Träning_och_proteinpulver_bild_banan

Bästa proteinpulvret [Den stora guiden till kosttillskott]

Det bästa proteinpulvret kan vara en högst individuell smaksak, men det handlar också om att ta rätt typ av protein vid rätt tillfälle.

Som vi brukar säga: rätt kosttillskott vid rätt tillfälle ger bäst resultat!

Vi har satt samman den ultimata listan för att du lätt ska kunna navigera dig genom djungeln av proteinpulver och hitta det kosttillskott som passar dig bäst.

Bästa proteinpulvret 2018

NamnTypProtein per portion
Casein Gold StandardKasein24g Till butik
Core CaseinKasein21g Till butik
100% Whey Gold StandardVassle23,9g Till butik
100% Whey Protein ProfessionalVassle22g Till butik
Iso Whey Zero LaktosfriVassle, laktosfri21,4g Till butik
Triple Core ProteinTrefas31,2g Till butik
3 Phase ProteinTrefas43g Till butik
Scitec Egg ProÄgg22g Till butik

Det finns olika typer av protein som passar vid olika tillfällen, därför har vi listat de eller det bästa proteinpulvret under vardera kategori. Längre ner i artikeln hittar du information om fördelar respektive nackdelar med varje typ av protein.

Kategorierna är som följer:
– Kasein
– Vassleprotein
– Trefasprotein
– Äggprotein

Bästa kaseinproteinet

Optimum Nutrition 100% Casein Gold Standard

• Finns i choklad- och vaniljsmak
• Väletablerat kosttillskott
Högkvalitativt protein
• Extremt god chokladsmak
Per portion
110 kcal
24g protein
3g kolhydrater
Kolla pris

Core Casein

Billig
• Mättande och god smak
• Motverkar muskelnedbrytning
• Bra som mellanmål och kvällsmål
Per portion
105 kcal
21g protein
3,1g kolhydrater
Kolla pris

Bästa vassleproteinet

100% Whey Gold Standard

• Ett av de populäraste kosttillskotten
• 10 (!) olika smaker
Mycket protein per portion
• Otroligt goda smaker (Mjölkchoklad mums!)
Per portion
113 kcal
23,9g protein
1,9g kolhydrater
Har vunnit många bäst-i-test-listor som det bästa proteinpulvret!
Kolla pris

Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional

• Fri från aspartam
21 olika smaker!
• Ökad återhämtning
Per portion
117 kcal
22g protein
3,8g kolhdrater
Kolla pris

BioTechUSA Iso Whey Zero Laktosfri

Laktosfri
• 13 exotiska smaker
• Höga halter BCAA
• Få kalorier
Per portion
91 kcal
21,4g protein
0,7g kolhydrater
Kolla pris

Bästa trefasproteinet

Triple Core Protein

• Perfekt som mellanmål och frukost
8 timmars proteinförsörjning
• 31,2 gram protein per portion
• Har en time release-effekt
Per portion
147 kcal
31,2g protein
1,2g kolhydrater
Kolla pris

Self Omninutrition 3 Phase Protein

• 6 stycken smaker att välja på
• Kan användas morgon, lunch och kväll
• Väldigt goda smaker!
VÄLDIGT mycket protein per portion
Per portion
190 kcal
43g protein
2g kolhydrater
Kolla pris

Bästa äggproteinet

Scitec Egg Pro

• Laktosfri
• Medelsnabbt upptag
• 22 gram protein
• Lågt energivärde
• Högt biologiskt värde
Per portion
97 kcal
22g protein
2g kolhydrater
Kolla pris

Varför proteinpulver?

För att kroppen ska kunna bygga muskler och må bra, så behöver man äta protein – vilket är musklernas byggstenar. Det är även viktigt för kroppens celler, hår, hud och naglar.

Beroende på om du är kvinna, man, ung eller gammal, så behöver våra kroppar olika mängd protein per dag för att fungera optimalt. Om du lever ett fysiskt aktivt liv så är det ytterst viktigt att få i sig tillräckligt med protein, vilket gör proteinpulver till ett utmärkt supplement för att effektivisera din träning.

Proteinpulver är ett av de bästa och populäraste kosttillskotten för de som styrketränar, konditionstränar eller sysslat med idrott.

Fördelen med proteinpulver är att det går snabbt att dricka, är otroligt billigt i jämförelse med andra kosttillskott och det finns ett stort urval vad gäller pris, mängd protein och smak. Att dricka en proteinshake går mycket snabbare än att äta en hel måltid med likvärdigt protein.

