Bästa ZMA kosttillskotten för snabba resultat [Ultimata guiden]

ZMA låter som ett kosttillskott man ska hålla sig borta från. Jag vet inte hur psykologin lyder kring att jag, och många med mig, känner en viss skepticism när man hör order för första gången. Men verkligheten är inte så illa, snarare tvärtom.

Men vad är ZMA och vad är fördelarna med att ta ett dylikt kosttillskott? Vilket är det bästa ZMA som garanterar resultat?

Vi har grävt på djupet och gjort en enkel sammanställning av ZMA för att du enkelt ska få en uppfattning om vad det är, vad det innehåller och givetvis – vilket som är det bästa ZMA-tillskottet.

Det här är den stora guiden till ZMA!

Bästa ZMA

Self Omninutrition ZMA

120 kapslar
Zink och magnesium av kvalitet
Bra för idrottare

Ett bra kosttillskott som innehåller både zinkcitrar och magnesiumcitrar – vilket är det bästa ur två läger. Tillsammans med zink och magnesium så hittar du också 18mg Vitamin B5 och 3,9mg Vitamin B6.

Self Omninutrion gör bra grejer och deras kosttillskott hör oftast till den skara produkter som blir mest populära på marknaden. Deras ZMA är inget undantag, utan den innehåller både zink och magnesium av kvalitet och kan definitivt ses som ett av de bästa ZMA.

Kolla pris

Core ZMA

180 kapslar
Mycket magnesium
11 mg Vitamin B6
Förbättrar sömnen
En av de bästa ZMA kosttillskotten

Innehåller mer magnesium och zink än Self Omninutrions ZMA. Hela 400 mg magnesium (-citrat) och 20 mg zink (-glukonat). Den bästa kvaliteten även här och en given plats i varje bäst-i-test-lista.

Det finns ett stort urval av ZMA-tillskott, men låt dig inte bli förvirrad. En av dessa fyller en majoritet av befolkningens behov. De båda innehåller det man förväntar sig av ett ZMA kosttillskott och dessutom med koncentrat av hög kvalitet.

Kolla pris

Vad är ZMA

Blir inte skrämd av det något sterila namnet – ZMA står för det engelska Zinc Monomethionine Aspartate, vilket avslöjar en del om dess innehåll.

ZMA består av två mineraler och en vitamin: zink och magnesium, samt vitamin B6. Det finns ZMA-tillskott där man har lagt till andra mineraler och vitaminer, men grundformeln är: zink, magnesium och vitamin B6.

Vanligtvis är det fysiskt aktiva som tar ZMA som kosttillskott, men det kan även ha positiva effekter för människor som inte rör på sig lika mycket. Eftersom innehållet är mineraler och vitaminer som alla människor behöver, så kan det även ge fördelar till alla människor – oavsett aktivitetsnivå.

ZMA kosttillskott för bättre sömn

Ett av säljargumenten för ZMA brukar vara att det förbättrar sömnen. Det finns flera studier som stödjer idén om att ZMA-tillskott får dig att sova bättre. Många människor rapporterar också om positiva effekter på sömnen när de har tagit kosttillskott som ZMA.

Det är framförallt magnesium som får dig att sova bättre. Det får dig nödvändigtvis inte att somna snabbare, men magnesium hjälper dig att somna djupare. Många användare meddelar att deras drömmar inte bara blir mer livliga och levande – de känner sig dessutom utvilade på morgonen.

Om du vill läsa mer så kan jag rekommendera vår artikel om kosttillskott för bättre sömn.

Så om du har sömnproblem och inte känner dig utvilad på morgonen, då kan ZMA vara ett kosttillskott värt att prova.

Vilken effekt har ZMA

Zink, som är en av huvudingredienserna i ZMA, är kritisk för att stödja proteinsyntesen. Vilket är den mekanism som ser till att musklerna återhämtas och byggs upp. Om man vill öka muskeltillväxten och se till att kroppen återhämtar sig snabbt efter träning – då är zink en bra mineral att ha.

Magnesium är också det en essentiell mineral som är otroligt viktig för kroppen. Bland annat påverkar magnesium det kardiovaskulära systemet, stärker skelettet och assisterar kroppens ämnesomsättning för att vidhålla en hälsosam metabolism.

Läs gärna vår artikel om magnesiumtillskott.

Både i teorin och praktiken så pekar allt på att ZMA kosttillskott också hjälper dig att sova bättre. Som vi tidigare noterat så är ZMA (och magnesium-tillskott) populära för de som vill förbättra sömnen.

Vitamin B6, också känt som pyridoxin, för med sig en hel del positiva hälsoeffekter. Många biologiska funktioner så som minne, rörelse och blodflödet i kroppen påverkas av vitamin B6.

Pyridoxin assisterar även kroppen i att ta upp mer magnesium och zink än vad den hade gjort utan Vitamin B6. Av den anledningen är det en viktig komponent i ett ZMA-tillskott.


Magnesium

Magnesium är bra för

– Benhälsan
– Upptaget av kalcium (absorbering)
– Hjärthälsan
– Att motverka diabetes
– Att motverka migrän
– Att motverka ångest
– Att sänka blodtrycket

Livsmedel rik på magnesium

– Spenat
– Mörk choklad
– Avokado
– Svarta bönor
– Banan
– Yoghurt

Symptom på magnesiumbrist

Dålig aptit
Uttorkning och svaghet
Kramp i muskler
Domningar och stickningar


Zink

Om du vill fördjupa dig i zink och dess funktioner i kroppen så rekommenderar jag att läsa vår artikel om zinktabletter.

