12 Tips för att öka ämnesomsättningen naturligt

Ämnesomsättningsbild

Man hör om folk som vill öka ämnesomsättningen, höja metabolismen och förbättra fettförbränningen. Tidningarna skriver om hur en låg ämnesomsättningen får dig att öka i vikt, så du vill öka ämnesomsättningen för att gå ner i vikt – visst?

Innan vi går till listan på 12 saker som hjälper dig att öka ämnesomsättningen så måste vi först avgöra vad det faktiskt innebär att öka ämnesomsättningen och vad metabolism betyder.

Scrolla längre ner på sidan om du vill gå direkt till listan.

Vad är ämnesomsättning och metabolism

Fört och främst: Ämnesomsättning och metabolism är samma sak. Det är en benämning på processerna i din kropp där det du äter och dricker omsätts till energi (kcal) eller skickas vidare till ”kroppens utgång”.

Det är många olika processer som sker i matsmältningssystemet, både stora och små. Precis som ordet indikerar så omsätter ämnesomsättningen alla ämnen som du tar in i din kropp. De omvandlas till energi, de tas upp av kroppen på olika sätt och de skickas ibland vidare för att avlägsnas av kroppen.

Vad är en hög ämnesomsättning

En snabb, eller hög ämnesomsättning, innebär då att man förbränner maten snabbt. Det betyder att den som har en hög ämnesomsättning förbrukar näringen snabbt och av den anledningen, oftast, blir väldigt energisk efter en måltid – men sedan kraschar och snabbt blir utmattad och trött.

Personer med en hög ämnesomsättning har ofta en god aptit och är smala. Därmed inte sagt att överviktiga människor kan ha en hög ämnesomsättning eller vice versa. Det är fullt möjligt för en stor människa att ha en hög ämnesomsättning också.

Baciller_goda_och_dåliga_I_magtrakten

Vad är en låg ämnesomsättning

I motsats till ovanstående, så förbränner folk med en låg ämnesomsättning maten mycket långsammare.

Människor med en långsam ämnesomsättning tenderar att lida av övervikt oftare än personer med en hög ämnesomsättning. Men det är relativt enkelt ordnat genom rätt kost och träning. Eftersom det vi äter och sättet vi rör på oss påverkar vår metabolism i allra högsta grad, så kan du ändra din metabolism till viss del genom att äta mat som behandlas och bearbetas på ett annat sätt av ditt matsmältningssystem.

Är det möjligt att öka ämnesomsättningen naturligt

Absolut! Såvida du inte lider av någon sjukdom så ska du inte göra det på något annat sätt än det naturliga.

Många faktorer spelar in vad gäller din metabolism, saker som: ålder, kön, kroppsstorlek, matintolerans och mycket annat påverkar hur snabbt ditt matsmältningssystem arbetar. Men genom att äta rätt och motionera tillräckligt så kan du öka ämnesomsättningen. Ganska mycket, dessutom!

Ämnesomsättning_och_frukost_bild

Vad du ska äta för att öka ämnesomsättningen

Som jag alltid påpekar, om du vill gå ner i vikt så är det ett kaloriunderskott som gäller. Men vad gäller att snabba upp metabolismen så räcker det med följande tre saker:

Ät mer protein och mindre kolhydrater.
Äta vid fasta tider
Rör på dig regelbundet

Studier visar på att om en person som äter 50 gram protein blir mätt snabbare än om han äter 50 gram kolhydrater. Forskning visar att om två personer äter 1,000 kalorier per dag – varav den ena har en högprotein-diet och den andre en lågprotein-diet – så lagrar den person som har en lågprotein-diet mer fett. Även om de båda konsumerar lika mycket kalorier.

12 tips på hur du kan öka din ämnesomsättning


Tips 1: Få i dig tillräckligt med fisk

Proteinrik_fisk
Fisk innehåller mycket nyttigt fett och Omega 3, vilket hjälper till att reducera inflammationer i kroppen och dessutom hjälper till att reglera din metabolism. Fisk och då framförallt Omega 3 har visat sig vara extremt nyttigt för oss människor och framförallt de som vill gå ner i vikt.

