Tappa vikt snabbt [20 livsmedel för att bli smal]

Matråd_bildartikel

Är sommaren på gång och du har bestämt dig för att bli smal? Då har du kommit rätt! För att tappa vikt snabbt så måste du veta vad du sysslar med. Att du måste träna och sova vet du redan, men vad ska man egentligen äta?

Midjemåttet definieras av vad du äter och hur du lever – det är en spegelbild av din livsstil. Det betyder inte per automatik att du blir snygg bara för att du är smal, eller att du är mindre snygg bara för att du är lite större.

Tappa vikt snabbt – men inte bara för att bli smal..

Maten du äter påverkar inte bara vikten på din våg, utan det påverkar även färgen i ditt ansikte, styrkan i håret och mjukheten i din hy. När man vill gå ner i vikt snabbt så är det lätt att man börjar hoppa över måltider och slutar äta kolhydrater och bara äter grönt. Det håller inte.

Den här listan är för dig som vill tappa vikt snabbt – och samtidigt få en fin och len hud och en bra mage!

Listan presenterar inte bara kalorisnål mat som gör dig smalare, utan även råvaror som ger dig mycket näring som innebär positiva hälsoeffekter. Gå ner i vikt och och få en fin hy på på köpet!

 


7 livsmedel som hjälper dig att bli smal

Vägda_äpplen

Äpple

Äpplen innehåller något som heter pektin. Pektin har den utmärkta egenskapen att det saktar ner din matsmältning och gör så att du får känslor av mättnad. Flera studier visar på att äpplen ökar din mättnad och som ett resultat konsumerar du färre kalorier.

Ordspråket ”ett äpple om dan’ håller doktorn borta från stan” är logiskt när man ser vad ett äpple innehåller. Antioxidanter, vitamin C och fibrer för att nämna några nyttigheter i frontlinjen. Om du vill bli smal så är äpplen något du borde implementera i ditt kostschema. Det stoppar din hunger och det innehåller mycket nyttigt. Kör hårt!

Kvinna_håller_i_avokado

Avokado

Bara för att du vill tappa vikt snabbt och få din drömkropp innan sommaren börjar, så ska du inte utesluta fett. Aldrig ska du utesluta fett. Som vi nämner i vår guide till viktnedgång så behöver inte fett som du äter, lagras som fett i din kropp.

Avokado beskrivs ofta som ”supermat”. Det är gott och kommer laddat med: magnesium, kalium, nyttigt fett, folat och Vitamin E och C. Avokado innehåller mycket fett för att vara en frukt och även en del kalorier – men oroa dig inte, det är nyttigt fett. En mycket god frukt som du definitivt borde äta, om inte varje, så varannan dag. Det gynnar både välmående och ditt mål att tappa vikt snabbt.

Ät_blåbär_bli_smal_bild

Blåbär

Något vi har mycket av i Sverige. Kalorisnålt och otroligt rikt på antioxidanter. Blåbär innehåller mangan, vilket har fördelen att det hos vissa människor kan snabba upp metabolismen.

Studier visar också på att blåbär är bra för hyn och minnet. Vill du äta mat som får dig att bli smalare och samtidigt får en fin och len hud? Bränn då lite kalorier på att plocka dina egna blåbär i skogen för att sedan äta dem till kvällsmålet. Gott att blanda med yoghurt.

bild_på_fiberrik_mat

Broccoli

Alla som tränar ”vet” att man ska äta broccoli. Inte riktigt alla vet varför, dock. Broccoli är väldigt snålt på kalorier, men väldigt rikt på fibrer. Men framförallt så har det även visat sig innehålla ämnen som motverkar cancer!

En otroligt nyttig grönsak som har blivit till en standard bland idrottare och kroppsbyggare, just på grund av dess rika innehåll och positiva hälsoeffekter. Vare sig du vill bli smal, gå ner 10 kg eller bygga stora muskler – ät broccoli!

tappa_vikt_snabbt_med_morötter

Morot

Jag vet, listan består hittills av frukter och grönsaker – men morötter är så nyttiga att de inte kan ignoreras. Vill du tappa vikt snabbt så bör du veta att morötter innehåller mycket vatten och fibrer – vilket ökar mättnadskänslan när du äter dem. Vems föräldrar har inte sagt att morötter ger dig bättre syn? De glömde också nämna att morötter förbättrar immunsystemet, också.

