Bild_på_zinktillskott

Zinktabletter – Det bästa för det mesta [Guide till zinktillskott]

Det finns få kosttillskott som används så frekvent som just zinktabletter. Zink är en livsnödvändig mineral för att vi ska kunna fungera och leva välmående liv. Det är inte alla gånger vi får i oss tillräckligt med zink och då kan det vara bra att använda sig av zinktillskott.

Det här är den enda guiden du behöver läsa för att få all nödvändig kunskap inom ämnet. Din familj och dina vänner kommer sedan att fråga dig om svar!

När du är klar kommer du att veta vad zink är, vad zinktillskott är bra för, hur man ska dosera och vilka som är de bästa zinktabletterna.

Det här är den stora guiden till zinktabletter!

Zinktabletter

Först och främst: zink är ett essentiellt näringsämne, vilken har flera viktiga funktioner i kroppen. I princip hela vår ämnesomsättning är beroende av zink och över 70 enzymer i människokroppen behöver zink för att fungera korrekt.

Zink påverkar även hormonproduktionen (framförallt testosteron), könsorganen, bukspottskörteln och sköldkörteln. Likaså immunförsvaret och skapandet av blodceller står i anknytning till zink. Listan över hur zink påverkar kroppen kan fortsätta i all evighet, så vi kan dra slutsatsen att zink är extremt viktigt för oss människor.

Det är inte alla människor som får i sig tillräckligt med zink och därför kan zinktabletter vara en absolut nödvändighet för många. Med förutsättningen att du köper ett bra zinktillskott, så är det ett utmärkt tillägg till maten du äter. Fördelen är att det är smidigare och går snabbare att ta en zinktablett än att äta en hel måltid för att få i sig det rekommenderade dagliga intaget. Även om du givetvis aldrig får se kosttillskott som en ersättning av riktig mat. Näring genom riktig mat kan aldrig ersättas av pulver eller tabletter.

Varför ska man ta zinktabletter?

För att zink är en så pass vital komponent i vårt system att vi inte har råd att lida av zinkbrist. Det kommer att påverka ditt liv i allra högsta grad. Det är även större chans att du får i dig för lite zink per dag än för mycket. Av den anledning är det populärt, framförallt bland fysiskt aktiva, att ta zinktillskott varje dag. Scrolla ner för att komma till listan över de främsta fördelarna med zink.

Bästa zinktabletterna

Här är en lista på 3 av de mest populära zinktabletterna. De bästa zinktillskotten, om så vill. Dessa tre innehåller olika mängd per dos och använder tre olika zinkföreningar.

Anledningen till varför vi plockar fram de tre bästa zinktabletterna och inte bara en, är för att mängden skiljer sig per kosttillskott. 30 mg kan vara för mycket för den ena, medan 12.5 mg per tablett är för lite för den andra. Här har du alltså en tablett innehållande ganska mycket zink, en ”mellantablett” och en med lite mindre zinkinnehåll.

Alla tre gör jobbet och innehåller bra och kvalitativ zink, du behöver endast välja vilken mängd du vill ha.

 Fairing Zink

♦ 100 kapslar
♦ 30 mg per tablett
♦ Zinkaspartat

Kolla pris


Healthwell Zink

♦ 300 kapslar
♦ 20 mg per tablett
♦ Zinkglukonat

Kolla pris


Self Omninutrition Zink

♦ 120 kapslar
♦ 12.5 mg per tablett
♦ Zinkcitrat

Kolla pris

Dosering av zink

Olika institut ger olika rekommendationer för hur en daglig dos bör se ut. Livsmedelsverket menar på att kvinnor bör få i sig minst 7 mg per dag och män 9 mg per dag. Andra forskare och studier menar på att kvinnor ska ta in mellan 7 och 9 mg per dag och 14 mg för män. Notera att detta endast är det rekommenderade minsta intaget per dag.

Vad vi vet är att du gör av med mer zink när du är fysiskt aktiv och svettas, än om du bara sitta framför datorn en lördagskväll. Därför är det väldigt viktigt för de som tränar att få i sig tillräckligt med zink varje dag, och då är zinktabletter starkt rekommenderat.

Eftersom resonemangen, resultaten och rekommendationerna är så pass olika forskare emellan, så är det svårt att ge ett absolut svar på hur mycket man bör få i sig varje dag. En fingervisning är att kvinnor bör, som minst, ligga mellan 8 och 10 mg per dag och män 10-17 mg per dag.

Att få i sig mellan 15 och 30 mg per ska inte vara några problem för en fysiskt aktiv människa. Men närmar man sig 40 eller 50 mg per dag så borde man fundera kring att trappa ner och/eller konsultera med läkare om det verkligen är nyttigt.

Som riktlinje bör du inte överstiga 45 mg per dag. Som man bör du få i dig minst 10-15 mg per dag, som kvinna minst 10 mg per dag. Oavsett om du är man eller kvinna, aktiv eller inte aktiv – vi alla behöver zink för att leva!