Zink är bra för

– Reglering av immunförsvaret
– Inlärningsförmågan och minnet
– Läkning av sår
– Motverkan av hudirritation
– Acne
– Hormonbalansen
– Att motverka diarré

Livsmedel rik på zink

– Ris
– Ärtor
– Yoghurt
– Nötter
– Bönor

Symptom på zinkbrist

– Dålig aptit
– Dålig läkning av sår
– Depression
– Diarré
– Håravfall


Vitamin B6 (Pyridoxin)

Vitamin B6 är bra för

– Kroppens rörelseförmåga
– Minnet
– Blodflödet
– Absorberingen av zink och magnesium
– Hjärnfunktionen

Livsmedel rik på B6-vitamin

– Kalkonbröst
– Avokado
– Fisk
– Sesamfrön
– Ärtor
– Kycklingbröst

Symptom på vitamin B6-brist

– Förvirring
– Ångest och depression
– Smärtor i muskler
– Låg energinivå
– Uttorkning


Nackdelar med ZMA

Jag har läst många forum där skribenter länkar till amerikanska studier där man påvisar alla ZMA’s positiva effekter. Tyvärr är många av dessa studier ”sponsrade” av ZMA-tillverkare, vilket gör hela studien irrelevant. Även om jag ser många anledningar till att använda sig av ett ZMA kosttillskott – så är dessa studier inga objektiva källor och därmed opålitliga. Var därför källkritisk om du läser studier.

Så länge man följer rekommendationerna på burken så finns inga uppenbara negativa effekter av ZMA. Man kan bli magnesium- och zinkförgiftad, men för det så krävs det extrem överdosering. Precis som med allt annat så ska man inte överkonsumera vare sig ZMA eller hamburgare. Överskrid inte burkens instruktioner så behöver du inte oroa dig.

Styrketräning_tecknad

Vem är ZMA bra för

Om du äter en balanserad och näringsrik kost så ska du inte behöva ta ett ZMA-tillskott. Du får då genom kosten i dig tillräckligt med magnesium och zink. Om du redan får i dig tillräckligt av alla mineraler genom maten så kommer du inte att se några speciella fördelar eller effekter när du tar ZMA.

Mer av något betyder inte alltid att det är bättre. Så om du lider brist av någonting (vare sig det är mycket eller lite) – först då kan du vara i behov och se effekten av ZMA.

De som har störst användning av kosttillskott som ZMA är fysiskt aktiva. När man svettas så gör kroppen av med zink, vilket i sin tur kan leda till zinkbrist. Därför är det extra viktigt för dig som tränar att förse kroppen med zink och där kommer ZMA in i bilden. Det är också anledningen till varför många fysiskt aktiva använder ZMA som kosttillskott i kombination med proteinpulver, kreatin och BCAA.

Kosthållning_bild

Obalanserad kost kan göra ZMA-tillskott nödvändig

Om du äter en obalanserad kost där du inte får i dig alla de mineraler och vitaminer som kroppen behöver, då kan det vara bra att ta ett ZMA-tillskott för att förse kroppen med vad den behöver.

Hur vet man då om man lider brist av någonting? Scrolla upp för att se de symptom för varje mineral och vitamin som finns i ZMA. Om flera av dem stämmer in på dig, och du vet att din kosthållning skulle kunna vara bättre – då kan det vara värt att prova ett ZMA kosttillskott. Det kommer inte att skada dig.

Det är även möjligt att ta prover hos sin allmänläkare för att se om man lider brist av någon mineral eller vitamin. Om du vill läsa mer om vitaminer och mineraler så kan jag rekommendera vår artikel om de bästa multivitaminerna.

Generella tips när du köper och använder ZMA

Undvik att dricka mjölk tillsammans med ZMA, då kalcium hämmar upptaget av magnesium.

Undvik att köpa ZMA kosttillskott innehållande magnesiumoxid (Mg-oxid). Den typen av magnesium innehåller ibland mer magnesium, men ämnet är mycket svårare för kroppen att ta upp. Magnesiumcitrat tas upp mycket lättare av kroppen och är därför ett mycket bättre val.

Låt dig därför inte luras av magnesiumoxid’s höga värde. Det är bortkastat om kroppen ändå inte kan ta upp allting. Du får bättre resultat och mer för pengarna om du köper magnesiumcitrat (Mg-citrat). Den bästa ZMA kan inte innehålla magnesiumoxid, då det helt enkelt inte är effektivt.

Undvik att köpa ZMA-tillskott som innehåller zinkoxid. Upptaget är sämre än hos zinkglukonat, zinkcitrat, zinkaspartat och zinkpikolinat. Du gör därför bäst i att inte köpa zinkoxid.

Kvinna_lyfter_vikt

Sammanfattning

ZMA är ett bra kosttillskott för den som behöver det. Det vill säga om du har brist på något av de ämnen som finns i ZMA, som är: magnesium, zink och B6-vitamin.

Många menar på att ZMA förbättrar sömnen, vilket i huvudsak är tack vare magnesiumet. En annan anledning till att ta ZMA är för att flera studier pekar på positiva effekter på det manliga könshormonet testosteron, vilket gynnar dina resultat på gymmet. Med andra ord ökad muskeltillväxt.

Ett starkt rekommenderat kosttillskott för dig om du känner att du sover dåligt, är ofokuserad och har dålig aptit. Oftast är detta tecken på vitamin- eller mineralbrist. Då kan ZMA vara en räddare i nöden för att få rätsida på obalansen i kroppen.

Se även till att beställa det bästa ZMA du kan hitta, förslagsvis en av de två vi rekommenderar högst upp i artikeln. De två innehåller det som gör ZMA så bra och populärt – de är även välkända och har är starkt etablerade bland idrottare.

 

Rulla till toppen