Koffeintabletter – Ultimata guiden [Det bästa & värsta]

Få prestationshöjare är så bra som koffeintabletter. Faktum är att det oftast är koffeinet i prestationshöjande kosttillskott som gör att du blir pigg och alert. Så vad är du inte bättre än att gå till ”grundformeln”?

I den här artikeln hittar du svar på vad koffeintabletter är, vad som händer i kroppen när du tar dem och vilka fördelar respektive nackdelar koffeintillskott har. Och givetvis listar vi även de bästa koffeintabletterna.

Det här är den stora guiden till koffeintabletter!

Koffeintabletter

Koffeintabletter är precis som det låter: tabletter som innehåller koffein. Ett kosttillskott framtaget för att man enkelt och snabbt ska få i sig koffein.

Men varför skulle man vilja ta koffeintabletter?

Anledningarna kan vara många, men i huvudsak handlar det om att öka sin prestationsförmåga, uthållighet och koncentration. Medan vissa tar koffeintabletter innan fysisk aktivitet, så intar andra koffein innan arbetsdagen eller vid trötthet, exempelvis på morgonen.

Det finns olika typer av koffeintabletter och det är då i regel endast antalet milligram som skiljer dem åt. Den här typen av kosttillskott innehåller, i majoriteten av fallen, endast koffein och inget annat. Det finns piller med en hög koncentration koffein och andra består av mindre koffein. Vanligtvis brukar andelen koffein ligga kring 100-250mg/tablett.

Om du är morgontrött eller vill piggas upp inför träningen, utan att behöva dricka kaffe eller energidryck – så fyller koffeintabletter en bra funktion. Du slipper energidryckens socker och giftiga ämnen och du får i dig den viktigaste komponenten i kaffet utan att behöva dricka kaffe.

Bästa koffeintabletterna

Koffeintabletter innehåller sällan annat än koffein och det är inte som med zink eller magnesium där det finns olika föreningar (typer) av koffein. När du köper ett koffeintillskott så är det tre saker du behöver ha i åtanke:

♦ Pris
♦ Tillverkare/återförsäljare
♦ Koffein per tablett

Priset är givetvis viktigt, man vill ju alltid vara så ekonomisk som möjligt. Men sedan handlar det endast om att köpa kosttillskottet från en etablerad återförsäljare och/eller försäljare, samt välja hur mycket koffein man vill ha per tablett. Något mer behöver man inte titta efter.Core caffeine

Svensktkosttillskott är alltid pålitligt. Om du vill ha rent koffein i tablettform för att boosta energin på gymmet eller för att komma igång på morgonen, då är det här ett av de bästa koffeintabletterna du kan köpa.

En tablett innehåller 200 mg koffein.
Kolla pris

Self Omninutrition Super Caffeine

Precis som med alla andra kosttillskott gillar jag att hålla det simpelt och att bara gå till tillverkare/försäljare som har erfarenhet och är pålitliga. Self Omninutrion är, precis som ovanstående tillskott, ett bra märke.

Om du känner att Core Caffeine inte innehåller tillräckligt mycket koffein så är Super caffeine ett steg upp. Du får garanterat upp pumpen och fokuset med 250 milligram koffein.

En tablett innehåller 250 mg koffein.
Kolla pris

Om du letar efter ett koffeintillskott som kommer att pigga upp dig, höja din koncentrationsförmåga och som kommer att hjälpa dig att prestera bättre både mentalt och fysiskt – då är ovanstående allt du behöver.

Jag har sett kosttillskott som lovar det ena eller det andra, men det är nästan alltid något som verkar vara opålitligt med dem. Antingen skriver de inte ut hur mycket koffein en tablett innehåller, eller så är innehållsförteckningen lika lång som en roman av Hjalmar Söderberg.

De två kosttillskott jag listat här är utan tvekan två av de bästa koffeintabletterna. De är billiga, innehåller inget ”fluff-fluff”, kommer från väletablerade företag och de fyller sitt syfte. De förser dig med koffein som ger dig möjligheten att prestera mycket bättre.

Gör det inte svårare eller dyrare än det behöver vara!

