whey80-artikelbild

Whey-80 – bra eller dåligt? [Stora guiden till vasslekoncentrat]

Whey-80 är ett av de populäraste kosttillskotten idag, men popularitet behöver nödvändigtvis inte betyda att det är en bra produkt. Den här artikeln är för dig som vill ha alla nödvändiga kunskaper om vassleprotein.

Så vad är Whey-80 och vad är skillnaden mellan Whey-80 och Whey-100? Vad är det bästa Whey-tillskottet?

Dags att syna kungen av proteinpulver i sömmarna!

Whey-80

Whey 80 kommer från mjölken i osttillverkning. Whey är vätskan som blir över när man tillverkar ost. Tidigare slängde man det överflöd av biprodukt som uppstod, numera använder man det för att tillverka kosttillskott som Whey 80.

Har du någon gång märkt att när du öppnar en yoghurtförpackning så är det en rinnande vätska ovanpå yoghurten? Det är whey i dess renaste form.

Efter att man har tagit ut biprodukten whey vid osttillverkningen så genomgår vätskan flera procedurer för att till sist bli det proteinpulver som vi dricker idag. Det blir då till ett vassleprotein. Ren whey smakar generellt sett inte speciellt gott, vilket är anledningen till varför man ofta smaksätter pulvret. Vanligtvis med choklad eller vanilj.

Eftersom whey utvinns från mjölk så kan det vara svårt för laktosintoleranta att hantera, beroende på vilken grad av känslighet man har mot laktos.

Whey betyder vassle(protein) på engelska.

Varför siffran 80

När man marknadsför Whey-80 så menar man på att siffran 80 representerar proteinhalten i kosttillskottet. Dessvärre består sällan Whey av 80% protein, utan snarare ligger andelen protein kring 73-79% protein.

Anledningen till detta är att man endast räknar torrprodukten. Men tar alltså inte med fukt och annat i proteinpulvret som sänker procentandelen som finns i kosttillskottet. Detta förändrar egentligen ingenting, då Whey-80 fortfarande är det ledande proteintillskottet idag. Du får fortfarande i dig högvärdigt protein.

Typer av vassleprotein

Isolat – bearbetas på ett sätt som gör att nästan all fett och laktos försvinner. Innehåller mer protein än vasslekoncentrat. Den här typen av produktion resulterar i Whey-100.

Koncentrat – Innehåller mer laktos och fett än isolat. Den här typen av produktion resulterar i Whey-80.

Bästa Whey-80

Golden Generation Delicious Whey

Konkurrensen skiner med sin frånvaro på marknaden över Whey 80%-produkter. Det här svensktillverkade proteinpulvret kommer i 4 olika smaker och 80 gram protein per 100 gram.

Smakerna kan variera och jag har hört folk säga att de älskar den ena, medan andra bokstavligen hatat den. Chocolate pie-smaken har jag hört ska vara riktigt god! Värt att testa om du funderar på att köpa Whey-80.

Kolla pris

Core Whey Protein

En portion går lös på hela 24.8 gram protein och endast 122 kalorier. Det får ses som anmärkningsvärt bra. Svensktkosttillskott har pålitliga produkter och även deras Whey 80% har fått bra kritik. Den innehåller även hel del BCAA vilket är välkommet!

24.8 g protein
15 (!) olika smaker
Kalorisnål
Innehåller BCAA
Kolla pris

Whey-80 eller whey-100 – skillnad

Whey-100 är ett vassleisolat. Whey-100 kräver längre och större processer för att framställas, i jämförelse med Whey80. Detta resulterar i att Whey-100 är kalorisnålare, innehåller mindre laktos och mer protein. Vilket gör det till ett bra alternativ för den som är laktosintolerant och gärna vill ta del av Wheys höga biologiska näringsvärde.

Whey-80 är ett vasslekoncentrat. Sättet som man framställer Whey80 på resulterar i att kosttillskottet har ett lite högre kalorivärde, lite mindre protein och mer laktos än 100-versionen.

De båda har ett högt proteinvärde som snabbt tas upp av kroppen. Det är dessutom ett oerhört billigt proteinpulver. Om man är laktosintolerant så kan jag rekommendera Whey-100.

Siffrorna 100 i Whey 100 syftar inte på proteininnehållet, utan snarare är det endast ett sätt att visa på att tillskottet innehåller renare protein än 80.

Ska man köpa 80 eller 100?

När du väljer mellan 80 och 100 så bör du tänka på följande:

♦ 80 innehåller mer laktos och kalorier än 100.
♦ 80 är i regel billigare än 100 om man räknar krona per gram protein
♦ 100 innehåller oftast mer protein än 80, men är också dyrare

En populär Whey-100

100% Whey Gold Standard

Om du letar efter en en bra Whey-100 så är det här definitivt ett av de bättre valen. Du har säkert sett burken hos någon som tränar eller i hälsovårdsbutiken. Ett populärt märke som har blivit en standard för många.

Läser man recensionerna på svensktkosttillskott så får du en idé om vilken smak som är god. Om man gillar choklad (som mig) så kan jag rekommendera smaken ”Extreme milk chocolate”.

10 olika smaker
23.9 g protein per portion!
Kolla pris

Hur använder man whey

Vanligtvis brukar man blanda sitt whey-pulver med antingen vatten eller mjölk. Det finns även folk som använder juice, även om det inte hör till vanligheten.

Det krävs inte speciellt mycket vatten/mjölk och proteinpulver för att få i sig en portion, utan det går snabbt att dricka.

En portion brukar bestå av cirka 30 gram pulver och sedan rekommenderar man 2-3 dl mjölk eller vatten för att blanda ut kosttillskottet.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att Whey är ett av de bästa proteinpulver du kan använda dig utav. Det är snabbt upptaget av kroppen och det är billigt. Dessutom finns alternativ för den som är laktosintolerant och vill få i sig mindre laktos. Även för den som vill få i sig mindre fett.

Både Whey-80 och Whey-100 har ett högt proteinvärde som snabbt tas upp av kroppen, vilket gör det till ett utmärkt kosttillskott för den som tränar. Protein är ju musklernas byggstenar för återhämtning och uppbyggande, så det är ytterst viktigt att vi får i oss tillräckligt med protein varje dag.

Whey-80 är starkt rekommenderat till den som vill förbättra resultaten på gymmet, fotbollsplanen eller i löpspåret. Det är ett bra protein som har en given plats för den som vill ta hand om sin kropp genom att få i sig högvärdigt vassleprotein.

Rulla till toppen