Det finns få träningsmaskiner som är så bekväma och effektiva som löpband – vilket du har insett och letar nu efter det bästa löpbandet för minst pengar, visst? Då har du kommit till rätt plats.
Här kommer du att hitta en bäst-i-test-lista för vardera budget och vi gör även ett djupdyk i hur maskineriet fungerar och vad det är du ska leta efter när du köper ett löpband.
Det här är expertens och nybörjarens guide till de bästa löpbanden!
Bästa löpbanden
Namn | Hästkrafter | Pris | |
---|---|---|---|
Master Fitness T20 | 2.0 | $ | Till butik |
Incondi T40i | 2.5 | $ | Till butik |
Power 995i | 3.0 | $$ | Till butik |
Master T35 | 3.0 | $$ | Till butik |
Sole Fitness F85 | 4.0 | $$$ | Till butik |
NordicTrack X7i | 2.7 | $$$ | Till butik |
Precis som i vår artikel om hur man hittar den bästa roddmaskinen så har vi placerat alla löpband i olika kategorier baserat på pris. På så sätt hittar du de bästa löpbanden för din prisklass.
De bästa löpbanden under 9000 kronor
Master Fitness T20
Om du har en lite mindre budget och letar efter ett löpband med solid struktur, starka ramar och lång livskvalitet – då är det här en av de bästa löpbanden du kan köpa.
T20 går loss på 2.0 hästkrafter, vilket gör sig bra för hemmajoggaren. Högintensiv träning på gym eller i företagslokaler är inte att rekommendera, men för hemmabruk fungerar den smärtfritt.
Med 25 stycken program, möjlighet till att fälla ihop den och koppla in surfplattan eller telefonen för att spela upp musik i de inbyggda högtalarna så får jag lov att se det här som en favorit bland budgetalternativen.
Det finns en snabbstartsfunktion och flaskhållare tillgänglig, vilket såklart är behändigt för hemanvändaren.
Hög prestanda
Bra kvalitet
Fler hästkrafter hade varit önskvärt
Incondi T40i
Ett tystlåtet budgetval för den som vill ha någonting att springa på där hemma. Den kommed med 12 stycken förinställda program och det finns möjlighet att lyssna på musik via ljudkabel (ej Windows-telefoner). Den kan också mäta tid, kalorier, puls och sträckor.
En lite starkare motor än T20 (2.5 hästkrafter), vilket lämpar sig bra för den som springer mer än promenerar/joggar på löpbandet.
En praktisk maskin som gör det bekvämt att springa. Att det hänger med en fjärrkontroll som kan justera lutning och hastighet är en stor bonus. Likaså att man får med en trådlös pulsmottagare. Vanligtvis brukar man få betala extra för sådana funktioner. Bra!
Pulsbälte inkluderad
Kan spela upp videos
Target training
Stödjer ej Windows-telefoner
De bästa löpbanden mellan 9000 – 15000 kronor
Power 995i
En stabil skapelse som, av någon anledning, rätt ofta säljs för kampanjpris. Så håll ögonen öppna för den här maskinen.
En stor och robust maskin med en 3.0 CHP-motor som gör sig perfekt för den som vill löpträna hemifrån. Kvaliteten på materialet är god och motorn är stark, så det är inga problem om en hel familj använder maskinen varje dag.
Power 995i har även gjort sig känd för att vara relativt tystlåten, bara banden hörs. Inget visslande, gnisslande eller andra ljud som löpband kan ge ifrån sig efter ett par månader eller års användning.
Den anländer med en stor bakgrundsbelyst skärm med 30 inbyggda träningsalternativ. 20 stycken kaloribrännande träningsprogram och 10 stycken program med rutter från Google maps. Om det finns något som heter ”mellanbudget” så är det här ett av de bästa löpbanden för mellanbudgeten.
Stark motor (3.0 hästkrafter)
Hög hastighet tillgänglig
Ganska svag fläkt
Master T35
Den här maskinens slogan är att den innehåller allt nödvändigt och inget onödigt. Sammanfattningsvis stämmer det ganska bra överens med verkligheten.
T35:an kommer med en LCD-skärm som visar puls, tid, hastighet, distans, lutning och din kaloriförbrukning. Vilket får ses som ett måste och en standard i den här prisklassen. Motorn är en stark sådan på 3.0 hästkrafter och bandet klarar av hela 20 km/h samt en lutning på upp mot 15%.