Fördelar med koffeintillskott

Fördelarna med koffein är många, vilket vår värld är ett bevis på. Hur många människor börjar inte sin dag med en kopp kaffe? Hur många personer känner inte att de blir mer kreativa, alerta och kvicka efter att ha druckit kaffe? Koffein är en stimulant som får oss att prestera mycket bättre, både mentalt och fysiskt.

Här är ett par fördelar med koffeintillskott

♦ Höjd koncentrationsförmåga
♦ Mer energi
♦ Kroppens metabolism ökar
♦ Gladare/lyckorus
♦ Du orkar träna tyngre och längre
♦ Mer alert & vaken
♦ Du blir mer effektiv

Nackdelar med koffeintillskott

Det gäller att ta det lugnt med koffein, oavsett om du tar det i tablettform, dricker kaffe eller energidryck. Om du får i dig för mycket koffein så stressar du hjärtat och hjärnan, vilket kan leda till sömnrubbningar, ”darr i kroppen” och allmän stress. Magproblem är inte en ovanlig bieffekt.

Därför är det viktigt att alltid börja smått och att inte överkonsumera koffeintillskott. Tänker du smart och försiktigt så har du minskat risken avsevärt för att uppleva några negativa effekter.

Några potentiella biverkningar av koffeintabletter (oftast vid överdosering):

♦ Sömnproblem
♦ Höjt blodtryck
♦ Diarré
♦ Irritation
♦ Acid Reflux
♦ Darrande händer
♦ Rastlöshet

Är koffeintabletter farligt

Kort svar: nej.

Om du har någon allvarligare sjukdom, ammar eller är gravid – då är det rekommenderat att INTE ta koffeintabletter. Om du känner dig snurrig i huvudet, nedstämd eller annan biverkning när du tar koffeintabletter så gör du bäst i att sluta med koffein.

Alla människor reagerar olika på allt, oavsett om det är en stimulant eller ej. Lyssna alltid på din kropps signaler!

Kom ihåg att koffein finns i kaffe, energidrycker, läsk, choklad och te. Det är alltså ett ämne som många av oss får i oss varje dag. Koffeintabletter är alltså inte farligt.

Om du är gravid, ammar eller har en allvarligare sjukdom så bör du strikt undvika koffeintabletter och koffein.

Hur mycket koffein per dag

Forskning pekar på att 400 mg per dag är säkert, än dock inte nödvändigtvis rekommenderat. Kom ihåg att koffein återfinns i fler produkter än bara kaffe och kosttillskott.

En koffeintablett brukar i regel innehålla mellan 100 och 250 mg koffein, vilket kan räknas som 1-3 koppar kaffe. Var därför försiktig när du konsumerar koffein, så att du inte överdoserar ämnet och får biverkningar – oftast i form av magproblem.

Förbered-kaffe-på-morgonen

Koffein och träning

Många fysiskt aktiva idag får i sig koffein på ett eller annat sätt. Koffein återfinns i allt från PWO, till gainers och din kaffekopp innan träningen. Eftersom koffein är en stimulant som väcker hela ditt system, så kan det vara en extremt fördelaktigt kosttillskott för den som vill nå snabba och effektiva resultat.

Flera studier visar på att koffein förbättrar människors prestationsförmåga. I många fall har man noterat en oerhörd skillnad och ökning i prestationer och resultat efter att personerna har intagit koffein.

Just PWO-tillskott har blivit populärt på senare tid även för motionärer och styrketränande som inte är på elitnivå. En av huvudfaktorerna till att PWO fungerar så bra och har fått en sådan bred popularitet bland fysiskt aktiva – är just för att det innehåller koffein. Det gör dig alert, pigg och fokuserad.

Du reagerar snabbare, har mer fokus på målet, din uthållighet är bättre och du orkar mycket mer. Det är ett ytterst bra kosttillskott för den som tränar och känner att de vill effektivisera och maximera sina resultat och prestationer.