Vad är vassleprotein (Whey)

Ett av de mest populära kosttillskotten – för visst har du väl hört om Whey? Ett pulver baserat på mjölkprotein och som dessutom innehåller leucin, valin och isoleucin – vilket är samma grenade och essentiella aminosyror som finns i BCAA. Du kan läsa mer om BCAA här.

Vassleprotein hör till de billigaste kosttillskotten, men är trots det ett givet val bland många idrottare. Om du letar efter ett kosttillskott med snabb upptagningsförmåga så är vassle definitivt det bästa proteinpulvret för ändamålet. Eftersom vassle tas upp snabbt och de tre aminosyrorna som finns i BCAA inte behöver brytas ned av kroppen, så är Whey perfekt direkt efter att du har tränat.

Sammanfattning
Den billigaste proteinkällan
Stimulerar proteinsyntesen
Bra efter/före träning
Snabbt upptagen av kroppen

Läs gärna vår artikel om Whey-80.


Vad är kaseinprotein

Till skillnad från vassle så bryts kaseinprotein ner långsamt av kroppen. Även kasein kommer från mjölk.

Om du vill gå ner i vikt eller letar efter ett kosttillskott att ta innan läggdags, då är kasein det bästa proteinpulvret för dig. Eftersom proteinet tas upp långsamt av kroppen, så får du en kontinuerlig tillgång till protein under nattens gång. Kasein kan även användas till din fördel om du vet att du inte kommer att hinna äta mellanmål mellan måltiderna. Kasein ger en mättnadskänsla, vilket gynnar den som vill minska i vikt.

När kroppen inte får i sig protein och näring (fastar) så börjar musklerna att brytas ner. Detta förhindras med hjälp av kaseinprotein då det tas upp sakta av kroppen och därmed ger musklerna ett stadigt och balanserat intag av protein under ett antal timmar.

Sammanfattning
Bra innan du ska sova
Minskad nedbrytning av muskler
Bra vid viktnedgång (minskad aptit)

Vad är äggprotein

Äggprotein innehåller i regel väldigt lite fett och kolhydrater, eftersom man oftast utvinner proteinet från enbart äggvitan. Om du är laktosintolerant så kan äggprotein vara det bästa proteinpulvret för dig, då det är helt fritt från laktos.

Ett bra alternativ för den som undviker mjölk och samtidigt vill ha ett proteintillskott som har alla essentiella aminosyror.

Sammanfattning
Laktosfri
Utvinns oftast från äggvitan
Tas upp snabbt av kroppen

Vad är trefasprotein

Ett väldigt intressant kosttillskott. Namnet trefas kommer från att tillskottet innehåller tre olika typer av protein: vassle, kasein och ägg. Resultatet blir att du tar del av alla de fördelar som övriga proteiner specialiserar sig på.

Ett trefasprotein förser dig alltså med proteiner som tas upp både snabbt och långsamt av kroppen. Troligtvis det bästa proteinpulvret för den som vill ha allt. Ett optimalt kosttillskott för den som vill vara säker på att musklerna alltid har tillgång till protein.

Sammanfattning
3 olika proteintyper i ett (vassle, kasein och ägg)
Motverkar muskelnedbrytning

När ska man ta proteinpulver

Det finns olika typer av proteinpulver, så det beror på vilken typ av burk du har köpt. Eftersom vissa proteinpulver kan innehålla höga halter socker så kan det vara bra att undvika just dem på kvällen, då det kan ge dig problem att sova.

På kvällen eller morgonen

Kasein är ett mjölkbaserat protein som tas upp långsamt av kroppen. Man brukar därför ta kaseinpulver på kvällen för att kroppen under större delen av natten ska få i sig protein. Det bästa proteinpulvret om du vill ha ett kosttillskott innan läggdags.

Kasein kan även vara bra på morgonen om du vet att du inte kommer att äta någonting fram till lunch. Om du har möten på jobbet eller lektioner i skolan och därför inte kan äta mellanmål, så kan kaseinets långsamma upptagning vara till din fördel för att kroppen ska kunna få i sig protein under en längre period.

I anslutning till träning

Vassle är, i motsats till Kasein, ett snabbupptaget protein. Vanligtvis tar folk vassleprotein direkt efter att de har vaknat (för att snabbt fylla musklerna med protein efter nattens fasta) och en timme före träning och/eller direkt efter träningspasset.

Lyft_och_bli_stark_bild

Hur mycket protein behöver man per dag

Man brukar säga att 2-3 gram protein per kilo är vad en fysiskt aktiv person behöver per dag för att nå effektiva resultat. Minimibehovet säger man är 1 gram protein per kilo, vilket, enligt mig, är lite i underkant.