Chia_frönbild

Chiafrön

Så små, men ack så nyttiga! Innehåller livsviktiga saker så som: magnesium, kalcium och Omega-3! Eftersom de är så fyllda med fibrer så reducerar de din hunger väldigt snabbt – vilket är fördelaktigt om du är på väg att bli smal och drömkroppen i sommar. Veganer äter ofta chiafrön just på grund av deras oerhört nyttiga innehåll. Något jag själv borde äta mycket mer av.

äggbild_mycket_protein

Ägg

Jag har sagt det förr och jag kommer fortsätta säga det: ägg är grymma! Väldigt högt proteinvärde och otroligt mättande. Dagens forskare och läkare menar på att ägg är en av de bästa råvarorna att äta till frukost. Hela ägget, inte bara gulan eller vitan.

Precis som med broccolin så är ägg nästan standard i köket hos fysiskt aktiva. Viktnedgång eller viktuppgång? Det spelar ingen roll. Men vill man tappa vikt och bli smal på kortast tid möjliga – så är ägg ypperligt att äta på morgonen.

Smalmat_grekiskt

Grekisk yoghurt

Innehåller mer protein än ett ägg och är samtidigt fattigt på kalorier. Själv är jag helt kär i grekisk yoghurt, inte på grund av dess positiva hälsoeffekter – utan för dess ”mmm”-faktor. Så gott! Utöver mina smaklökar så är grekisk yoghurt väldigt mättande, trots sina få kalorier. När jag själv deffar och behöver tappa vikt snabbt så är grekiskt yoghurt en favorit.

Bra_te_för_viktnedgång

Grönt te

När journalister skriver ”bli smal”-artiklar så nämner de ofta grönt te och de är inte fel ute. Grönt te snabbar upp din metabolism och kan skryta med ett högt innehåll antioxidanter som slåss tappert mot elaka inflammationer. Man säger också att grönt te bränner fett, samtidigt som det höjer dina energinivåer.

Bild_på_bönor

Kidney beans (röda bönor)

Fullpackade med fibrer och Omega 3. En del människor upplever att de får mycket gaser av bönor, men det går att motverka en del genom att skölja av bönorna med vatten. Magen och kroppen brukar även vänja sig vid bönorna efter ett tag, vilket reducerar gasproduktionen också. Röda bönor är bra för hjärtat. Att bli smal, men samtidigt ha ett dåligt hjärta är nog inte så bra – så ät några extra röda, vettja!

Bild_på_nyttig_indisk_mat

Linser

Personer som har koll på näringsinnehåll och mat brukar höja linser till skyarna. Med all rätt. En servering innehåller hela 13 gram protein och 11 gram fibrer. De är också en bra källa till järn och Vitamin B. Klassas ibland som ”världens nyttigaste mat”. Oavsett om du vill bli smal, bygga muskler, bränna fett, tappa vikt snabbt eller öka i vikt – så borde du äta linser. Det är helt enkelt för bra för att inte förtära.

Päronbild

Päron

Ett enda äpple innehåller 15% av det rekommenderade intaget av fiber per dag. Ett skyhögt fibervärde och mättande.

Popcorn_är_inte_onyttigt

Popcorn

Nu tänker du kanske ”hur kan jag bli smal genom att äta popcorn?” Enkelt. Såvida du inte äter popcorn på biografen (det dryper av fett) så är popcorn väldigt fattigt på kalorier. Popcorn består av protein och fibrer. Ibland är man sugen på något ”extra”, och istället för att äta dålig saker fyllda med socker – köp popcorn. Det är inte onyttigt och du KAN tappa vikt snabbt samtidigt som du äter lite popcorn på lördagskvällen.

Väldigt_nyttiga_bär

Hallon

En personlig favorit som går hand i hand med grekisk yoghurt. Framförallt när det är dags för den årliga ”jag ska bli smal, jag ska gå ner i vikt”-perioden. Hallon består av mycket Vitamin C, antioxidanter och polyfenol – vilket hjälper till att motverka hjärtsjukdomar.

