Bli av med bukfett [Vägen till en platt mage]

Bild_på_smal_kvinna

Bukfetma –fiende nummer ett för många människor som vill gå ner i vikt. Att ha en fin platt mage låter lockande och är ett ideal som har följt med under väldigt många år. Men att bli av med bukfett kan vara lite snårigt – framförallt med tanke på de ihärdiga myterna kring hur man faktiskt får en plattare mage och blir av med överflödet runt magen.

Men låt dig inte luras! Många påståenden som florerar på gymmet och i fikarummet och som dödar din motivation när det kommer till att få en platt mage, är helt enkelt fel. Och att vara medveten om det kan spara dig mycket svett och många timmar i obekväma yoga-positioner!

Den här artiklar handlar om vilka dina största fiender är i jakten på en platt mage. Vad du ska göra för att bli av med bukfett och vilken träning hjälper dig att nå drömkroppen? Låt oss se!

Övervikt_eller_inte_bild

Bli av med bukfett och få en platt mage

Lyckas du inte bli av med bukfettet? Anledningarna kan vara många. Jag har tagit fram 3 fiender till att lyckas få en platt mage. Dessa tre fiender är ganska uppenbara för många, men de passerar oss ändå på ett nästintill osynligt sätt. Det är lätta att glömma och vi tenderar att rikta fokus på detaljer istället för att göra det enkelt för oss.

Fiende nummer 1: Alkohol

Om du vill få bort bukfett och lyckas få en platt mage till sommaren så behöver du inte utesluta alkoholen – men du bör skära ner på konsumtionen och även se över exakt vad det är du dricker.

Alkohol ökar kroppens produktion av kortisol, vilket är ett stresshormon. Det kan resultera i sämre sömn, mer stress och en tjockare mage. Om du vill få en smalare mage så kan det därför vara bra att begränsa alkoholkonsumtionen ett tag framöver. Ett glas eller två på lördagskvällen vore fördelaktigt för att kunna gå ner i vikt och få en platt mage.

I takt med att man dricker alkohol så kan också omdömet försvagas en aning. Det är då lätt hänt att man äter unnar sig lite ost eller köper ett paket chips och nötter. Se därför till att planera din kväll istället för att följa impulser – för DET kan påverka dina resultat när det kommer till att bli av med bukfetman. Det är just de där impulserna som är farliga när det kommer till viktnedgång och en mindre mage.

Här är en lista på olika alkoholdryckers kaloriinnehåll:

Öl
Flera_ölsorter_på_bild

Det berömda uttrycket ”ölmage” är inte sprunget ur tomma intet. En öl innehåller brukar innehålla mellan 130 och 170 kalorier. Att dricka en öl eller två kommer inte att stoppa dig från att bli av med bukfett – men du gör nog rätt i att inte köpa ett helt 6-pack på fredagskvällen.

Vin
Vin_och_kalorierbild

Ett glas vin efter maten, på krogen efter jobbet eller framför en film på kvällskvisten har blivit en vanlig företeelse bland oss svenskar. Och visst är det så att vin innehåller ämnen som kan ha en positiv effekt på vår hälsa. Ett glas vin (125ml) brukar i regel ligga kring 85 kalorier, vilket får ses som högst acceptabelt.  Men det betyder inte att du ska dricka ett extra-glas efter nattens inbrott.

Cider
Cider_Är_onyttigt_bild

Om du vill bränna fett på magen så är cider inte din vän. Cider består av väldigt mycket socker, vilket vi alla vet är en riktig explosion av tomma kalorier. Det är sött och gott, men ack så skadligt för din hälsa. Därför bör du undvika cider om du vill ha mindre fett på magen. Beroende på märke och styrka så varierar kalorihalten, men oftast ligger ett glas cider runt 150-210kcal. Usch!

Fiende nummer 2: Stress

Forskning har under flera år kopplat samman bukfetma med stress, vilket jag tror många till viss del har upplevt. Under stressade och psykiskt påfrestande tider så är det inte ovanligt att man går upp i vikt, får finnar i ansiktet, flottigare hår och dålig hy. Stress påverkar kroppen i allra högsta grad, och att en platt mage då förvandlas till en lite tjockare mage är inte helt ovanligt. Vi tenderar också att äta mer när vi är stressade.