Tips 2: Drick grönt te

Grönt_te_och_ämnesomsättning_bild
Man har länge pratat sig varm om grönt te i Sverige. Alla vill äta saker ”höga på antioxidanter” eftersom det hjälper till att stabilisera magen och motverka inflammationer. Grönt te innehåller många antioxidanter, men nya studier visar också på att det också tycks snabba upp ämnesomsättningen. Det gör grönt te till ett smart val av dryck för att öka ämnesomsättningen och förbättra tarmhälsan.

Tips 3: Ät frukost

Ämnesomsättning_och_mat_bild
Jag har hört så många människor berätta om sina bantningsmetoder och hur de går på en ”lågkaloridiet”, vilket innebär att de hoppar över måltider. Men jag ber dig – gör inte det! Ditt matsmältningssystem behöver aktiveras och användas. Din kropp och din hjärna behöver närings för att fungera. Din mage har sovit under natten och behöver en len och mjuk start på dagen i form av hälsosam och lättsmält mat. Att inte äta någonting kan sätta metabolismen ur balans, framförallt om du sedan äter en stor lunch som förstamål på dagen. Om du vill öka ämnesomsättningen så borde du alltså äta frukost, även om det innebär en liten måltid.

Tips 4: Undvik transfetter

Bild_på_transfetter
Transfetter är dåliga för dig, men inte bara för att det är rik på socker och kalorier. Transfetter gör även din ämnesomsättning långsammare! Transfetter binder sig till fett och de är troligt tuffa för din matsmältning och därmed din metabolism. Det kan bland annat resultera i insulinresistans och inflammationer som till sist resulterar i viktuppgång. Inte riktigt vad du vill, va? Vill du öka din ämnesomsättning så borde du dra ett stort streck över transfetter. Vill du bränna fett så kan jag rekommendera vår artikel om den bästa fettförbrännaren.

Tips 5: Förändra ditt träningsprogram

Intervallträning_för_metabolism_ökning_bild
Består ditt träningsprogram av samma övningar vecka ut och vecka in? Dels blir det tråkigt och dels så vänjer sig kroppen. Studier visar på att högintensitetsträning (också kallat ”high-intensity interval training” (HIIT) har goda effekter på din ämnesomsättning också. Forskare tror att högintensiv träning förbränner fett effektivare än en mer utdragen träningstyp som inte har samma energi och intensitet. Så om du vill öka din ämnesomsättning naturligt – ge dig ut på lite intervallträning.

Tips 6: Stå mer, sitt mindre

Bild_från_arbetsplatsen
Ett av vår tids största problem – vi sitter så absurt mycket! Det förstör inte bara vår psykiska och fysiska hälsa, det gör även vår metabolism långsammare! När du sitter ner så bildas ett tryck på dina inre organ, vilket heller inte är bra för din mage och matsmältnings välmående.

Tänk dig att magen ständigt bearbetar och hanterar mat och dryck du intagit, samtidigt som tarmar och organ trycks ihop och pressas samman. Det påverkar, utan tvekan, din metabolism. Om du jobbar vid ett skrivbord – försök att stå upp så mycket du kan. Om du inte kan stå och arbeta, så försök i alla fall ta små pauser där du går upp och rör på dig. ”Få igång systemet”, så att säga.

Tips 7: Drick kaffe

Kaffe_Bra_för_metabolism
Ännu en dryck som ökar metabolismen. Det är vida känt att kaffe drar igång magen och att kaffet på morgonen ofta resulterar i ett toalettbesök inom en halvtimme. Studier visar att koffein kan höja ämnesomsättningen med 3 till 12%, om än inte för hela dagen – så för en stund. Man menar också på att kaffe hjälper dig med fettförbränningen. En bra frukost för viktnedgång behöver därför INTE utesluta kaffe – se bara till att ha mat i magen innan du dricker koffein.

Tips 8: Drick mindre alkohol

Alkohol_är_inte_bra_för_ämnesomsättningen_bild
Även om det finns vissa positiva egenskaper i alkohol, så är det för det mesta dåligt för kroppen. Kroppen försätts i hårt arbete för att bli av med alkoholen du intagit, eftersom det uppfattas som ett gift. Istället för att återhämta sig från träning eller bearbeta mat, så kommer kroppen i första hand arbeta med att bli av med alkoholen. Så om du vill gå ner i vikt och få en snabbare metabolism – då är det nog vettigt att hålla alkohol vid ett minimum.