Bild_på_tillagad_lax

Lax

100 gram lax rockar hela 20 gram protein och endast 208 kcal. Bortsett från hårdfakta så innehåller laxen många Omega 3-syror och D-vitamin. Efter att ha sett en dokumentär om byar och folkslag som lever längre än oss andra – så kan jag konstatera att fisk tycks vara en del av svaret. Extremt nyttig mat som, utan tvekan, hjälper dig i ditt mål att bli smal.

Fin_bild_på_brygga_och_vatten

Vatten

Ibland kan törst förväxlas med hunger, vilket lurar dig att äta fast än din kropp inte behöver mer mat. Dessutom hjälper vatten till att fylla magsäcken, vilket förminskar hungerkänslor. Vatten är däremot inte en matersättare, men kan användas som redskap för att reglera hur mycket du äter. Så när det kommer till viktnedgång och att tappa vikt snabbt så kan vatten spela en stor roll i sammanhanget.

En vuxen människa består av mellan 50% – 75% vatten, vilket är anledning nog att dricka tillräckligt med vatten varje dag.

Bild_på_mörkchoklad

Mörk choklad

Du vet den sorten som kostar lite mer och på paketet brukar det stå med stora siffror ”70%”. Kakao är nyttigt och forskare har lagt ner många år och mycket pengar för att studera ämnet. Majoriteten av dem tycks enas om att mörk choklad med högt kakaovärde är nyttigt för både hjärna och hjärta.

Undvik choklad med (högt värde av) socker och som har mindre än 70% kakao. Ät heller inte nyttig choklad för ofta, två gånger i veckan ses som rimligt.

Paprika_är_extremt_bra_bild

Paprika

Framförallt grön paprika är rik på Vitamin C. Flera forskare har visat resultat som indikerar att Vitamin C hjälper till att frigöra fett. Man ser också att människor med låga nivåer Vitamin C frigör mycket mindre fett och är därför oftare överviktiga. Så att äta mycket Vitamin C kan hjälpa dig att bli smal och tappa vikt snabbt.

I kombination med ovanstående så hjälper också paprika din kropp att absorbera järn. Så att äta paprika med kött och/eller spenat vore att rekommendera.

Havregryn_på_morgonen_bild

Havre

Visst har du hört om de som äter gröt på morgonen och att de ”står sig på det fram till lunch”. Jag anser inte att det räcker så länge, men det är helt korrekt att havregrynsgröt är mer mättande än exempelvis mackor. Havregryn innehåller lite kalorier och kan också sänka ditt kolesterol. En bra start på dagen för den som vill bli smal.

Tomater_på_listan

Tomat

De är smakrika och har en viktig uppgift i det nordiska köket. Men hjälper de dig att tappa vikt snabbt? Ja. De är fyllda med antioxidanter och tomater reducerar inflammationer. Tomater hjälper även till att reglera din metabolism.


Att lyckas bli smal börjar vid matbordet…

… Men det slutar inte där. Att gå ner i vikt handlar inte bara om att äta päron, bönor och havre dag ut och dag in.

För att lyckas bli smal så måste du variera din kost, så att du få i dig alla de ämnen som kroppen behöver för att fungera. Det innebär att du inte borde utesluta kolhydrater eller fett.  Variera din kost dagligen med olika proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer, mineraler och fibrer.

NYttig_mat_på_bild

Tappa vikt snabbt gör du enklast genom att…

Leva så effektivt som möjligt. Många tror att man måste leva så extremt som möjligt, men det är helt fel. När du rör på dig tillräckligt mycket, sover bra och äter korrekt – först då kan du gå ner i vikt snabbt. Du lever effektivt genom att planera din steg, att hålla dig informerad och analysera vad som behöver göras för att du ska lyckas bli av med lite bukfett. Att börja tokbanta utan att reflektera kring vad det är man gör fungerar väldigt, väldigt sällan. Var effektiv – inte extrem.

Träna, sov och ät – det är de tre nyckelorden för att tappa några kilon snabbt.

Om du är hungrig på mer information så kan jag rekommendera Ellens kost & Hälsa. Hon har jobbat som sjuksköterska i 25 år och är utbildad kostrådgivare. På hennes sida hittar du recept och tips på vad man kan äta för att må bättre. Varmt rekommenderat!