Vad är laktos, laktosintolerans och dess symptom

Vad_är_laktos

Laktosintolerans är inte speciellt ovanligt idag och säkerligen känner du någon som är överkänslig mot laktos. Men vad är egentligen laktos, varför är vissa människor intoleranta eller allergiska mot laktos och vad är symptomen?

Låt oss ta ett djupdyk i vad laktosintolerans och laktos är för någonting.

Vad är laktos

Laktos är mjölksocker, vilket går att finna i de flesta mejeriprodukter. Laktos är en kolhydrat som består av galaktos och glukos. Kort sammanfattat så utvinns laktos ur mjölk från däggdjur och återfinns i mejeriprodukter så som: smör, mjölk, filmjölk, margarin, yoghurt, gräddfil, mjölkpulver – för att nämna de vanligaste.

Laktos är alltså mjölksockret och inte mjölken i sig.

Vad är laktosintolerans

Kroppen hanterar laktos genom att bryta ner det till glukos och galaktos. Detta gör våra kroppar med hjälp av enzymen laktas. Majoriteten av världens vuxna befolkning har inte tillräckligt med enzymer för att kunna bryta ner laktos helt och hållet. Vissa har 80% enzymer, andra har 40%. Därför kan mängden laktos som laktosintoleranta kan klara av variera.

I regel brukar en laktosintolerant person inte kunna hantera ett helt glas mjölk då det innehåller en för hög koncentration laktos.

När kroppen inte har tillräckligt med laktas-enzymer för att bryta ner laktosen, så gör kroppen det med hjälp av tarmbakterier – vilket resulterar i diarré, gasbildning och magont.

Skillnaden på allergi och intolerans

När en person är allergisk mot laktos eller mjölk så tål denne inte livsmedlet. Inte ens lite. Det kan skada magen och ge väldigt obekväma bieffekter. Om du har celiaki så kan tarmen skadas av inta laktos.

När en person är intolerant så kan denne fortfarande hantera en liten del laktos. Om du har 90% laktas-enzymer så klarar du mer än en person som har 30% laktas-enzymer.

Sammanfattningsvis så tål allergiska människor inte något, medan en intolerant person ”endast” är känslig, i olika hög grad.

Magont_av_mjölk

Symptom på laktosintolerans

– Diarré
– Magont
– Uppsvälld/uppblåst mage
– Gaser
– Oregelbundna toalettbesök

Laktosintolerans och Skandinaver

I Sverige och Norden älskar vi mjölk! Många andra folkslag slutar dricka, eller minskar på intaget, mjölk när de blir äldre – men i Sverige dricker vi fortfarande mycket mjölk i vuxen ålder. En genmutation i vårt DNA har gjort så många svenskar har en ”laktasgen” som förblir aktiv under i princip hela livet.

Men med det goda kommer det onda, i Norden har vi faktiskt en ökad risk för att bli allergiska mot gluten, även kallat celiaki. Om de två har någon kopplingen är en annan historia.