Om ni är fler i hushållet som ska använda löpbandet så passar T35 bra eftersom det finns möjlighet till 36 stycken program och 3 stycken användarprofiler. Master fitness har släppt en hel del kvalitativa löpband, så de har både erfarenheten och ryktet på sin sida. Det är svårt att gå fel med T35.
Bra funktioner
Snygg och enkel design
De bästa löpbanden från 15000 kronor och upp
Sole Fitness F85
Den här maskinen har många utmärkelser och anses vara en av de bästa löpbanden i den här prisklassen, i alla fall för hemanvändare.
Själva konstruktionen är oerhört stark och stabil, vilket är samma beskrivning på motorn – som ligger på hela 4.0 hästkrafter! Trots storleken och den högpresterande motorn så är den fortfarande hopfällbar.
En prisvärd maskin för hemmabruk och likaså en storsäljare både i Sverige och USA.
Det positiva med den här maskinen är att materialet man använt är av god kvalitet – och det känns när man springer på den. Den går inte av för hackor. Det är även den starkaste motorn på vår lista och den kommer att tjäna dig i många år framöver.
Mattan du springer på är extremt snäll mot fötter och knän. Så maskinen är ett bra val för den som har, eller vill undvika, dåliga knän och leder. En bra investering i nuet och framtiden.
Trots storleken och vikten så är den förvånansvärt enkel att fälla ihop, det krävs knappt någon ansträngning överhuvudtaget att vika den.
Om du letar efter en stark, stabil och pålitlig maskin som håller i många år med intensiv träning – då är det här definitivt ett av de bästa löpbanden du kan köpa.
Väldigt lång livstid
Superb kundtjänst
Mjuk och säker dämpning
Det bästa löpbandet i prisklassen
Högtalarna kunde ha varit bättre
NordicTrack X7i
En gigant bland alla giganter. Dessutom inte speciellt dyr om man jämför med övriga, trots att den toppar den högsta budgeten. Möjligen inte det bästa löpbandet i den här kategorin och prisklassen, men troligtvis ett av de mest prisvärda.
Varför?
Du får en bra träning med den här maskinens 2.75 hästkraftsmotor med en HD-skärm som kan kopplas samman med Google maps och iFit. Du kan till och med koppla in din tablet och använda som en sekundär display.
Ett kommersiellt löpband behöver oftast 3.0 hästkrafter och uppåt för att klara av påfrestningen på gym och i företagslokaler. Den här maskinen skulle kunna fungera i en träningslokal på ett mellanstort företag, men livslängden skulle troligtvis minskas en del. Den här är gjord med hemmagymmet i åtanke. Om man ser till funktion, kvalitet och pris så är det här en av de bästa löpbanden för hemmabruk. Du kommer inte att bli besviken.
X7i tillåter dig att springa i nedförsbacke såväl som uppförsbacke och använder sig av ett Reflex-dämpningssystem, vilket är snällt för knän, höfter, leder och rygg! Högtalarna är överraskande bra.
Varmt rekommenderad!
https://www.youtube.com/watch?v=a1i0926CKaM
Många flexibla funktionsmöjligheter
Väldigt lång livslängd
Gör träningen rolig
Lite fler Hk hade inte skadat
Fördelar med ett löpband hemma
Det finns många anledningar till att vilja ha ett löpband för hemmabruk. Det är bekvämt, enkelt och tidseffektivt. Här är några favoriter till att ha en springmaskin där hemma.
Du sparar mycket tid
Du kommer hem från jobbet eller skolan och har en massa ”måsten” att göra. Maten ska lagas, tvätthögen måste sorteras och du vill hinna träna för att hålla kroppen i trim. Man vill gärna inte sätta på spisen eller ugnen och sedan ge sig ut i löpspåret för att konditionsträna.
Med ett löpband kan du börja steka eller koka maten i köket och samtidigt springa på löpbandet i 20 minuter. Smidigt, effektivt och framförallt säkert. Du hör hela tiden vad som händer i köket och du är alltid i närheten om något skulle hända.
Du slipper dessutom snöra på dig skorna och springa den vanliga rundan runt kvarteret. Om du är som mig och gillar du att springa i skogen eller i närheten av träd och natur. Då måste jag först ta mig dit, vilket tar 10-15 minuter. Det slipper man göra med en en liten springmaskin i hemmets trygga vrå.
Det bästa med ett löpband är att det är så lättillgängligt och smidigt.
Du kan se på TV, läsa eller lyssna på musik samtidigt
Det är något själsligt renande och harmoniskt med att springa i naturen. Fåglarna kvittrar och vinden blåser i ansiktet. Om du löptränar ofta så vet du att långt ifrån alla pass är så bekväma, framförallt inte i kalla och mörka Sverige.