Fördelar med zinktillskott

Eftersom zink påverkar människokroppen på så många olika sätt är det inte möjligt att få in exakt alla positiva effekter i den här ”lilla” artikeln. Vi har därför uppmärksammat några av de mest intressanta fördelarna här nedanför.

Jag kan även rekommendera vår artikel om det bästa ZMA, som innehåller både zink, magnesium och B-vitamin.

Förstärker immunförsvaret

Man brukar använda zink för att motverka förkylningar och andra sjukdomstillstånd. Zink och zinktillskott bör tas innan sjukdomen slår till, men kan hjälpa även vid själva sjukdomstillfället. Viss forskning pekar på att förkylningssymptomen kan förminskas redan 24 timmar efter att man har tagit zinktillskott.

Forskning visar att zink kan avbryta den molekylprocess som skapar slem, inflammationer och bakterier i näsan.

Oavsett om du är sjuk eller frisk – zink stärker ditt immunförsvar och är en viktig komponent för den som vill leva ett friskt och välmående liv.

Hormoner och testosteron

Zink har en viktig roll i hormonproduktionen, både för män och kvinnor. De som styrketränar (och då framförallt bodybuilders) gillar zinktabletter just därför att zink ökar dina testosteronhalter naturligt.

Testosteron förbättrar inte bara muskeltillväxten, utan påverkar också människans psykiska hälsa och kvinnors könshormoner.

Bättre blodcirkulation och lägre blodtryck

Kroppens blodcirkulation står i direkt anknytning till hjärtat och många andra organ i kroppen. Zink är en naturlig fiende till högt blodtryck och kolesterol. Om du vill undvika problem med artärer, hjärtat och blodcirkulationen – se då till att få i dig tillräckligt med zink varje dag!

Zink_och_blodcirkulation

Motverkar diarré

Zinktillskott används effektivt för att motverka diarré. När man har brist på zink så är magproblem, och då framförallt diarré, ett vanligt symptom.

Minskar risken för diabetes

Zink påverkar kroppens insulinnivåer, vilken reglerar kroppens blodsocker. Och vad löper du risk att få om du har ett blodsocker i obalans? Diabetes. Zink stabiliserar blodsockret vilket gör att du minskar risken för diabetes.

Om du vill minska risken att få diabetes så rekommenderar vi att du äter mat rik på zink eller tar en zinktablett varje morgon för att ha kontroll på blodsockret.

Fertilitet

Forskningar menar på att din zinknivå har stor påverkan på dina spermier, både till antal och kvalitet. Man har även gjort studier där man ser korrelationen mellan ökat intag av zink (i form av zinktabletter och via kost) och en ökad produktion av spermier. Framförallt hos de som redan hade en produktion under genomsnittet. Om du under en lång tid har ett zinkunderskott ökar risken för manlig infertilitet.

En bra anledning till att se över sin kost och möjligtvis köpa zinktabletter.

Assisterar vid läkning av sår

Zink har en helande effekt, inte bara när du har hudproblem och en vanlig förkylning – utan även vid sår. Flera studier pekar på att zink kan hjälpa kroppen att läka sår snabbare och att zinkunderskott kan resultera i en dålig sårläkning.

Zink används i många kurer mot en rad problem. Lågt testosteron, magproblem, acne och även sår. Se därför till att (alltid) förse kroppen med tillräckligt med zink innan skadan är framme. Det inte bara minimerar risken för att du, i vissa fall, blir sjuk – utan även läker dig snabbare när du väl blivit sjuk eller har fått sår.

Kan minska hungerkänslor

Zink har en viktig roll i kroppens ämnesomsättning. Ämnet hjälper nämligen till att reglera människans hungerkänslor, vilket minskar risken för överätande. Det är inte så att en zinktablett gör så att du aldrig mer blir hungrig och kommer att gå ner i vikt. Snarare handlar det om att ämnet hjälper till att stabilisera processen i hjärnan och kroppen som skickar signaler om att du är hungrig.

Hos vissa människor kan den här signalen vara rubbad och det kan resultera i en överkonsumtion av mat.

Motverkar kronisk uttorkning

Många människor tycks vara uttorkade utan att veta om det. Torra händer, trasiga läppar och en ständig törst som aldrig blir släckt. Din doktor hade troligtvis rekommenderat Omega-3 (fiskolja). Huvudorsaken till rekommendationen av fiskolja är för att den är rik på zink som, ja, du gissade det, motverkar uttorkning.

En av symptomen för zinkbrist är just uttorkning. Har du torr hud och varken krämer eller kurer tycks hjälpa? Kolla vår lista över de bästa zinktabletterna och prova om det hjälper dig.