Fettförbränning och koffein

Folk som vill gå ner i vikt använder ofta koffein som ett verktyg. Koffein ökar kroppens ämnesomsättning för en stund, och på många människor kan det ha en laxerande effekt. Även om det inte fungerar som ett laxativ på dig, så ökar det din metabolism – vilket är fördelaktigt för den som vill gå ner i vikt.

Det är inget mirakelmedel för den som vill minska i vikt, men det kan helt klart vara användbart för många användare.

kaffe-eller-koffeintabletter

Koffeintabletter vs kaffe

Hur konstigt det än må låta så finns det människor som vill sluta dricka kaffe. Men det är svårt, dels på grund av abstinensen och rutinen – men också för att koffeinets effekter är för bra för att ignorera. Så vad är egentligen bäst – koffeintabletter eller kaffe?

Det är givetvis individuellt vad som passar just dig, men här är något att tänka på.

Socker och mjölk

Många människor kan inte dricka kaffe utan att vispa ner tonvis med socker och mjölk, vilket resulterar i ganska mycket kalorier. Ohälsosamma kalorier (socker) framförallt. I det fallet kan koffeintabletter vara ett föredra – allra främst om du vill leva mer hälsosamt eller gå ner i vikt.

Antioxidanter i kaffe

Svenskar älskar kaffe och en av de saker som är bra med kaffe är att det innehåller en hel del antioxidanter. Dessa antioxidanter går inte att finna i koffeintillskott, vilket är till fördel kaffe och kaffebönan.

Läs gärna vår artikel om att stärka immunförsvaret – där hittar du flera livsmedel rika på antioxidanter.

Kaffe kan irritera magen

Kaffe är surt, vilket påverkar magsyra negativt. Kaffe kan alltså resultera i magproblem, exempelvis magkatarr. Koffeintabletter är inte sura. Ett stort minus för kaffe. Därför är det rekommenderat att inte dricka kaffe på tom mage. En bra anledning till att gå över till koffeintabletter från kaffe.

Överdosering

Det kan vara enklare att överdosera koffein genom att svälja tabletter. När du dricker kaffe så fyller du magen och det tar tid att dricka. Ett piller är lättare att konsumera och därför lättare att överkonsumera. Men så länge du följer instruktionerna och rekommendationerna så är det inga som helst problem. Det finns ingen anledning att ta två tabletter på en och samma gång. Såvida det inte är tabletter innehållande en väldigt liten mängd koffein.

Åldersgräns på koffeintabletter

I Sverige så finns ingen åldersgräns på koffeintabletter. Däremot är det starkt rekommenderat att ha dem oåtkomliga för barn. Om det inte finns någon specifik anledning för ett barn eller ungdom att ta koffeintillskott – så avråder jag föräldrar att låta sina barn använda ett dylikt kosttillskott.

Jag ser ingen anledning för ett hälsosamt barn eller tonåring att använda koffeintillskott. Om ditt barn har problem med koncentrationen eller ofta är trött, så råder jag dig att först och främst kontakta läkare för konsultation och tester. Om det är vitaminbrist eller annan underliggande sjukdom som ställer till problem, så gör du barnet en otjänst genom att maskera symptomen med hjälp av koffein.

Det är så mycket som händer i en ung människas kropp och hjärna och att då ge denne stimulanter, i form av koffein, kan potentiellt störa den här utvecklingsprocessen. Så även om svensk lagstiftning inte har satt någon åldersgräns på koffeintabletter, så avråder jag människor under 18 år att använda dem.

Sammanfattning

Om du vill ha mer energi, om du vill öka din koncentrationsförmåga och framförallt – vill prestera bättre på gymmet, då kan ett koffeintillskott vara mycket bra. Så länge du är försiktig och doserar så som instruerat.

Jag själv gillar kaffe, men min mage har problem med att hantera syreförändringen och då är koffeintabletter ett utmärkt sätt för att få den där uppiggande effekten jag söker. Det är billigare, snällare mot magen och jag slipper gula tänder och dålig andedräkt.

Så den slutgiltiga domen: kan koffeintabletter vara bra? Ja, utan tvekan. Men lyssna på kroppen, dosera korrekt och köp endast pålitliga produkter – exempelvis de jag listar i början av artikeln.

Rulla till toppen