Att träna och samtidigt titta på serier, film eller nyheterna kan vara riktigt skönt och tidseffektivt. Vissa människor gillar att läsa en bok eller tidning under tiden som de springer. Jag själv gillar att sätta på favoritmusiken att springa till i högtalarsystemet. Det är skönare än öronsnäckor, som dessutom inte är speciellt bra för öronen.
Att ha möjligheten att kunna underhålla eller utbilda sig själv under tiden som man löptränar är få förunnat och en enorm fördel med löpband.
Det är snällt mot leder och ben
Beroende på vilken terräng du vanligtvis tränar i så kan det slita på dina knän och leder. Framförallt asfalt skapar stort slitage på din kropp, vilket höjer risken för skador i framtiden.
Om valet står mellan träning på hård asfalt och ett bra löpband så väljer jag, utan att tveka, löpbandet. De bästa löpbanden har en bra dämpning som är snäll mot kroppens alla leder och muskler, vilket minimerar slitaget och skaderisken.
Även om ett löpband är superbra vad gäller dämpning, så uppstår ändå slitage på muskler och leder när man använder kroppen. Det är oundvikligt. Om du har problem med fötter eller knän, så är det viktigt att du också använder rätt skor när du tränar.
Använd skoinlägg och hälkoppar om läkare/specialister har rekommenderat det. Jag själv har en pronation, så jag använder alltid mina skoinlägg. Framförallt när jag springer eller joggar.
Om du ofta vrickar fötterna eller ofta har ont någonstans i foten, så råder vi dig att uppsöka specialist för att få det undersökt. Kanske en speciell skosula kan hjälpa dig vid problem.
Valmöjligheter och programval
De flesta löpbanden har stora valmöjligheter vad gäller lutning, hastighet och uträkning av data. Det finns maskiner som visar hur långt du sprungit, hur många kalorier du gjort av med och hur din puls är.
Om du känner för att springa i uppförsbacke så är det bara att förändra lutningen på maskinen och vips, så står du inför den brantaste backen du någonsin skådat.
Minskad risk för skador
Inga tokiga bilister eller cyklister, inga stora stenar eller trottoarkanter att snubbla på och du slipper vara nervös vid övergångsställen. Även om vissa skador är oundvikliga, så som vrickade fötter – så är löpbandet en säker maskin att träna på. Vägen är förutbestämd, rak och utan hinder. Såvida du inte har husdjur som också tycker att det är kul att springa.
Trots att löpband är snälla mot leder och muskler, så kan det än dock vara påfrestande om du sedan innan har skador på kroppen. En vanlig skada bland löptränande är hälsporre, som uppstår vid intensivt slitage av hälen.
Om du har problem med hälsporre eller severs så rekommenderar vi att du tar kontakt med en specialist, exempelvis Hälsporrekliniken.
Skönt vid dåligt väder
Alla väderlekar passar inte alla. Det kan vara skönt att springa en sen sommarkväll med stjärnorna i himlen. Men det finns tider då värmen eller kylan är oumbärlig eller när det är is och därmed glashalt över hela gatan. Störtregn och kallblåst är heller ingen höjdare.
Då finns det inget bättre än att undvika lidelsen där ute och konditionsträna i hemmets bekvämlighet istället.
Innan du köper ett löpband – tänk på detta
Det finns en del saker att hålla koll på innan man köper ett löpband. För att du inte ska beställa någonting som du sedan kommer att ångra, så kan det vara bra att gå igenom listan här nedanför för att vara säker på att du hittar och väljer det bästa löpbandet för dig.
Välj motor med omsorg
Den dyraste komponenten i ett löpband är motorn, vilket också är basen för hela maskinen. Det finns olika styrkor på motorerna och baserat på hästkrafterna kan man avgöra vad springmaskinen är avsedd för att klara av.
Om du ska använda maskinen till att löpträna intensivt på så är det rekommenderat att köpa en motor med minst 3 hästkrafter. Du kan givetvis köpa en maskin med färre, men det kan innebära att löpbandet livskvalitet försämras.
Man mäter motorernas hästkrafter (Hk) för att avgöra dess hastighet och styrka. En motor under 2.5 hästkrafter är oftast bättre lämpad för joggning och promenader. Om motorn är 2.5 Hk och uppåt så tål den mer belastning och tuffare träning.
Om hela familjen ska använda maskinen dagligen (inte samtidigt, förhoppningsvis) så är det rekommenderat att köpa ett löpband med minst 2.5 hästkrafter.