Stresshormonerna i kroppen förändrar funktionen i tarmen och resulterar i att kroppen gärna lagrar fett istället för att bränna fett. Stress är givetvis inte något du bör förminska enbart för att du vill gå ner i vikt och få en plattare mage, utan även för ditt allmänna välmående både psykiskt och fysiskt.

Kort sagt: Stress kan göra dig fet! Vill du bli av med bukfett så borde du varva ner lite. Börja med andningsövningar, utforma ett träningsschema och sov ordentligt. Försök även gå till botten med det som stressar dig och försökt eliminera det ur ditt liv.

Platt_mage_och_stress_bild

Fiende nummer 3: Fel kostvanor

Vi har skrivit ett par artiklar om just matvanor och vad man ska äta för att lyckas gå ner i vikt. Man tror att en liten Coca-cola inte gör så mycket, men faktum är att det är en riktig kaloribomb som dessutom innehåller många skadliga ämnen. Det känns lite som att choklad och läsk sätter sig direkt på låren och magen – och det är just på grund av det höga kaloriinnehållet och det otroligt dåliga näringsvärdet.

Andra saker du bör förminska för att lyckas få en platt mage är: vitt ris, vitt bröd, friterad mat och snabbmat. Ät istället mat av god kvalitet. Fräscha grönsaker tillsammans med en god bit fisk gör dig gott på alla tänkbara sätt.

Jag kan rekommendera följande artiklar för att veta mer om vad du bör äta för att bli kvitt din bukfetma:

En bra frukost för viktnedgång

Tappa vikt snabbt [20 livsmedel för att bli smal]

Skaffa_mindre_mage_med_bättre_kost_bild

Träna bort magen

Jag har nämnt det förr och jag nämner det igen, med risk för att låta som en hackande skiva: det handlar om kost, träning och sömn. Att träna bort magen är fullt möjligt och högst viktigt om du vill nå snabba resultat för att få en smal mage. Om du i kombination med att gå ner i vikt också vill bygga muskler, så kan jag rekommendera att du läser vår artikel om de bästa kosttillskotten för muskelökning.

Framförallt konditionsträning är att rekommendera då det bränner väldigt många kalorier. Att löpträna, cykla eller simma 3 gånger per vecka är inte farligt. Låt säga att du konditionstränar tre dagar i veckan, en timme per gång. Det är 12 timmar på en månad. Det är ingenting! Vill man gå ner i vikt och få en platt mage så borde man träna ett par gånger per vecka för att nå ett resultat man kan vara stolt över!

Går det att bränna fett på magen

Både ja och nej, det beror på vad man menar. Om man frågar om det är möjligt att punktmarkera en fettförbränning, det vill säga bestämma var på kroppen man vill bli smalare? Då är svaret nej. Det är inte möjligt att bränna fett på magen specifikt, utan kroppen väljer själv VAR den kommer att ta energi från.

Om man frågar om det är möjligt att bränna fett på magen genom att träna – då är svaret: JA! Du kan bränna fettet på magen, men du kommer samtidigt att bränna fett på andra delar av din kropp också. Läs gärna vår artikel om den bästa fettförbrännaren.

Det här är en otroligt seglivad myt som lever kvar än idag att man kan punktmarkera fettförbränning. Om du gör 100 situps varje morgon så kommer det göra varken från eller till när det gäller din bukfetma. Du kommer att få starkare magmuskler och möjligtvis en fastare mage, men du kommer inte att bli av med mer bukfett än om du hade cyklat i en timme istället.

Smalare_kvinna_bild

Bli av med bukfett och få en platt mage genom att

Minska på stress
Ät färre snabba kolhydrater och socker
Träna regelbundet
Sov ordentligt varje natt
Drick inte för mycket alkohol
Drick alkohol med få kalorier

Att minska på bukfettet behöver faktiskt inte vara så mycket mer avancerat än så. Det är de ”små” sakerna i vardagen som blir till något stort. Och vem tänker egentligen på att sömnen kan påverka huruvida man lyckas få bort bukfett eller ej? Inte jag, förrän jag läste om hur insulin och stresshormoner fungerar.

Allt du gör i livet påverkar dina framgångar när det kommer till att lyckas bli av med bukfett och få en platt mage. Så optimera allt i ditt liv, se till att både kropp och hjärna mår bra – så kommer du att behöva färre hål i bältet inom väldigt kort!