Bli av med acne och eksem

Kanske du är en av dem som googlade på ”hjälper zink mot acne?” och hamnade här. Svaret på din fråga är: ja. En anledning till varför vissa människor har acne är just zinkbrist.

Zinktillskott är ingen magisk lösning på acne eller andra hudproblem, men det kan vara en lösning på hudproblemen du har. För många människor har zinktabletter hjälpt mot hudproblem. Om du lider av acne så kan jag rekommendera mat rik som är rik på zink och/eller använda ett zinktillskott som supplement.

Man tror att en av de vanligaste orsakerna till acne är just zinkbrist – så att använda zink som kosttillskott kan vara en lösning på dina problem.

Nackdelar med zinktillskott

Det är alltid bäst att få i sig mineraler och vitaminer genom kosten. Kosttillskott får ses som ett sekundärt alternativ för att få i sig någonting. Den största nackdelen med zink som kosttillskott är att det finns människor som tror att det ersätter vanlig kost. Zinktabletter är endast ett tillägg till kosten och inte en ersättning av riktig mat.

Zink kan försämra absorptionen av koppar, men då endast när du intar zink i stora mängder. Studier visar att det är först när du får i dig 50 mg eller mer per dag som det förhindrar att en viss del koppar absorberas i kroppen. Om du intar den rekommenderade mängden per dag så finns ingen anledning till oro, ens om du överstiger den lite.

Viss medicin kan störas (påverkas negativt) om du tar höga doser zink genom kosttillskott. Var därför försiktig om du använder antibiotika eller dylikt. Konsultera med läkare innan du kombinerar medicin med något kosttillskott.

Tecken_på_zinkbrist

Symptom vid zinkbrist

Om du tror eller vet att du har brist på zink i kroppen så måste du göra någonting åt det. Att ta hjälp av zinktillskott är att rekommendera. Om orsaken är svårare sjukdom eller om du misstänker att du lider av allvarlig zinkbrist så måste du kontakta läkare för konsultation.

Här är några vanliga symptom vid zinkbrist:

♦ Håravfall
♦ Diarré
♦ Dålig aptit
♦ Långsam sårläkning
♦ Onormal smak i munnen
♦ Försämrad neurologisk funktion
♦ Försämrat immunförsvar
♦ ”Leaky gut”
♦ Acne och klåda

Om du har en eller flera av dessa symptom så betyder det nödvändigtvis inte att du har brist på zink, det kan även finnas annan sjukdomsbild. Beroende på hur du känner dig och vilka symptom du har så måste du alltid kontakta läkare vid allvarliga problem. Om du har lättare symptom och tror att du har zinkunderskott – då kan det vara bra att köpa ett zinktillskott för att få bukt på problematiken.

Livsmedel och mat rik på zink

Zink finns i mångt och mycket. Här är en samling råvaror som innehåller mycket zink.

♦ Spenat
♦ Kyckling
♦ Yoghurt
♦ Kakaopulver
♦ Svamp
♦ Lamm
♦ Krabba
♦ Cashewnötter
♦ Schweizerost
♦ Röda bönor

Svamp_innehåller_zink

Olika typer av zinkföreningar – viktigt!

Det finns olika typer av mineralföreningar och de tas inte alla upp lika bra av kroppen. Det är zinkoxid du ska undvika då dess upptagningsförmåga i kroppen är väldigt dålig.

På innehållsförteckningen är det viktigt att burken innehåller zinkcitrat, zinkaspartat eller zinkglukonat. Dessa tre tas upp mycket bättre av kroppen än oxidföreningen. I vår bäst-i-test lista här uppe så har vi tagit fram tre olika produkter som innehåller alla tre föreningar. Den enda skillnaden är mängden zink i tabletterna.

Sammanfattningsvis – är zinktabletter bra?

Kort och gott: ja.

Zink påverkar så många funktioner i kroppen. Allt från testosteronproduktionen till ämnesomsättningen och acneproblem. Zink kan till och med hjälpa kroppen att läka sår snabbare. Om du inte får i dig tillräckligt av mineralen så är det starkt rekommenderat att börja använda zinktabletter.

Zink är en livsviktig mineral för vår överlevnad och vårt välmående – så det är absolut vitalt att du får i dig mat innehållande zink. Det går bra att komplementera kosten med zinktabletter, faktum är att många människor upplever en rad positiva effekter efter att ha använt zink som kosttillskott i kombination med en sund och varierande kosthållning.

En vanlig fråga är om zink hjälper mot acne och i många fall är svaret ja. Zink hjälper till mot hudproblem och sårläkning. Flera studier och många rapporterar bekräftar att zink kan göra så att du blir av med både acne och eksem.

Slutsatsen är att zinktillskott är en bra antioxidant som har många bra funktioner i kroppen. Undersökningar visar dessutom att en stor del av världens befolkning kan lida brist av zink, så att supplementera zink som kosttillskott är ingen dum idé.

Rulla till toppen