Lutning
Titta vilka lutningsmöjligheter som finns på olika löpband. Lutningen är till för att intensifiera eller förenkla löpningen/motståndet. Om du känner för att springa i uppförsbackar så kan du ändra lutningen ett antal % för att få lite (eller en hel del) mjölksyra i benen. De bästa löpbanden har allt som oftast en incline kontroll eller en knapp man enkelt kan trycka på för att förändra lutningen.
Pris och kvalitet
När det kommer till löpband så är dyrare oftast bättre. Billigare maskiner har för det mesta en klenare motor, vilket gör att den inte klarar av lika intensiva och långvariga träningspass. Det finns oftast en korrelation mellan pris och kvalitet, om än inte alltid. Jag rekommenderar dig därför att se över de bästa löpbanden som vi listat i den här artikeln för att hitta pålitliga maskiner.
Ta mått innan du beställer någonting
Du har säkert redan valt ut var löpbandet ska stå där hemma. Glöm bara inte att mäta platsen som maskinen ska stå på och kolla måtten på löpbandet. Det vore mindre roligt att köpa ett löpband, få hem det och sedan inse att det inte får plats.
Köp en maskin med motor och dämpning
Att köpa träningsutrustning kan vara en relativt dyr investering, än dock en hälsosam och bra sådan. Se därför till att du köper ett av de bästa löpbanden som har en motor och bra dämpning. Manuella maskiner är ingen höjdare och springmaskiner utan dämpning är inget vi rekommenderar. Köp vettiga saker istället för halvdana, då får du mer valuta för pengarna.
Välj löpyta
Stirra dig inte blind på motorn, priset och designen. Löpytan är också viktig! Om du är av längre mått så kommer du att behöva en lite längre maskin. När du springer så vill du göra det så fritt som möjligt med mycket utrymme. Ett litet löpband kommer att begränsa dig och få dig att springa på ett onaturligt sätt. Så ta notis av både bredden och längden på löpbandet du planerar att köpa.
Är löpbandet hopfällbar
Vissa löpband är hopfällbara, andra är det inte. Om man ska få gäster eller känner för att gömma undan träningsutrustningen för ett tag, så är det en skön valmöjlighet att kunna fälla ihop maskinen och ställa undan den för ett tag. Ingen nödvändighet, utan det faller på personlig smak och vad man själv behöver.
Programval och funktioner
Hur många förinställda program har löpbandet, kan displayen visa tid, distans, puls, hastighet och kaloriförbrukning? Kan man ställa in användarprofiler om man är fler i familjen som ska använda springmaskinen? Vissa funktioner kan vara både underhållande och givande, så håll koll på vad maskinen du tittar på har att erbjuda. De bästa löpbanden tenderar att ha en standard av hög kvalitet vad gäller användarvänlighet och funktioner. Det är först vid billigare maskiner som man kompenserat genom att ta bort vissa funktioner.
Garanti
Det är alltid viktigt att hålla koll på garantin, utifall att något skulle gå sönder. De bästa löpbanden från välkända märken har oftast bra garantier. Men för att vara på den säkra sidan så bör du kolla hur garantin ser ut innan du köper något. Notera också att garantin i regel skiljer sig för företag och privatpersoner.
Sammanfattning
Ett löpband är inte bara en investering i en till träningsmöjlighet utifall att du inte orkar gå ut och springa i regnet ikväll. Det här en investering i din hälsa, då de bästa löpbanden har en väldigt bra dämpning och valmöjligheter som är snälla mot dina knän och leder. Jag menar, löpning (framförallt på asfalt) kan tära en hel del på kroppen. Att det är tidseffektivt är även det en stor bonus!
Ett löpband behöver inte vara dyrt för att vara bra, vilket vi har bevisat i vår lista högst upp i artikeln. Till och med vår testvinnare får ses som en relativt billig maskin sett till vad man faktiskt får. Om det är någonting man ska investera pengar i så är det hälsan och kroppen, utan välmående så sjunker livskvaliteten.
Den här guiden är baserad på tester, recensioner och studier för att förse dig med den mest kompletta informationen inför ditt köp av löpband. Inte nog med att du hittar en lista över de bästa löpbanden, vi har även gått djupare in på vad du ska titta efter och vilka komponenter som gör vad i löpbanden.
Jag vet hur jobbigt och tidskrävande det kan vara att analysera och forska kring allt möjligt – och av den anledningen finns den här guiden: för att du ska hitta det bästa löpbandet för dig – så snabbt som möjligt!