning och ta ett steg närmre ditt mål.

Rulla till toppen