Tips 9: Långsamma kolhydrater istället för snabba

Bild_på_vitt_bröd
Snabba kolhydrater är dåligt för dig och din långsamma metabolism. Om du vill höja din ämnesomsättning så ska du hellre sikta in dig på långsamma kolhydrater. Välj då hellre mörkt bröd istället för vitt bröd och fullkornspasta istället för vanligt (ljus) pasta. Är ditt mål att få en platt mage så är vitt bröd och vit pasta inte att rekommendera.

Tips 10: Rör på dig!

Rör_på_kroppen_bild
Du behöver inte lyfta 100kg i bänkpress eller springa ett maraton. En simpel promenad räcker gott och väl för att få igång magen och snabba upp ämnesomsättningen lite. Fastna inte i stolen, sängen eller soffan. I vår artikel om att gå ner i vikt snabbt så pratar vi mycket om det vitala i att röra på sig.

Tips 11: Drick kallvatten

Kallvatten_bild_Med_is
Det råder delade meningar huruvida man bör dricka kallt, ljummet eller varmt vatten för bästa hälsoeffekten. Men klart är att kallt vatten ökar din ämnesomsättningen av den enkla anledningen att din kropp då behöver energi för att värma upp vattnet och kroppstemperaturen.

Tips 12: Sluta stressa

Harmoni_och_Frid
Stress utsöndrar kortisol, vilket i sin tur sänker ämnesomsättningen. Glöm inte att hjärnan och kroppen är sammankopplad. När hjärnan mår dåligt så mår kroppen dåligt och vice versa. Därför är det viktigt att du tar hand om alla delar av ditt liv för att kunna leva ett välmående liv. Framförallt om du vill gå ner i vikt, då kortisol gör det motsatta till att höja din metabolism.

BONUS!

Tips 13: Kosttillskott

Det finns ett par kosttillskott som faktiskt kan påverka din ämnesomsättning positivt. Några av dem är till och med framställda enbart för fettbränning.


Burn

Det populäraste alternativet när det kommer till kosttillskott som hjälper dig att bränna fett. Koffein snabbar på ämnesomsättningen, så Burn kan beställas både med och utan koffein.

Vidare så innehåller Burn Hoodia, vilket har en aptitnedsättande effekt. Krom som hjälper kroppen att stabilisera blodsockret och grönt té som har visat sig ha många positiva effekter på ämnesomsättningen.

I skrivande stund finns över 100 recensioner av folk som vill bränna fett och snabba upp ämnesomsättningen – och majoriteten har givit Burn 5 av 5 stjärnor. Så uppenbarligen tycks det fungera för väldigt många.

Klicka här för att läsa mer i butik.


GAAM Nutrition Candy Series Burn – Hallonbåtar

Ja, det är godis. Hallonbåtar, dessutom. Hallonbåtarna innehåller koffein, grönt te-extrakt och svartpeppar-extrakt – vilket ”sätter igång systemet”.

Jag skulle inte rekommendera att äta dem efter middagstid, eftersom de innehåller koffein – men under dagen så är de väldigt goda att sitta och smaska på. Med gott samvete! Framförallt om du gillar sötsaker, då de här tenderar att vara väldigt söta.

Klicka här för att läsa mer i butik.


B5 Pantotensyra

Om du har läst vår artikel om det bästa multivitaminet, så vet du att B5-vitamin är ett av de vitamin som påverkar ämnesomsättningen mest. B5, eller Pantotensyra som det också heter, har som främsta uppgift att förbättra och stärka kroppens ämnesomsättning. Men som många andra vitamin så påverkar den också andra funktioner i kroppen, vilket oftast resulterar i minskad trötthet och ökad koncentrationsförmåga. En ganska bra bonus.

Vill du ta ett vitamin som förbättrar ämnesomsättningen – då är det B5 du ska använda.

Klicka här för att läsa mer i butik.


5 snabba fakta om vår ämnesomsättning

– Mer muskler resulterar i snabbare ämnesomsättning
– Ämnesomsättningen saktar ner med åldern
– Schemalagda och regelbundna måltider ökar metabolismen
– Sömnbrist gör din ämnesomsättning långsammare
– Män har oftast en högre ämnesomsättning än kvinnor