För en ”vanlig” människa bör 50-70 gram protein per dag vara minimum, men det rekommenderade intaget är mycket högre. Om du väger 70 kilo så kan det alltså vara lämpligt att försöka få i sig mellan 110 och 150 gram protein per dag.

Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Fördelar med proteinpulver

Billigt. Om man jämför med andra kosttillskott så kan man komma väldigt billigt undan med proteinpulver. Proteinpulver är ett ekonomiskt gångbart då man får så pass mycket för så lite pengar.

Tidseffektivt. Det går snabbt att dricka en proteinshake innehållande 20-22 gram protein. Istället för att spendera 20-30 minuter vid middagsbordet för att få i sig lika mycket protein.

Smidigt. Du kan ta en proteinshake på morgonen, på bussen, i bilen, på kontoret och, ja, överallt. Eftersom det bara är en flytande vätska så är det smidigt och lätt att ta med sig vart än du rör dig. Mycket enklare än att springa runt med fulla matlådor vart man än går.

Mycket protein. Som tidigare konstaterat så är protein kroppens byggsten för att utveckla och underhålla musklerna. Det bästa proteinpulvret innehåller i regel 21-23 gram protein per portion, vilket är en stor mängd som kommer komma väl till hands.

Smak. Det finns ett enormt utbud av smaker och typer av proteinpulver. Det finns allt från choklad och vanilj, till melon och jordgubb. Det finns en god smak för i princip alla. Vissa produkter har upp mot 20 olika smaker att välja bland!

Ett av de bästa kosttillskotten. Proteinpulver är en gammal trotjänare som används av fysiskt aktiva världen över. Oavsett om du styrketränar, konditionstränar eller spelar en lagsport – så har du nytta av proteinpulver. Fördelarna är för många för att blunda för.

Nackdelar med proteinpulver

Måltidsersättning. Det finns människor som tror att proteinpulver kan fungera som en måltidsersättare. Men vi människor behöver de vitaminer och mineraler som finns i vanlig mat. Proteintillskott får inte fungera som en ersättare av någonting, utan snarare som ett tillägg till en annars sund kosthållning. Proteinpulver brukar vara ganska fattiga på andra näringsämnen, utan de är endast avsedda för att förse dig med protein av hög kvalitet.

Laktos. Om du är laktosintolerant så kan vassleprotein ge dig gaser och en dålig mage. Om du känner dig uppblåst, har ont i magen eller andra symptom så kan det bero på laktosen i vassleproteinet. Som tur är finns det pulver som är laktosfria. Om du är allergisk mot mjölk och/eller laktos kan du prova äggprotein, biffprotein eller BCAA.

Proteinpulver och viktminskning

Det går alldeles utmärkt att gå ner i vikt med hjälp av proteinpulver. Du kan inte minska i vikt endast på proteinpulver.

När man går ner i vikt så ligger man på ett kaloriunderskott, vilket innebär att kroppen tenderar att använda både dina muskler och fettreserver till energi. Med andra ord löper du risk att också förlora muskler när du går på en diet vars syfte är att ge dig lägre siffror på vågen.

Därför är det viktigt att mata kroppen med mycket protein för att hela tiden förse musklerna med bränsle för att byggas upp och bibehållas. Det är nästan oundvikligt att inte förlora lite muskler när man går ner i vikt, men det går att förbättra resultaten genom att ofta förse kroppen med protein genom kosten och med hjälp av proteinpulver.

Om du vill gå ner i vikt så kan det bästa proteinpulvret för dig vara det som är lågt på kalorier och dessutom är relativt mättande. Förslagsvis kasein.

Slutsats: Det bästa proteinpulvret idag

Proteinpulver_och_träning

Proteinpulver är ett av de bästa kosttillskotten för den som vill nå sina mål. Pulvret innehåller oftast mycket protein, går snabbt att dricka och dessutom för ett överkomligt pris.

Så länge man annars äter en regelbunden och varierad kost så är proteinpulvret ett kanonbra tillskott för att optimera sina resultat och prestationer. Det används av allt från kroppsbyggare, till fotbollsspelare, dansöser och löptränande. Om du använder dig av dina muskler (vilket du bör göra varje dag!) så har du användning för proteinpulver.

Här finner du en intressant studie om protein och dess effekter på musklerna.

Det du behöver tänka på är att inte överkonsumera protein (precis som med allt annat) och att välja ett pulver som passar dig bra. Om du vill dricka en shake innan läggdags så är det rekommenderat att köpa ett kaseinpulver, då det tas upp långsammare av kroppen. Om du vill köpa ett protein som tas upp snabbt av kroppen så är vassleprotein det bästa proteinpulvret för dig.

Rulla till toppen