Hemmagym – Slackerns väg till ett hälsosammare liv

Bild-vikter

Ibland kanske du finner dig själv sittandes hemma i en varm och skön soffa medan det regnar eller snöar utomhus. Du tänker för dig själv att du helt enkelt inte orkar packa väskan, ta ut bilen från parkering, parkera vid gymmet, bli blöt och frysa bara för att kunna träna en timme.

Svaret är enkelt, ett hemmagym. Det kanske låter som en för stor uppgift att klara av själv men det räcker att du är något praktiskt lagd. Det finns flera guider på nätet som är enkla att följa när du vill bygga ditt eget gym.

Val av material och plats

Innan du springer ut och köper all utrustning och material som du kan tänka dig är det viktigt att du väljer rätt ställe att placera ditt gym. Viktiga saker som ljud, ventilation och ytskikt kan bära eller brista dina stora planer.

Det är viktigt att det rum du väljer tål belastningen från tunga maskiner och vikter. Om du vill ha gymmet på övervåningen kan det bli en dyrare historia då du i värsta fall kan behöva förstärka bjälklag och annat. Normalt sett är ett hus inte gjort för att klara av sådana belastningar som uppkommer av synkroniserade hopp och tunga maskiner/vikter. Huset kan sätta sig och problem med tapeter och kakel kan uppstå. Det bästa stället är vid marknivå med betonggolv.

Om du verkligen vill ta det hela ett steg längre kan det vara en bra ide att bygga en friggebod på tomten. Om du gör det bör du välja en betongplatta som grund. Då kan du använda vikter precis som du vill och varken grannar eller eventuell partner kan klaga på ljud och buller.

Träning-hemma

Dyrt eller billigt?

Oavsett vilken typ av utrustning du väljer för ditt hemmagym har det självklart kostnader. Allt beror på vilken kvalitet av material som du väljer att använda och hur du vill utrusta gymmet. Ditt hemmagym bör dock ses som en investering och om du har ett kapital att använda dig av är det bra.

Om du dock inte har pengarna just nu kan ett mindre privatlån hjälpa dig att finansiera dit hemmagym. Privatlån.com är en webbplats där du kan jämföra lån för att få absolut bästa förutsättningar. Om du behöver låna pengar så är det naturligtvis bra att försöka hålla kostnaderna nere. Då kan det räcka med en bra gummimatta som grund och ett par vikter och ett löpband till att börja med. Sedan kan du öka på när du vill avancera längre fram.

Rätt val av material

En bra gummimatta är som sagt det bästa valet för golvet då det både skyddar det och ger dig en mjukare yta att träna på. Du bör dock undvika kakel på väggarna eller klinkers på golvet. Allt ljud som uppstår studsar mot dem och det blir svårare att fästa utrustning på väggarna. Fria vikter är något som de flesta missar och är ett väldigt bra alternativ att börja med. Kettlebells och hantlar är relativt billiga och du kan få en mångsidig träning med dem samt både styrketräna och träna Crossfit. Satsa dock på material av god kvalitet som kommer att vara i många år.

En bra ide är dessutom att montera en TV på väggen. Det är alltid roligare än att stirra på en tom vägg när du springer på löpbandet.

Oavsett vad du väljer är ett hemmagym ett bra alternativ som blir både bekvämare och billigare i längden.